Klinik psikolog olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Psikoloji bölümünden lisans derecesiyle mezun olduktan sonra Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans ya da doktora yapmak gerekir.
Hastaneye atanma süreci ise KPSS puanı alındıktan sonra Sağlık Bakanlığı'nın boş kadroları açıklamasıyla başlıyor. Ardından puana, sıralamaya göre ÖSYM'den il tercihi yapılıyor. Hastaneye atanma P3 KPSS puanı baz alınarak yapılıyor, yani sadece puan almak yeterli. Bu yüzden mülakat aşaması da yok.
Uzman psikolog ve psikolog aynı maaşı almaz. Bu nedenle psikologların tam olarak maaşları hakkında kesin bilgi vermek doğru olmaz. Ancak özelde yeni işe başlayan bir psikoloğun maaşı ortalama 11 bin TL iken kamu hastanelerinde görev alan bir psikoloğun maaşı ortalama 13 bin TL'den başlamaktadır.
Klinik psikoloji alanında uzman olabilmek ve gerekli uygulamaları yapabilmek için lisans derecesine sahip olduktan sonra klinik psikoloji alanında doktora ve/veya yüksek lisans eğitimi almak şarttır.
İlgili 26 soru bulundu
Psikolog ve klinik psikolog arasındaki temel fark uzmanlık almış olmak ile ilgilidir. Psikologlar 4 yıllık psikoloji lisansı alarak lisans derecesi ile mezun olurken klinik psikologlar ise 4 yıllık lisans programına ek olarak 2 yıl yüksek lisans yaparak klinik alanda uzmanlaşmaktadırlar.
eleman.net verilerine göre, Klinik Psikolog 2023 yılında ortalama 29.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Klinik Psikolog , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.124 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir. Ücretlerle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Psikolog 2023 yılında ortalama 25.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Psikolog , Ocak 2023 yılında ortalama 19.580 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.144 TL maaş alıyordu.
MADDE 25 – (1) Rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli rehber öğretmen/psikolojik danışmanların çalışma süreleri bir iş saati 60 dakika olmak üzere haftalık 30 iş saatidir.
Milli Eğitim Bakanlığında Rehber Öğretmen, Psikolog, Psikoloji Öğretmeni, Öğretmenlik Meslek Dersi Öğretmeni kadrolarında(**) (*)KPSS sınavına girme şartı vardır. KPSS 3 puan türü (genel kültür ve genel yetenek) puan türleri atamaya esas puan türüdür.
Devlet kurumlarında görev almak isteyen Uzman Klinik Psikolog adayları, KPSS'de uygun puan türünden yeterli puanı almalıdır. Özel kliniklerde ise deneyim ve tecrübe istenmektedir. Devlet kurumlarında mesai saatlerine bağlı çalışılırken özel kurumlarda esnek ve yoğun çalışma temposuna uyum gösterilmesi gerekir.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır.
Psikoloji bölümünü kimler okumalı? Odağına insanı alan psikoloji, her tarzdan insana veya sosyal gruba tarafsız ve objektif bir şekilde yaklaşabilen sabırlı, anlayışlı, empati yeteneği yüksek, meraklı, okumayı ve araştırmayı seven kişiler tarafından tercih edilebilecek bir bölüm oluyor.
Psikoloji bölümü tercih edecek adayların en az 436 puan alması gerekmektedir. Bu puana ulaşabilmek için Türkçe' den 36 net, Matematik' ten 35 net, Fen bilimlerinden 8 net, Sosyal Bilimlerden ise 17 net yapması gerekmektedir.
Uzman Psikolog Kaç Yıl Okur? Uzman psikolog olmak için dört yıllık üniversite eğitiminin ardından iki yıllık yüksek lisans eğitimi alınmalıdır. Uzman psikolog olmak için gereken süre en az altı yıldır.
Psikolog olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir? Psikoloji bölümü eşit ağırlık puan türüyle öğrenci almaktadır. Bu nedenle, adayların hem sözel hem de sayısal derslerde başarı göstermeleri gerekmektedir. TYT basamağında Fen, Türkçe, Matematik, Sosyal derslerinde başarılı olmaları oldukça önemlidir.
Psikoloji Bölümü başarı sıralamaları ve taban puanları tablosundaki veriler, ÖSYM ve YÖK tarafından onaylanmıştır. Psikoloji taban puanları, AYT'de eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
Bu merkezlerde alanlarında uzmanlaşmış psikolog ve psikolojik danışmanlar tarafından, her yaş grubuna hitap eden( Çocuk- Ergen- Yetişkin) psikolojik danışmanlık hizmeti verilmektedir. Bu hizmet bireylerin ve ailelerin yaşadığı sorunlara yardımcı olmak, insanların huzurlu ve bilinçli olmalarına katkı sağlamaktır .
Türkiye'de psikolog seansları ortalama 50 dakika sürmektedir. Yurt dışında da durum farklı değildir. Size sunulan ücretlendirme 50 dakikalık süre için verilir. Siz isterseniz süreyi önceden haber vermek koşuluyla daha da uzatabilirsiniz.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Çocuk ve Ergen Psikoloğu 2023 yılında ortalama 19.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çocuk ve Ergen Psikoloğu , Ocak 2023 yılında ortalama 15.180 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.284 TL maaş alıyordu.
12. Hastaneler: Psikologlar, ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastalara, eğitimini aldığı terapi ve psikolojik destek hizmetlerini verir, psikometrik değerlendirmeler yapar, toplum ruh sağlığını korumaya yönelik çalışmalara katılırlar.
Türkiye'de bir psikologun ortalama aylık maaşı, 15.000 TL ile 29.000 TL arasında değişebilir. Ancak, özel sektörde çalışan psikologlar daha yüksek maaşlar alabilirler. Ayrıca, uzmanlık alanları, yaptıkları araştırmalar ve katıldıkları konferanslar gibi faktörler de maaşları etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri