Anadolu Lezzetleri Taraklı Uhut, çimlenmiş buğday tohumunun kazanlarda sürekli karıştırılmasıyla elde edilir. Yapımı oldukça emek isteyen ve şeker ilave edilmeden hazırlanan tatlı, hafif ve lezzetli oluşuyla sofralarımıza konuk olur.
Bağışıklığı güçlendirici ve kanseri önleyici etkileri vardır. Hücreleri yenilediği için kanser tedavisnde kullanılan bir üründür. Ispanaktan daha çok demire sahip olduğu için anemi (demir eksikliğine bağlı kansızlık) hastalarının kullanması tavsiye ediliyor. Başta magnezyum olmak üzere çok çeşitli mineraller içeriyor.
Buğday ve sudan yapılan Uhut bir tatlı türüdür. Hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılan, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alır. Yapılması uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için özel günlerde yapılır. Uhut yapılırken 18 litrelik teneke tabanından çiviyle 15-20 yerinden delinir.
Buğday ve sudan yapılan Uğut, şekersiz bir tatlı türüdür. Hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılır, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alır. Yapılması uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için sadece özel günlerde yapılır.
Getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. Istenen kıvama gelen uğut, cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir. Buğdayı çimlendirerek tanesinin veya uzayan çimlerinin tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücreleri yeniliyor. Özellikle buğday çimi suyunun 'şifa içeceği' olduğu belirtiliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Sakarya Taraklı yöresinde üretilen uğut tatlısı, kökenleri Orta Asya'da olan bir geleneği devam ettiriyor. Atalık buğday tohumundan, şeker ilave edilmeden yapılan bu tatlı, son derece zahmet gerektiren geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
Sakarya Taraklı yöresinde üretilen Uğut Tatlısı, Kökenleri Orta Asya'da olan bir geleneği devam ettirmektedir. Atalık buğday tohumundan, şeker ilave edilmeden elde edilen geleneksel bir tatlıdır.
Sakarya Taraklı yöresine ait olan Uğut Tatlısı Buğday ve sudan yapılan, şekersiz bir tatlı türüdür. Hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılır, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alır. Yapılması uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için sadece özel günlerde yapılır.
Çimlenen buğday tohumları, 1-2 cm uzunluğa eriştiğinde bir tokmak veya yuvarlak bir taş ile dövülerek ezilir ve suyu çıkarılır. Ortaya çıkan su unla kıvamlandırılır ve kazanlara koyularak 15-20 saat boyunca sürekli karıştırılarak kaynatılır. Eğer sürekli karıştırılmazsa dibi tutar.
Şeker katılmamasına rağmen son derece tatlı olan sümelek, Taciklerde "sumanak", Kırgızlarda ise "sümölök" olarak biliniyor. Çimlendirilmiş buğdayın kökünün sıkılarak alınmasıyla elde edilen sıvıdan yapılan sümeleğin hazırlanışı oldukça zahmetli ve sabır gerektiriyor.
Anadolu Lezzetleri Taraklı Uhut, çimlenmiş buğday tohumunun kazanlarda sürekli karıştırılmasıyla elde edilir. Yapımı oldukça emek isteyen ve şeker ilave edilmeden hazırlanan tatlı, hafif ve lezzetli oluşuyla sofralarımıza konuk olur.
Buğday çimi suyu, kanı alkalize eder. Ayrıca vücutta enzim aktivitesini arttır. Yani vücudun gerekli işlevlerini kolaylaştırır. Kısace buğday çimi suyu içtiğinizde; su, oksijen, enzimler, protein, fitokimyasallar, klorofil, karotenler, yağ asitleri, demir, çinko, magnezyum ve selenium gibi besin öğelerini alırsınız.
Uhud Muharebesi, 23 Mart 625 tarihinde (Hicri: 3 Şevval 7) İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusu ile Mekkeli Ebu Süfyan'ın ordusu arasında, Medine yakınlarındaki Uhud Dağı'nda gerçekleşen muharebedir.
Uhud Dağı (Arapça: جبل أحد), Suudi Arabistan'ın Medine şehri yakınında bir dağ. Medine'nin kurulduğu düzlüğü kuzeyden kuşatan dağ, 8 kilometre uzunluğundaki bir zincir halinde doğu - batı yönünde uzanır. Uhud Dağı'nın Mescid-i Nebevi'ye uzaklığı 5 kilometredir.
UHUD ŞEHİTLİĞİ
Hicretin 3. yılında, Uhud dağının güneyindeki alanda, Mekke müşrikleriyle Müslümanlar arasında, cereyan eden savaşta şehid düşen, ashab-ı kiramın kabirleri burada bulunmaktadır. Bunlar arasında Peygamber Efendimizin amcası ve İslâm ordusunun en yiğit kahramanlarından Şehitlerin Efendisi Hz. Hamza da var.
Muhammed (s.a.v.) hem dişinden hem de yanağından yaralandı, Müslüman ordu çok fazla kayıp verdi, Ayrıca Uhud Savaşı Müslümanların kaybettiği ilk savaş olarak tarih sahnesinde yerini aldı, Savaşın iyi yanı sıra Kureyş ordusu savaşı kazanmış olmasına rağmen kesin bir sonuç elde edemedi.
Uhud Savaşı'nda (625) Hz. Peygamber sol tarafına aldığı bu tepeye, düşman kuvvetlerinin arkadan saldırmalarını ve Medine'ye girmelerini önlemek için Abdullah b. Cübeyr kumandasında elli kişilik bir okçu birliği yerleştirmişti. Bundan dolayı kaynaklarda “Cebelü'r-rumât” (okçular tepesi) diye de anılır.
Ayneyn (Cebelu'r Rumat) Tepesi (Arapça: جبل الرماة); Uhud dağının güneyinde bulunan küçük bir tepedir. Tarihi kaynaklara göre, İslam Peygamberi Uhud Savaşı'nda düşman ordusunun arkadan saldırmalarını ve Medine'ye girmelerini önlemek için Abdullah b. Cübeyr kumandasında bir okçu birliğini bu tepeye yerleştirmişti.
Hünnap meyvelerini yıkayın (isterseniz kabuklarını soyun) ve küçük küçük doğrayın. Sulanan meyvelerin üzerine suyu ekleyerek ort ateşte kıvamı koyulaşıncayakadar karıştırarak kaynatın. Ocaktan almadan 2-3 dakika önce limonu sıkın. Reçel istediğiniz kıvama gelince ocaktan alın.
Çekirdeklerinden ayrılmış püreye 3 su bardağı toz şeker ekleyip karıştırın. Ocağın küçük gözünde orta ateşte yaklaşık 20 dakika karışım göz göz olana kadar kaynatın. Daha erken alırsanız reçel kıvamında olur. Karışımı sıcakken kavanoza alıp kapağını kapatın.
Marmelat; elma, ayva, erik, kayısı, şeftali, armut, üzüm, incir, portakal, greyfurt ve limondan yapılır. Marmelat yapmak, adı geçen meyvelerin piyasada, pazarlarda, manavlarda tutulmayan küçük ve fazla olgunlaşmış veya yaralanmış olanlarının kıymetlendirilmesinde kullanılan en iyi yoldur.
Buğday çimi; toz haline getirilmiş kapsüllerde, sıvı süspansiyonlarda, toz halinde veya taze suyu sıkılarak tüketilir. Buğday çimi suyu, popüler bir içecektir. Sadece taze olduğunda ve biçilip hemen ardından aç karnına alındığında sağlığa yararlı olduğu düşünülmektedir.
Uğut Tatlısı Tarifi
1-2 cm boyunda olan çimler öğütülür. Süzülür, posasından ayrılır. Buğday şırasına azar azar un ilave edilerek ayran kıvamına getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. İstenen kıvama gelen uğut, cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir.
Sümelek oldukça eski bir tarihe sahip olan, bugün de özellikle Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan, İran ve yer yer Türkiye'de yapılan bir tatlıdır. Buğday, su, un ve yağdan yapılan bu tatlı, içeriğinin sadeliğinin aksine büyük bir ustalık ve ciddi bir emek gerektirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri