Hasta kişisel bakımı, bir hastanın kişisel hijyen ve tuvalet ihtiyaçlarının yanı sıra giyinme ve süregelen kişisel görünümünü korumak için uygulanan hizmetlere denir. İnsan vücudu sürekli bir devinim halindedir ve hastalık sürecinde kişinin saçlarının, sakallarının ve tırnaklarının uzaması devam eder.
Öz bakım, bir bireyin kendi bakım işlevlerini gerçekleştirme yeteneğini ifade eder. Bu işlevler banyo yapma (vücut temizliği), beslenme, tuvalet ihtiyacını giderme ve başkalarının yardımı olmadan giyinebilmedir. Hijyen, öz bakım uygulamalarında sağlık kurallarına uyulmasıdır.
Kişiselleştirilmiş bakım: Evde bakım hizmetleri, bireylerin bireysel ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre uyarlanabilir. Hizmetler, bireyin sağlık durumu, yaşam tarzı ve özel gereksinimlerine göre planlanır. Bu sayede, bireylere kişiselleştirilmiş ve özenli bir bakım sunulabilir.
Doktor ve hemşirelerin yönlendirmelerine göre hastanın ilaçlarını, kişisel bakımını, ihtiyaçlarını ve kaldığı odanın temizliğini takip eden kişiler, hasta bakıcı olarak adlandırılır.
Hasta ve yaşlı bakımı özellikle evinde veya diğer kurumlarda bakıma ihtiyacı olan hasta ve yaşlılar için, hasta ve yaşlı bakımı uzmanlığı eğitimi almış ya da bu işin okulunu okumuş sağlık görevlileri tarafından verilen hizmet türüdür.
İlgili 38 soru bulundu
Yatağa bağımlı olma, hastalık veya engellilik nedenli bağımlılık durumlarında kişisel bakım ve temizlik uygulamalarını yerine getirir. Sağlık hizmetlerine ulaşmasına yardımcı olur, gerektiğinde refakat eder. Bakım veren aile üyelerini destekler.
İyi bir yaşlı bakım uzmanı olmak için üniversitede Yaşlı Bakımı Bölümü okunmalıdır. Ayrıca üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığının onay verdiği kurumlar tarafından düzenlenen Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakımı Kursu'na katılıp sertifika alan kişiler de bu alanda çalışabilir. Bu meslekte sertifika sahibi olmak önemlidir.
İnsanın kendisine, vücuduna, zihnine günlük olarak zaman ayırması ve uygun bakımlar yapması gerekmektedir. Örneğin; her sabah ve akşam diş fırçalamak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmeye özen göstermek, stresten uzak durmak, uyku düzeni oluşturmak vb. eylemler kişisel bakıma örnek gösterilebilir.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Bakım Planı Süreci Nedir? * Sağlıklı / hasta bireyin, sağlık ile ilgili bakım gereksinimlerinin ve sorunlarının tanımlanması ve tanımlanan her bir gereksinim/sorun için her bireye içinde bulunduğu duruma yönelik gerekli öz bakımın verilmesinde kullanılan sistematik bir yöntemdir.
Düzenli banyo veya duş almak, temiz ve hijyenik bir şekilde giyinmek, tercihen pamuklu kıyafetler tercih etmek, tırnak bakımı, düzenli egzersiz yapmak gerekir. El bakımı gibi detayların atlanmaması en önemli noktadır.
Kişisel bakım, insanların sağlıklı olmaları ve güzel görünmeleri için yaptıkları hijyen ritüelleridir. Buna göre günlük diş fırçalamak, el ve yüz yıkamak, duş almak kişisel bakım için yapılan ritüellerdir. Ayrıca cilde krem sürülerek cildin nemlendirilmesi ve benzer uygulamalar ile kişisel bakım ön planda tutulur.
Kişisel bakım nedir sorusuna zihninizi ve bedeninizi sağlıklı tutmak için yapmamız gereken ihtiyaçları karşılama durumudur diyebiliriz. Kendinize yönelik özenli tutum, genel olarak ruh hâlinizi olumlu yönde etkiler. Neticesinde de mutlu ve dengeli bir hayat sürdürmenize olanak tanır.
Öz bakım hayatın farklı alanlarındaki yaşam standardımızı artırır. Bizler kendi öz bakımımızı yaparken kendi öz değerimizi de kabullenmiş oluruz. Kendi ihtiyaçlarımızı giderirken kendimize şunu söyleriz, ''Ben buna değerim''. Düzenli öz bakım rutinleri ile kendimizle ilgili farkındalığımız artar.
Bireyle direkt temastan önce ve sonra, bireyin kontamine vücut bölgesinden temiz vücut bölgesine geçerken eller yıkanmalıdır. Bireyin vücut sıvılarıyla temas etme riskimiz olduğunda eldiven giyilmelidir. Hijyen uygulamalarıyla ilgili kültürel ve dinsel uygulamalara özen gösterilmelidir.
Temiz olmak kişiye öncelikle güven ve mutluluk verir. Temizlik kurallarına uyulmadığında pek çok hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Hastalıklardan korunmak için temizlik uygulamaları ihmal edilmemelidir. Dış ortamda sürekli olarak bir şeylere dokunulup, eller ağıza götürülmektedir.
Lavmanların birçok kullanım alanı vardır. Hastanede yapılacak olan cerrahi işlemler veya tedavi yöntemleri öncesinde uygulanacak olan lavmanın sağlık çalışanları tarafından yapılması gerekir. Ancak kabızlık tedavisinde kullanılan lavmanın doğru prosedürlerini izleyerek evde de uygulayabilirsiniz.
Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır. Hem tanı hem tedavi amaçlı yerleştirilen nazogastrik tüpler genellikle drenaj, ilaç uygulama ve beslenme amaçlı uygulanır.
Türkiye'de yeni başlayan bir Hasta Bakıcı, ortalama olarak 11.500 TL ile 25.500 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli Hasta Bakıcıların maaşları ise 13.500 TL ile 31.000 TL arasında değişebilir. Hastanenin büyüklüğüne ve Hasta Bakıcının aldığı ek görevlere bağlı olarak, bu rakamlar bir miktar artabilir.
Erkek kişisel bakım ürünleri nelerdir sorusuna örnek olarak; jilet, tıraş aletleri, şampuanlar, deodorantlar yanıtı verilebilir. Kadın kişisel bakım ürünleri nelerdir sorusuna ise; ağda, epilasyon aleti, cilt ve vücut kremleri, ağız bakım ürünleri örnek gösterilebilir.
Kişisel Temizlik Kuralları
En az haftada bir defa banyo yapılmalı, çamaşır ve giyecekler sık değiştirmelidir. Haftada bir defa el ve ayak tırnakları kesilmelidir. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka eller su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır. Tuvaletten sonra eller bol su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Hastanın içinde bulunmuş olduğu yatağı hemşirenin gözetiminde ve denetiminde yapmak. Ayağa kalkabilecek durumda olan hastanın yatak çarşaflarını değiştirir. Hastaya ait olan sürgü ördek gibi materyalleri hemşire bilgisi dahilinde dökümünü yaparak temizler.
- Yaşlının hekim tarafından planlanan tedavisinin uygulanmasını sağlamak için enjeksiyon, pansuman, yara bakımı, sonda bakımı vb. tıbbi girişimleri yapar, ilaç tedavilerini uygulanmasına yardımcı olur.
Yaşlı Bakımı bölümünde Türk Dili, Bilgisayar Dersi, İnkılap Tarihi, Psikoloji, yabancı dil gibi genel derslerin yanında, İlk ve Acil Yardım, Anatomi, Yaşlı Bakım İlke ve Uygulamaları gibi meslek dersleri veriliyor. Dersler çok zor değil, hatta biraz çalışanlar için kolay sayılabilecek nitelikte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri