Zorunlu olmadıkça 18 yaş altı olan refakatçi kabul edilmemektedir.
Refakatçi kalacak kişiler 18 yaşını doldurmuş olmalıdır, yaşı 18den küçük kişiler refakatçi olarak hasta yanında kalamaz. Zorunlu hallerde başhekimlik onayı gerektir.
HASTANEMİZ REFAKATÇİ KURALLARI
Birden fazla refakatçinin bulunması gereksiz yere kalabalık oluşturacağı ve hastanenin işleyişini engelleyebileceği için uygun bulunmamıştır. Kadın servisinde erkek refakatçi kalamaz. Refakatçiler kendilerine tanımlanmış refakat kartlarını sürekli takılı tutmak mecburiyetindedir.
İleri derece yaşlılar ve 18 yaşından küçükler refakatçı olarak kabul edilmez. - Refakatçi, hastanenin koyduğu tüm kurallara uymak zorundadır. Refakatçilerin gerek görüldüğünde (vizit saatlerinde, hastaya girişim yapılacağı zaman vb.) hasta odalarından çıkmaları gerekmektedir.
Hastaya refakatçi gerekip gerekmediği hastanın doktoru tarafından belirlenmektedir. Refakatçi sayısı bir kişi ile sınırlıdır. Refakatçiye ilgili servisin sorumlu hemşiresi tarafından refakatçi kartı verilir. Refakatçi hastanın bakımına izin verilen ölçüde yardım eder.
İlgili 15 soru bulundu
Refakatçilik süresi 3 gün, 5 gün bazen daha uzun da olabilmektedir. Eğer hastanede hasta 3-5 gün kalacaksa günlük refakatçi ücreti alınır. Günlük refakatçi ücreti 675 TL ile 950 TL arasında değişmektedir.
Refakatçi izni, hem devlet memurlarına hem de özel sektör çalışanlarına belli bir süreye kadar ücretli olarak verilir.
Tüm refakatçiler hastane tarafından verilecek olan refakatçi gömleklerini ve kartlarını takmak zorundadır. Zorunlu olmadıkça 18 yaş altı olan refakatçi kabul edilmemektedir. Bayan hasta yanına bayan erkek hasta yanına erkek refakatçi olmalıdır. Refakatçi olarak kalacak olan kimselere yatak verilmemektedir.
Çocuk Kliniği'nde 24 saat süreyle 0-18 yaş arası tüm çocuk hastaların teşhis ve tedavileri çocuk klinikleri, hasta servis ve acil serviste yapılabiliyor.
18 yaş altında olanlar yani reşit olmayanlar acil durumlar dışında vasisinin ya da velisinin rızası olmadan muayene olamaz.
Refakat izni, bir işçinin, eşinin, çocuğunun veya bakmakla yükümlü olduğu diğer yakınının hastalanması veya vefat etmesi durumunda, bu yakınına refakat etmek için kullanabileceği izindir. Refakat izni süresi, işçinin çalıştığı süreye ve işçinin işyerinin bulunduğu ilin mevzuatına göre değişebilir.
1. Refakatçi gereksinimine hastanın hekimi tarafından karar verilir. 2. Refakatçı sayısı bir kişiyle ve mümkünse aynı kişi ile sınırlıdır. Birden fazla refakatçinin bulunması gereksiz yere kalabalık oluşturacağı ve hastanenin işleyişini engelleyebileceği için uygun bulunmamıştır.
Zikredilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi ve 6 Seri no'lu Kamu Personel Genel Tebliği hükümlerine uygun sağlık kurulu raporu alınması halinde hastanede yatan eş için refakat izni verilmesi gerekmektedir.
· Palyatif bakımda; hasta yakını eğitimi, hasta bakım gibi hizmetler verildiği için hasta yanında refakatçi bulunmak zorundadır.
Sorumlu refakatçi bir hastanede, evdeki bakım ortamında veya ihtiyaç duyulan başka yerde hastalara yardımcı olmakla yükümlüdür. Hastanede refakatçisinin sorumlulukları arasında temel bakım ihtiyaçlarının yanı sıra gerektiğinde pansuman yapmak ve hastaların ilaç düzenini idare etmek de yer alır.
İşçiye, refakat izni verilip verilmeyeceği hususu, iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bu konuda herhangi bir hüküm bulunmaması halinde, refakat izni işverenin takdirindedir. Refakat İzni Alamayan İşçi Ne Yapabilir? İşveren isterse, böyle bir talebi elbette karşılayabilir ve işçiyi ücretsiz izne çıkarabilir.
Birincisi 18 yaş altı kişinin velisi yokken (acil durumlar hariç ) kaydının yapılmaması, okuldaysa o saatte acil durumsa eğer (nöbetçi öğretmenin görevleri arasında bulunan) “yanında eşlik etmeyle” gelmesi gerekir.
Muayene için almaları lazım; ameliyat vs. olacaksa veli rızası/onayı gerekebilir (hatta gerekecektir).
18 yaşından küçük hastalarımızın muayene ve tedavilerine gelirken ebeveynleriyle birlikte gelmesi gerekmektedir.
Çocuk hasta refakatçileri, çocuklarının yanından ayrılmamalı ve hastane sınırları dahilinde refakatçi kartlarını yanlarında taşımalıdır. Refakatçilerin yemek hizmetinden faydalanabilmeleri için yemek kartı çıkartmaları gerekmektedir.
Bakım ve İhtiyaçları Karşılama: Refakatçi, hastanın kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılar, ilaç takibini yapar ve gerektiğinde tıbbi cihazları kullanmalarına yardımcı olur. Doktor ve Hemşire İzleyicisi: Refakatçi, hastanın doktor randevularına ve tıbbi prosedürlere katılabilir. Bu, hastanın tıbbi takibini destekler.
5. Refakatçiler hastane yönetimi tarafından belirlenen kurallara uymakla zorunludurlar. 7. Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisinde erkek refakatçi kalamaz. 8. Tek kişilik odalar dışında bayan hastanın yanında erkek refakatçinin kalmasına izin verilmez.
Dolayısıyla sigortalıların refakatçi olduklarına dair düzenlenen sağlık kurulu raporları iş göremezlik raporu olmadığı için SGK tarafından refakat raporlarından dolayı 5510-4/a kapsamında çalışan sigortalılara rapor parası ödenmemektedir.
Hastalık ve Refakat İzni
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
Refakat izni maaştan kesilir mi? 1. derece yakınların sağlık sorunlarında kullanabilmesi için tanımlanan refakat izin süresi 3 aydır. Belirtilen bu süreçte izin maaşınızdan kesilmez, refakat izni ücretli izindir. 3 aylık sürenin tamamlanmasının ardından gerekli görülmesi durumunda izin süresi 3 ay daha uzatılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri