Hastane müdürü, kurumun idari, mali ve teknik hizmetlerini yasa, tüzük, yönetmelik ve emirler uyarınca yürütmekle yükümlü ve yetkilidir. Kurumun en verimli biçimde çalışmasını sağlamak üzere her türlü gereksinimlerin zamanında saptanması ve sağlanması hastane müdürünün sorumlulukları arsındadır.
Hastanedeki çalışmaların düzenlenmesinden ve yürütülmesinden, bölümlere gerekli personel, araç ve gerecin sağlanmasından, bütçenin hazırlanmasından ve hasta bakım hizmet ücretlerinin saptanmasından sorumlu kişidir.
Üst düzey yönetici hastanede çalışan Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Başhemşire, Başhemşire Yardımcısı, Hastane Müdürü, Hastane Müdür Yardımcısı olarak tanımlanmıştır.
MADDE 14 – (1) (Değişik:RG-13/7/2020-31184) Hastane Başmüdürü, en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olan, en az 10 yıl kamu kurumlarında görev yapan ve ilgili mevzuatta belirtilen şartlara uygun kişiler arasından Rektör tarafından görevlendirilir. Hastane Başmüdürü, Merkez Müdürüne karşı sorumludur.
Üniversitelerin Sağlık Yönetimi Bölümü'nden mezun olan kişiler hastane müdürü pozisyonunda çalışabilir. Fakat İşletme, İktisat gibi alanlarda eğitim alan kişiler de hastane müdürlüğü yapabilir. Ayrıca hastane yöneticiliğine ilişkin yüksek lisans ya da doktora yapan kişiler daha avantajlıdır.
İlgili 18 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Hastane Müdürü 2023 yılında ortalama 31.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hastane Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.664 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
1-Kamu hastaneleri kurumuna bağlı devlet hastanelerinde hastane müdürü olmak için tercih dışında dört yıllık yüksekokul veya fakülte mezunu olmak gerekmektedir.
MADDE 5 – (1) Başhekim; Tıp Fakültesinde çalışan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile atanır ve Rektöre karşı sorumludur. Süresi biten Başhekim yeniden atanabilir. Rektör gerekli gördüğü hallerde Başhekimi süresinden önce görevden alabilir.
Üniversitelerin Tıp Bölümünden mezun olup Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'ndan (TUS) alınan puana göre branş seçerek uzmanlık eğitimi alanlar bu süreç içerisinde başhekim olurlar. Ayrıca uzman hekimlik eğitimi aldıktan sonra profesör olanlar da başhekim olur.
Hemşire yardımcısı a) Hasta odasının düzenini ve temizliğinin yapılmasını sağlar. b) Hastanın yatağını yapar, c) Hasta güvenliğinin sağlanmasına yardım eder. ç) Hastanın tedavi planında yer alan ve hemşirenin uygun gördüğü oral ilaçları hastaya verir.
Sağlık yöneticisi olmak için üniversitelerin Sağlık Yönetimi bölümünden mezun olunması gerekir.
Üst düzey yönetici hastanede çalışan Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Başhemşire, Başhemşire Yardımcısı, Hastane Müdürü, Hastane Müdür Yardımcısı olarak tanımlanmıştır.
Hastane müdürü, hastanedeki iş ve işlemlerin düzenlenmesi, yürütülmesi, bölümlere gerek duyulan araç ve gereçlerin ve personelin sağlanması, bütçenin belirlenmesi ve hastane bakım hizmet ücretlerinin belirlenmesine kadar tüm süreçten sorumlu olan kişi olarak görev yapar.
Hastaların muayene ve tıbbi müşahedelerine, teşhis ve tedavilerinde kendilerine gösterilen ilgiye dikkat ve gerekli olması halinde nezaret eder. Görev yapmış olduğu kurumda çalışan bütün personelin hasta ve hasta yakınlarına karşı yapılabilecek etik dışı davranışların önlemeye çalışır.
Gelen hastalara daha iyi bir hizmet sunmak için bu görevliler beraber çalışmaktadır. Hastanelerde beraber çalışan ve işleyişi sürdüren bazı görevliler şu şekilde sıralanabilir; doktor, hemşire, hemşire yardımcısı, temizlik personeli, hasta kayıt personeli, laborant, acil tıp teknisyeni ve hasta hakları birim sorumlusu.
Sonraki Konu. Başhekim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Başhekim maaşları 63900 TL'dir. En düşük Başhekim maaşı 51120 TL iken, en yüksek Başhekim maaşı 100000 TL'dir.
Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle, hastanelerde görev yapan sağlık personelinin disiplin amirleri değişti. Yapılan düzenlemeye göre, il ve ilçelerdeki hastanelerde görev yapan doktorların disiplin amiri başhekim yardımcısı, üst disiplin amiri başhekim olacak.
§ Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Kadro Standartları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönerge. (1) Başhekim, kendisine verilen görevin gereği gibi yapılmasından müdürlüğe karşı sorumludur.
eleman.net verilerine göre, Başhekim 2023 yılında ortalama 73.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Başhekim , Ocak 2023 yılında ortalama 61.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 37.708 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Kanun, 100 yatağın altındaki hastanelerde "tabip olma şartı dışında diğer şartların aranmayacağını" belitmiştir. Dolayısıyla, başka bir hastanade de görevli olsanız, 25 yataklı bir hastanede pratisyen hekim olarak baştabiplik görevini yapabilirsiniz.
“C) Baştabip dahil dört ve daha yukarı tabib bulunan kurumlarda normal nöbet tutulur. Ancak baştabip dahil beş veya yukarı olduğu zaman baştabip nöbet tutmaz.”
Yönetmelikteki belirlemeye göre; **Müdür, Şube Müdürü, Başmühendis, Araştırmacı, Eğitim Uzmanı, Uzman, Müdür Yardımcısı, Çözümleyici ve bu düzeyde bulunan görevler ile daha üstü görevlere atanacakların en az 4 yıl süreli yükseköğrenim mezunu olması gerekmektedir.
a) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartları taşımak, b) İlan edilen kadro için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere Bakanlıkta en az bir yıl çalışmış olmak, c) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak, gerekir.
a) Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı ve İşletme Müdürü kadrolarına atanabilmek için aşağıdaki şartlar aranır; 1) En az dört yıllık fakülte mezunu olmak, 2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (C) veya (D) bentlerine göre disiplin cezası almamış olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri