Şu ana kadar taziye mesajı yayımlayan ve destek göndermeye hazır olduklarını ifade eden ülkeler şunlar: Azerbaycan, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, İran, Mısır, Rusya, Pakistan, Japonya, Polonya, KKTC, Belçika, İtalya, İsveç, Romanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere.
6 Şubat Depremleri Sonrasında Türkiye'ye Yardımlar
Kurtarılmayı bekleyen kişilerin aranması çalışmalarına katılmak üzere arama-kurtarma ekibi gönderen ilk ülkeler olarak Azerbaycan, İsrail, Meksika, ABD ve Yunanistan sayılabilir. İsmi sayılan bu ülkeler esasen buz dağının yalnızca görünen kısmı olmuştur.
DEPREMDE FİLİSTİN'DEN TÜRKİYE'YE YARDIM
Filistin 6 Şubat'ta deprem felaketinin yaşanmasının ardından Türkiye'ye yardım gönderen ülkeler arasında yer alıyor.
Bu kapsamda Dünya Bankası 1.78 milyar euro, EBRD 1.5milyar euro, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası 500 milyon euro ile en çok yardım ilan eden kuruluşlar oldu. Avrupa Komisyonu'nun 1 milyar euro verdiği konferansta AB, hem üye ülkeler hem de kuruluşlarla birlikte toplam 3.3 milyar eurolukbir bağış verdi.
1. Kuşak (Pasifik Deprem Kuşağı) Şiliden kuzeye doğru Güney Amerika kıyıları, Orta Amerika, Meksika, ABD nin batı kıyıları ve Alaskanın güneyinden Aleutian Adaları, Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Güney Pasifik Adaları ve Yeni Zelandayı içine alan en büyük deprem kuşağıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Sibirya, Kanada, İç Afrika ve Brezilya gibi eski çekirdek masifler üzerinde nereydeyse hiç deprem yaşanmaz.
Büyük Rift Vadisi yaklaşık 6.000 kilometre uzunluğunda, Etiyopya'nin kuzeyinden Afrika'nın doğusunda Mozambik'in ortalarına kadar uzanan engin bir coğrafi ve jeolojik şekildir.
Alman hükümeti, 21 Şubat'a kadar Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenenlere yönelik 108 milyon avro değerinde afet yardımı ve insani yardım gönderdi. Bu rakamın 41 milyon avroluk bölümü Türkiye'ye yollandı, yaklaşık 8 milyon avroluk kısmı ise sadece ayni yardımlara ayrıldı.
Yardım kampanyası başlatma kararı alan Faslılar, kısa zamanda ilgi gören kampanyayla 1 milyon lira yardım toplamayı başardı. Topladıkları yardımın üçte ikisiyle AFAD'ın ihtiyaç listesine göre havlu ve hijyen malzemesi alan Faslılar, bu yardımları Hatay'a ulaştırdı.
Mercalli şiddet ölçeğine göre depremin şiddeti, ölçeğin en yüksek değeri olan XII (Afetsel) olarak saptanırken 116 bin 720 bina bütünüyle yıkıldı. Sarsıntı sonucunda resmî sayılara göre 32 bin 968 kişi yaşamını yitirdi, 100 binden fazla kişi ise yaralandı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu'muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor.
"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Suudi Arabistan'dan 7 uçak ile gönderilen yardımların tamamı Türkiye'ye ulaştı.
Türkiye, Filistin halkıyla yüzyıllar öncesine giden ortak bir tarihe ve yakın kültürel ve sosyal ilişkilere sahiptir. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile 1975 yılından itibaren resmi ilişkilerini sürdüren Türkiye, 15 Kasım 1988'de sürgünde ilan edilen Filistin Devleti'ni ilk gün tanıyan ülkeler arasında yer almıştır.
Avrupa'dan Türkiye'ye ekip gönderen ülke sayısı 24'e çıktı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında AB üyesi 21 ülke ile Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan'dan toplam 38 ekip, Türkiye'ye sevk edildi.
Depremde yüzlerce yurttaş hayatını kaybetti, binlerce yurttaş yaralandı. Depremin ardından Türkiye uluslararası yardım talebinde bulundu, NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) yanı sıra 45 ülke “yardıma hazır” olduklarını açıkladı. Peki deprem ile mücadelede hangi ülkeler Türkiye'ye nasıl yardım edecek?
BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle Türkiye'ye 50 milyon dolar (yaklaşık 941 milyon Türk lirası) nakdi yardım yapılacağını duyurdu. Al Nahyan'ın annesi Şeyha Fatıma binti Mubarek de depremzedeler için 13 milyon 600 bin dolar (yaklaşık 256 milyon Türk lirası) yardımda bulundu.
Depremin şiddeti, arama görevlilerinin ekipman eksikliği ve özellikle gerçekleşen coğrafyanın dağlık olması hasebiyle kurtarma çalışmalarının aksaması, Fas'ın kimden gelirse gelsin hiçbir yardımı reddedemeyeceğine işaret ediyordu.
8. yy'dan itibaren çeşitli hanedanlar tarafından yönetilen Fas toprakları 1912'de Fransa ve İspanya'nın himayesi altına girmiştir. Fas, 1956'da bağımsızlığına kavuşmuş ve anayasal monarşi rejimiyle idare edilmeye başlanmıştır.
Fas İçişleri Bakanlığı, Marakeş'te meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 946'ya yükseldiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, depremde ölenlerin sayısı 2 bin 946'ya, yaralı sayısı 5 bin 674'e çıktı. Depremde yaşamını yitirenlerden 2 bin 944'ü defnedildi.
Deprem felaketine ilk tepki veren ülkelerden biri Japonya oldu. Bu alanda dünyanın en ileri teknolji ve tecrübelerine sahip toplumu olan Japonlar yaklaşık 75 kişilik en profesyonel ekipmanlarla donatılmış bir kurtarma ekibi gönderdi.
Milyonlarca insan depremzedeler için harekete geçti. Sanat ve spor dünyasından ünlü isimler de yardım kampanyalarına katıldı. Gelişmeyi sanatçı Haluk Levent sosyal medya hesabından duyururken İbrahim Tatlıses, Murat Kekilli, Ebru Yaşar, CZN Burak ve Nusret deprem bölgeleri için yardım tırları hazırlattı.
Lenarçiç'in açıklamasına göre, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya, Romanya, İtalya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Estonya, İspanya, Malta, Slovakya, Portekiz, Karadağ, Arnavutluk, Kıbrıs Rum Kesimi ve Slovenya depremlerin ardından Türkiye'ye yardım gönderdi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor. Daha yeni depremler oldu on binlerce insanımız öldü.
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'ün açıklaması şu şekilde: "fay hattı olmayan yerde deprem olur mu" sorusuna, "Hayır olmaz" cevabını verdi. Ancak yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini dile getirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri