Hatay içerisinden geçen ve kenti yaklaşık olarak kuzeydoğudan güneybatıya boydan boya kesen faylar vardır. Bunun yanı sıra il içerisinde yukarıda da belirtildiği gibi önemli diri faylar bulunmaktadır.
AFAD verisi ile Hatay Kırıkhan'da saat 05.32'de 4.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrasında Hatay deprem risk haritası sorgulamaları yoğunlaştı. Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan riskli deprem bölgelerinden biri olan Hatay'da yaşanan depremin ardından fay hareketliliği endişe yarattı.
Antakya ve Yakın Çevresinin Depremselliği
Tarihsel ve aletsel dönemlerdeki depremler de bunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle Antakya ve yakın çevresi “Türkiye Deprem Bölgeleri” haritasında, birinci derecede deprem riski olan alanlar içinde yer almaktadır.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Moriwaki: "Hatay'da büyük bir deprem beklenmiyor, şehirde 2 defa büyük çaplı deprem yaşandığı için" dedi. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Hatay'ın Antakya ilçesinde çevrimiçi katılımcıların da yer aldığı Uluslararası Yüksek Deprem ve Afet Önleme Konferansı'na katıldı.
İlgili 30 soru bulundu
Abstract. z Doğu Anadolu fayının GB ucunda, Türkoğlu-Samandağ arasında uzanan Karasu segmentinin güneybatısında 22 Ocak 1997 (Ml=5.5) ve Türkoğlu-Andırın-Ceyhan-Misis arasında yer alan Misis segmentinde 27 Haziran 1998 (Ms=6.3) tarihlerinde orta büyüklükte iki deprem olmuştur.
II 3.0 - 3.9 Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. III Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez.
“ARTÇI BİR DEPREM”
Naci Görür, sosyal medya hesabından, “Samandağ, Hatay'da 4,0 deprem oluştu. Deprem Antakya fayı üzerinde ve artçı bir deprem. Sevgiyle” ifadelerine yer verdi.
6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 42 binden fazla insanın hayatını kaybettiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ile 20 Şubat'ta Hatay'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldi.
Yıkılan binaların önemli bölümünde kat sayısı 1-4 arasında değişmektedir. Kısacası; Hatay'daki yıkımların ana nedenleri, zayıf zeminler üzerinde gerekli önlemleri almadan yapılaşma, deprem yönetmeliklerine göre inşa edilmemiş binaların çokluğu ve diri fay zonları üzerinde yapılaşmanın olması olarak özetlenebilir.
Büyüklüğü 5.7 olup, can ve mal kaybı çok düşük seviyede kaldı. Yakın tarihin son bir depremi de 22 Ocak 1997'de 5.5 ile nisbeten hasarsız şekilde yaşandı.
Hatay ili Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer almaktadır. Hatay Hassa, Dörtyol, Kırıkhan, Reyhanlı, Erzin ilçe merkezleri ve 25' yakın eski köy ve mahalle doğrudan fay hattı üzerindedir.
Yaşanan depremler sonrası sosyal medya üzerinde panik yaratan bir paylaşım yapıldı. Söz konusu paylaşımda Kahramanmaraş fay hattının koptuğu ve kopan fay hattı nedeniyle akşam saatlerinde 8.5 büyüklüğüde deprem olacağı iddia edildi. Ancak bu iddialar asılsızdır.
Kentin Antakya ilçesinde Demirköprü köyünden geçen fay hattı ise yıkımın boutlarını gözler önüne serdi. Köyde yaşayan vatandaşlar deprem nedeniyle oturduğu evlerinde zeminden 3 metre aşağı çöktü. Yaklaşık 30 metre Asi Nehri'ne kayan evlerin içindeki eşyaların bir kısmı ise su seviyesinin yükselmesiyle nehre kapıldı.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Türkiye'de yer alan en büyük, en aktif ve tehlikeli fay hattı Batı Anadolu Fay Hattı'dır. Bu fay hattı Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu kesen Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) bir parçası.
Son 2 gün içerisinde AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'da Yeşilyurt merkezli 5.3 şiddetinde, Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 4,2 büyüklüğünde Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde saat 4,5 büyüklüğünde Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof.
6 Şubat`ta 04.17`de meydana gelen ilk deprem Ölü Deniz Fay Zonu'nun en kuzey ucunda yer alan Narlı parçası üzerinde meydana geldi. Bu depremde Erkenek, Gölbaşı, Amanos ve Narlı segmentleri kırıldı.
Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi Ozan Mahallesi mevkiinde dağların arasında oluşan ve metrelerce uzayan fay kırığı havadan görüntülendi. Fay kırığı nedeniyle mahalleye çıkan bir yol kullanılamaz hale geldi.
Ölüdeniz Fay hattına dikkat çeken Görür, Gaziantep'in bulunduğu deprem hattıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Gaziantep'in deprem hattı asıl batısında Doğu Anadolu sınır fayı yer alıyor ve bu fay kırıldı. Bu nedenle, uzun bir süre boyunca Gaziantep için tehdit oluşturmayacak.
'KADERLERİ MARAŞ VE HATAY GİBİ OLACAK'
Görür, bu illerin altından geçen fayların 7 ve üzerinde deprem üretebileceğinin altını çizdi. Bizzat fay üzerindeki kentleri sıralayan Görür, “Bu illerin kaderi üzülerek söylüyorum, Maraş ve Hatay gibi olacak.” dedi.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
AFAD'ın açıklamasında, "7,7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65, ikinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye. İki depremle bölge yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı." denildi.
Depremler maksimum 12 şiddetine kadar derecelendirilir. Fakat diyelim ki bir şekilde 13 ten fazla şiddette bir deprem meydana geldi. Böyle bir durumda aşırı büyük bir enerji açığa çıkar. Şuanda kimse onu öngöremez.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri