Su özellikle besinlerin sindirimi, emilimi, taşınması ve zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda grip döneminde vücut ısı denetimine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle grip olduğumuzda da günde iki, iki buçuk litre su içmeyi unutmamalıyız.
Enerji ihtiyacının karşılanması için; protein, posa, vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Su tüketimi, olası sıvı kaybı nedeniyle 2,5-3 lt.
EN DOĞAL ÇÖZÜMLERDEN BİRİ SU İÇMEK
Griple savaşmada bol bol su tüketmek de şarttır. Grip hastalığı oluşum açısından incelendiğinde, mikropların vücuttan atılması ve vücutta çoğalmaması için en doğal ve en pratik çözümün su içmek olduğu görülür.
Her gün tüketilmesi gereken, evrensel olarak kabul edilmiş bir su miktarı yoktur, ancak sağlıklı miktarın ne olduğu konusunda genel bir fikir birliği vardır. Buna göre erkekler için yeterli miktar günde yaklaşık 3 litre, kadınlar için ise yaklaşık 2 litredir.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte.
İlgili 18 soru bulundu
Fakat metabolizması durgun ve hareketsiz yaşama sahip kişilerin çok yoğun su tüketiminde görülme riski daha yüksektir. Doktorlara gelen vakalar incelendiğinde, bazı kişilerin bir saat içinde 6 litre su içerek su zehirlenmesi yaşadığı da ifade edilir.
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
" Alışkanlık halinde, sürekli 5-6 litre gibi su tüketildiğinde metabolizma bozulur, böbreği yorar ve böbreğin konsantrasyon yeteneğini bozabilir, fazla mineral kaybına neden olabilir. Fazla su tüketimi psikolojik rahatsızlık belirtisi olabilir "dedi.
Hemen hepiniz duymuşsunuzdur; günde 2-2,5 litre su içmek sağlığa yararlıdır. Ancak bu durum herkes için geçerli değil. Örneğin kalp ve böbrek yetmezliği olanların fazla su içmeleri sağlıklarına zarar verebilir.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
"Eğer üşüyorsanız ve vücut ısınızı yükseltmeniz gerekiyorsa, banyo yapmak veya duş almak bunu yapmanın etkili bir yoludur" dedi. Duştaki buhar sadece sizi ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda mukusu incelterek tıkalı sinüslerinizi de temizler. Bu da, tıkalı burnunuzun daha kolay akmasını sağlar.
Gripliyken öpüşmek serbestmiş!
Araştırmaya göre, gripliyken öpüşmek, hastalığın bulaşacağı anlamına gelmiyor. Hatta Britanyalı araştırmacılar "öpüşmenin iyileşme süreci için de oldukça faydalı" olduğunu ileri sürüyor. Bu bilimsel verilere itimat edip etmemek herkesin kendi bileceği iş.
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
Düzenli olarak su içmeye başladığınızda sindirim sisteminiz iyileşmeye başlar. Su, yediğiniz besinlerin parçalanmasına yardımcı olarak, sindirim sisteminin mükemmel çalışmasını sağlar. Yumuşak ve parlak saçlara kavuşmak için su için. Su, saç köklerindeki sinir uçlarını aktif hale getirir.
Öğretim Üyesi ve İç Hastalıkları Uzmanı Türkan Özer, "Soğuk algınlığının tedavisinde sıvı tüketimi çok önemli. Bitki çayları ve sıvı tüketimi soğuk algınlığının tedavisinde yardımcı olur. Su içmek aynı zamanda vücutta bulunan toksinlerin atımında detoks etkisi gösterir" dedi.
Lifli besinler ve bol su sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Yetersiz su tüketimi, sindirim sisteminin daha az çalışmasına ve kabızlığa yol açar. Kabızlık ve hazımsızlığı önlemek, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için mutlaka su için.
Vücutta her gün 2 ton sıvı işleniyor
Günde böbreklere gelen 1800 litre sıvının % 10`u süzülür ve 180 litre olarak böbrek tüplerini geçer. Böbrekler bunu % 99.3`ünü geri emerek (Alınan sıvıya göre ihtiyacı belirleyerek) 1-1,5 lt. idrarı oluşturup dışarı atarlar.
Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Dehidrasyon belirtileri yaşa göre değişebilir.
Yetişkinlerde; aşırı susuzluk, daha az idrara çıkma, kas krampları, koyu renkli idrar, yorgunluk, gözlerde kısılma, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı ve sinirlilik, konfüzyon.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Peygamber efendimiz günde ne kadar su içerdi? Peygamber Efendimiz (SAV), suyu ve diğer içecekleri 3 yudumda içermiş ve bu konuyla ilgili hadislerde şöyle buyurmuştur: “Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için.
Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir.
30 gün boyunca sadece su içtiğinizde, vücudunuz ödemleri, zararlı toksinleri ve atık ürünleri vücudunuzun can alıcı organlarından uzaklaştırır. Bu vücudunuzu daha temiz yapar ve göbek yağını eritmeye yardımcı olur.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz. Fakat vücudunuzun ihtiyacından fazla su tüketmek ödeme neden olabilir.
Hipofiz bezinden salgılanan hormonlardan biri de Antidiüretik hormondur (ADH). Şekersiz diyabet dediğimiz hastalık Antidiüretik hormonun eksikliği veya etkisini gösterememesinden kaynaklanır. Sonuç olarak bu hormon eksikliğinde vücutta su tutulamaz, aşırı idrarla atılır ve susamayla birlikte çok su içme oluşur.
Su zehirlenmesi; aşırı su tüketmemiz sonucu vücudumuzda bulunan elektrolitlerin dengesinin bozularak, beyin fonksiyonlarında ölümcül hasarların meydana gelmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Aşırı su tüketimi böbreklerin aşırı çalışmasını sağlar ve bu yüzden mineral kaybı fazla olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri