prenses - پرنسس (پِ رَ س ِ) [ فر . ] (اِ.) شاهدخت . abağay(izah: mələkə.)
Tarihte bağlı bulundukları ülke ve hanedanların çıkarları için diğer ülkelerin hükümdarları veya önemli görevlileriyle evlendirilmişlerdir. Örnek olarak sıkça görülen Bizans hanedanıyla ve Osmanlı hanedanları arasındaki evliliklerdir. Prenses sözcüğünün Türkçe karşılığı "Kunçuy"dur.
Bunlardan en çok merak edilenleri ve araştırılanları Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
Osmanlı'da 'güzel kadın' genellikle iri ve şişman kadındı. Beyaz Köleler, zamanla halk arasında güzellik algısını da beyaz tenli, renkli gözlü, hokka burunlu, sarışın-kumral, uzun boylu, ince belli, uzun parmaklı, az konuşan, temiz ve de sahibine sadık efsanevi bir "Çerkes güzeli" tipine dönüştürmüştü.
Aynur: Ay ışığı.
İlgili 22 soru bulundu
Mehlikâ: Güzel yüzlü, ay yüzlü Hâmuş: Suskun. Nigâh: Bakış, bakmak, nazar etmek.
پارلاق - parlak
جق درجه ده كوزل. شانلی .
Az tercih edilen nadir kız isimlerinden bazıları şunlardır: Ayende, Aygen, Belur, Canel, Çilay, Dildar, İzem, Erna, Hera, Kayra, Lema, Leyal, Mehir, Özün, Peyda, Selis, Saye, Vira. Bu isimler, bazıları için hoş olabilirken, diğerleri için yaygın olmadığından garip gelebilir.
Osmanlı Türkçesi گوزل sözcüğünden devralındı.
Kerîme: Kız çocuğu.
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Çok çeşitli isim yahut sıfatlarla anılan sevgiliye genellikle can, cânân, cânâne, yâr, sultan, dost, mahbub, âfitâb, mihr-rû, gün yüzlü, mâşuk, meh-rû, melek, nigâr... (Tolasa 2001, 149); âfet (Pala 2004, 8) diye hitap edilir.
Osmanlılar'da padişah ve şehzade kızlarının kız çocukları için kullanılan unvan.
[2] Hükümdarın kızına, prens unvanı taşımaya hak kazanan herhangi bir kadına ve herhangi bir prensin eşine prenses denir. Ancak değişik ülkelerde bu kuralla çelişen durumlar olabilir.
Prenses, Fransızca bir kelimedir ve bundan dolayı da Fransızcadan dilimize geçmiş olan kelimeler arasındadır. Prenses, hükümdar karısı ya da hükümdarlar ailesinden olan kadınlara ya da kızlara verilen unvan anlamına gelmektedir.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” denmez. Onun yerine “Saadet-i Seniyyem” derlermiş.Anlamı ise “Çok mühim,kıymetli,âli olan... Instagram.
گوزللك - güzellik
حالی ، حسن، جمال، بها ، گو.
Sa'âdet - سعادة
BANU: Prenses; Hanımefendi.
Işınay: Ay gibi parlak yüzlü kimse. Işınsu: Su gibi parlak ve saf olan.
Aylin: Ayla. Aynur: Ay ışığı. Aypare: Ay parçası, ay gibi güzel. Ayperi: Ay gibi güzel olan peri.
ḥūrā [5] “Ahu gözlü güzel (kadın), huri” (NF, 2014; 175): Arapça bir kelime olan bu terim kadının “güzel” sıfatına yöneliktir. Osmanlıca-Türkçe Sözlük'te “ḥûr(a. i. )/ḥûrân(f. i)” (OTL, 2012, s. 439) olarak iki şekilde bulunan kelime anlam olarak birbiriyle örtüşür.
چیركین - çirkin
٠ چیركیشلك : چیركین اولا ك حالی ؟ كوتوك ، فنالق.
صاری - sarı
اصفر، زرد: صاری چیجچك.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri