Kısacası
Halk kültüründe evliya
Yalnızca Allah'a güvenen, onu dost edinen, o nedenle dünyevi herhangi beklentileri olmayan tasavvuf literatürü içerisinde "Hak'tan aldığını halka veren" olarak da tanımlanmıştır. Evliyanın en büyük özelliği Allah'tan başkasını dost edinmemeleri ve ona tam tevekkül içinde olmalarıdır.
Allah a dost olmuş, Allah'ı seven ve Allah'ın da onları sevdiği kulları demektir. Yukardaki ayette ise, "Allah müminlerin velisi, dostudur" buyrulmakta, ve öyle olunca, iman edip itaat eden, Allah'ın emirlerine uyup, yasaklarından sakınan kulları, Allah'ın dostlarıdır.
Ancak veli olmak her mümin için mümkündür.
Ayrıca bir peygamberin kendini gizlemesi caiz olmadığı hâlde, bir veli kendini gizleyebilir. Hatta Allah'ın en makbul velisi insanlar içinde gizli olarak kalmıştır.
Yani, Allahü teâlâ, her şeyi görür. Talibin kalb gözü açılır ve firaset ışığı ile, kendi ayıplarını ve başkalarının iyi huylarını görürse, yani başkalarını kendinden daha üstün görürse ve Allahü teâlânın her an gördüğünü, göz önünde bulundurarak, hep Allahü teâlânın beğendiği şeyleri yaparsa, bu sıfatla huylanmış olur.
İlgili 16 soru bulundu
Ancak devamındaki ayette ise, razı olduğu kullarına gelecek ve geçmişten bilgiler vereceği haber verilir. Demek ki, Allah bildirirse Allah'ın sevgili kulları yani evliyalar da gaybı bilebilir.
Evliyalar yaşamları boyunca sık sık riyazet yaparlar, az uyur, az konuşur ve az yerler. Sık sık Allah'ı zikredip ona layık bir kul olmaya çalışırlar. Vakitlerinin çoğunu ibadet ederek geçirirler. Nefislerini her türlü kötülük ve günahtan arındırdıkları için kalp gözleri açıktır.
Velîlerden zuhur eden olağan üstü hal. Peygamber olduğunu ileri süren kimsenin elinde doğruluğunu kanıtlamak için Allah tarafından yaratılan hârikulâde olay.
İlk kadın evliyalardan, Mısır'ın başkenti Kahire'de 2013'te yaşanan olayların sembolü olan Râbia el-Adeviyye'nin hayat öyküsünden örnekler veren Prof. miriam cooke, Hindistan'da yaşayan kadın evliya Bibi Fatma ve Leyla Ayşe'nin hayatlarından ve benzerliklerinden söz etti.
Velilik veya evliyalık doğuştan değildir.
Bunun en belirgin örneklerini sahabelerde görmekteyiz.
Muhammed Salim hazretlerine, (Bir kimsenin evliya olduğu nasıl anlaşılır?) dediklerinde, (Tatlı dili, güzel ahlakı, güler yüzü, cömertliği, münakaşa etmemesi, özürleri kabul etmesi ve herkese merhamet etmesi ile bir kimsenin veli olduğu anlaşılır) buyurdu.
Anadolu tasavvuf anlayışında keramet kavramı, sadece olağanüstü özellikler göstermeye dayalı bir anlayış değil; aynı zamanda ilim ve irfan sahibi olmak anlayışını da kapsamaktadır. Evliyaların göstermiş olduğu kerametler, bilgiyle kolayca aydınlatılabilir.
Muhammed Fadıl Geylani, dedesinin Türk İslam âleminin önemli bir değeri olduğunu işaret ederek, "Türkiye'ye çağrıda bulunuyorum, Geylani hazretleri evliyalar sultanıdır.
VELÎ). Allah'ın koruduğu ve yardım ettiği kimseler olarak müminler de Allah'a ibadet etmekle O'nun dostluğunu kazanıp velîsi durumuna gelirler (Kuşeyrî, s. 519). Mutasavvıflar velîliği genel (velâyet-i âmme) ve özel (velâyet-i hâssa) diye ikiye ayırırlar. Genel anlamda her mümin Allah'ın dostudur ve O'nun velî kuludur.
Ancak üç büyük evliya var ki ehl-i keşf ve alimler tarafından makamlarının yüksekliği özellikle belirtilmiş. "Kim bunlar?" dediğinizi duyar gibiyiz. Hemen söyleyelim: Fatih Zeyrek'te Mehmed Emin Tokadî Hazretleri, Eyüp Nişanca'da Murad-ı Münvezî Hazretleri ve Üsküdar'da Abdülfettah Bağdadî Akrî Hazretleri.
Şeyh Şaban-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli ile Anadolu'nun büyük evliyalarından biri olarak kabul ediliyor.
Başta Somuncu Baba Hazretleri olmak üzere Cemaleddin-i Aksaray-i Hazretleri gibi 7 bin evliya Aksaray Ervah Kabristanlığı'nda metfun bulunuyor. Kabristana defalarca nur indiği söylenirken, Evliya Çelebi Seyahatname'sinde Aksaray'ı "evliyalar şehri" olarak tanıtıyor.
Yani Allah`a inanan ve ona karşı takvâlı olanlar evliyâdırlar. Takvâlı olanlar (müttakiler) de: Gayba inanan, namazı dostdoğru kılan, kendilerine verilen azıktan infak eden, Rasûlullah`a (s.a.s.) ve ondan önceki peygamberlere inanan ve ahireti kesinkes bilenler, Allah`tan gelen doğruyu tasdik edenlerdir.
Hâtem-i evliya, âhir son zamanda gelecek velilerin sonuncusu demektir. Nitekim Hakîm-i Tirmizî -kuddise sırruh- Hazretleri şöyle buyurmuşlardır: "Âhir zamanda Mehdi yokken, henüz yaklaştırılıp seçilmemişken; aradaki boşlukta, Hâtem'ül-velâye'den başka adâleti (hakkâniyeti) ayakta tutacak kimse olmaz.
Terminoloji ve inanç İslam inancına göre peygamberler mucize, veliler ise keramet gösterebilirler.
İstidrâc ise inanmayan, günahkâr insanlarda ortaya çıkan bir haldir. Mutasavvıflar, kerâmetin caiz olduğuna Kur'an ve Hadislerden delil getirmişlerdir. Kerâmet maddî ve manevî olmak üzere iki çeşittir.
İslâm âlimleri ve mutasavvıflara göre; en üstün kerâmet, istikamettir. İstikamet, her hâlinde şer'i şerife riâyet etmek, güzel ahlâk ve doğruluktan ayrılmamaktır.
Kendisinin evliya olduğunu bilmez, inanmaz. Cenab-ı Allah o kulunu çok sever. O kul kendini bilmediği ve devamlı yalvarış ve tevazu içerisinde olduğu için, Allah'ın hoşuna gider, sevgili kullarındandır. Bir diğeri vardır, kendisinin evliya olduğunu bilir, halktan gizler.
'EVLİYALAR ŞEHRİ BURSA'
Rüyasında evliya görmek, sıkıntıdan, üzüntü ve kederden kurtulmaya ve rüya sahibinin pürüzlü, karışık işlerinin düzeleceğine işarettir şeklinde yorumlanır. Rüyasında gördüğü evliyayı güler yüzle görmek, yukarıdaki yorumlara işaretle tabir olunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri