Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli.
Hem susama ihtimalini azaltan hem de sahurda acıktırmayan yiyecekler arasında ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler de vardır. Kuruyemiş yedikten sonra susadığınız zamanlar aklınıza gelmiş olabilir muhtemelen tuzlu kuruyemiş yediğiniz için böyle bir hatırlama olmuştur.
Protein ağırlıklı beslenin; Çok fazla yağlı olmayan kırmızı et, beyaz et, süt, yoğurt, yumurta, peynir, kaşar peyniri gibi yiyecekler uzun süre acıkmamanızı sağlar. Aşırıya kaçmamak koşuluyla sahurda bu yiyeceklerden tüketin.
İlgili 43 soru bulundu
Kırmızı et: Balık gibi kırmızı et de yüksek protein içeriği sayesinde toklukta etkilidir. Protein yönünden zengin besinler arasında, balık etinden sonra en çok tok tutan besindir. Yoğurt: Yoğurt; süt proteinleri, kalsiyum içeriği ve probiyotik özelliği sayesinde hem sağlıklı hem de uzun süre tok tutan bir besindir.
Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli. Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.
Bitter çikolata, vücudun yağ asitleri sentezlemesini etkiler, sindirimi azaltarak karbonhidrat ve yağ emilimini azaltır. Sonuç olarak, bitter çikolata yemek, sizi tok tutar.
Sahur zamanında vazgeçilmez besinlerden olan yumurta, tok tutan besinlerin başında geliyor. İster rafadan ister sahanda olsun ama sahurda mutlaka yumurta yemeye özen gösterin. Sağlıklı yağlar açısından zengin olan çörekotu, salata veya yoğurtla birlikte tok tutucu özelliğini gösteriyor.
En besleyici gıdalardan biri olan yoğurt uyku problemlerine iyi gelir. Yoğurt aynı zamanda sizi tok tutarak acıkmanızı önleyici bir etki gösterir. Yoğurdunuzun içine bir çay kaşığı tarçın ekleyerek kan şekerinizi de dengeleyebilirsiniz. Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar.
Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun. Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır. Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur.
Gün içinde susamak istemiyorsanız en iyi sahur, çay içmemek koşuluyla kahvaltıdır. Sahurda domates, salatalık, tuzsuz dil peyniri veya çökelek, haşlanmış yumurta ve bir kâse yoğurt mutlaka olsun. Sahurun yıldızı salatalık, yoğurt ve yumurta olsun.
Yüksek kaliteli protein kaynağı olan yumurta ramazanda dengeli beslenmeye destek veriyor. Oruçla birlikte günlük tüketilen öğün sayısının azalmasından dolayı tüm gün aç kalan vücudun tok ve enerjik olması için uzmanlar sahurda yumurta tüketilmesini öneriyor.
Bitter çikolata kararında yendiğinde kilo aldırmaz, aksine yağ yaktıran bir özelliği bulunmaktadır. Tokluk hissini arttırması, kan şekerini dengelemesi gibi özellikleriyle de diyete katkı sağlar. Bu nedenledir ki 7 günlük bitter çikolata diyeti denilen ve yağ yakmayı sağlayan bir diyet türü bile vardır.
Patatesin tok tutma özelliği de olduğundan diyet yaparken de çok fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. Etlerin yanında da püre şeklinde kullanımı yaygın olan patates oldukça da lezzetli bir sebzedir.
Sahurda bol domates ve biberli menemen sizi gün içinde daha tok tutacaktır. Çorbaların içinde bulunan yüksek sıvı miktarı, mideyi genişleterek, beyine doygunluk sinyali yollar ve bu şekilde doyarız. Mercimek çorbası, yüksek lif ve dirençli nişasta içeren özelliği sayesinde doygunluk uzun süre sağlar.
Makarna, eğer kepek ya da tam buğdaydan yapılmışsa, evet tüketilebilir. Ancak tabağımıza 6 yemek kaşığı makarnadan fazla almamanız şartıyla! Bu çeşitlerin dışında kalan makarnaların karbonhidrat oranı yüksek olduğu için sahurda tüketilmesi önerilmemektedir.
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.
Muz, tok tutan meyveler arasında başı çekiyor. Potasyum kaynağı plan yapısı ile muz, sahurda yemekten sonra bir porsiyon tüketilebilir. Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar. Sahurda iki dilim peynir yiyerek açlık sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
8. Adım: Kan şekerini dengeleyen, açlık bastıran gıdalara beslenmenizde yer verin. Tarçın, baklagiller, yulafezmesi, balık, yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, fındık, ceviz, elma sirkesi ve kuru erik kan şekeri dengeleyen gıdalardan başı çekenlerdir.
Özellikle tam tahıllı ekmekler içerdikleri yoğun lif ve kepek nedeniyle uzun süre tok tutma özelliğine sahip. Aynı zamanda B grubu vitaminlerce de zengin olan sofraların olmazsa olmazı ekmeği sofranızdan eksik etmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri