İşte bu soruyu Antakyalılara sorduğunuzda cevaplardan biri de kömbe olur. Çünkü bu muhteşem lezzetli kurabiye uygun şartlarda saklandığında yaklaşık iki ay dayanır ve Antakyalılar bu kurabiyeye bayılır.
Hatay kömbesi, bayatlamayan kömbe olarakta bilinir. Kömbeyi saklamanın en iyi yolu kapağı sağlam cam kavanozdur. Özellikle kömbeleri 5'er 5'er veya 10'ar 10'ar olarak buzdolabı poşetlerine koyup daha sonra cam kavanoza koymanız daha iyi olur. Hem ne kadar aldığınızı bilirsiniz hem de kavanozda ne kadar kaldığını.
Tarçın, yeni bahar, muskat, karanfil, zencefil, mahlep, dövülmüş damla sakızı. Kömbe kalıpları internette satılıyor 3. 80 tl gibi çok uygun bir rakam. Kapalı kavanozda 1 aydan fazla taze olarak saklayabilirsiniz.
Kömbenin zaman içerisinde yumuşaması nem almasından dolayı olur. Saklamak için kullandığınız kavanozun kapağının sağlam olması kömbenin hava almaması açısından önemlidir. Saklama koşullarına dikkat ettiğiniz sürece ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza ederseniz 6 ay boyunca ilk günkü tazeliğini korur.
Antakya Kömbesi bayramlarda yapılan leziz bir kurabiye türüdür. Akdeniz bölgesinde çok yaygındır. En büyük özelliği içinde yumurta olmadığından cam kavanozda saklanırsa, 2-3 ay boyunca bayatlamadan saklanabilmesi. Bayramlarda muhakkak her evde ikram edilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kömbenin yumuşak olması için ne yapmalı? Kullanacağınız sütün ılık olması mayanızın daha kolay aktifleşmesini sağlayacaktır. Unu kontrollü bir şekilde ilave ederek yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. Hamuru yoğurduktan sonra yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakmalısınız.
Uzun zaman tüketilebilmekte ve kolay bayatlama yapmamaktadır. Yaptıktan bir hafta sonra bile hala çok taze olduğunu göreceksiniz. Doğru bir saklama kutusunda serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Osmaniye kömbesini içine konulan muskat, tarçın, mahlep gibi baharatlar lezzetlendirmektedir.
Köme Buzdolabında Saklanır mı? Elbette köme buzdolabında da muhafaza edilebilecek bir gıdadır. Ancak buzdolabının nemi kömenin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabının neminden korumak için temiz bir kağıda sarmanız ve sonrasında ağı kapalı bir saklama kabına koymanızda fayda var.
Yapımı sonrasında uzun süre raf ömrüne sahip olan cevizli sucuk oda sıcaklığında muhafaza edilmektedir. Buzdolabına konulması durumda kendini sıkarak sert bir etki sunar. Güneş almayan bir ortamda kuru bir alanda ya da cam bir kavanoz içinde saklayabilirsiniz.
Çünkü buzdolabı, derin dondurucu ya da nemli olmayan bir dolapta saklanacak olan pestilin hijyenik bir cam kavanoza konulması idealdir. Cam kavanoza hijyenik eldiven ile konulan pestilin nem alarak ya da tozla temas ederek bozulması ve küflenmesi önlenebilir.
Genellikle tatlılar ile birlikte tüketilen kömbe, kurabiye baharatı olarak geçer. İçindeki tatlı aromalı bitkiler ile kendine has güçlü bir kokusu vardır. Tarçın, zencefil ve muskat gibi aroması yüksek baharatların birleşimi ile dikkat çeken bir tada ve kokuya sahiptir.
1 Adette 32.02 kcal ve 10 gr vardır. 1 Porsiyonda 160.1 kcal ve 50 gr vardır.
Nedir bu baharatlar derseniz hemen sıralayalım: Toz zencefil, muskat cevizi rendesi, toz tarçın, dövülmüş damla sakızı, dövülmüş karanfil, yenibahar ve mahlep. İçerisine isteğe bağlı olarak vanilin ve Hindistan cevizi de konabiliyor. Ama özünde bu 7 baharattan oluşuyor.
Antakya Kömbesi Tarifi İçin Malzemeler
1çay bardağısüt. 1su bardağışeker. 1paketkabartma tozu. 1tatlı kaşığıkömbe baharatı
Kömbe kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan bir kahke türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Antakya geleneksel mutfağında yer alır.
Bayram Kömbesi, Osmaniye yöresine ait geleneksel bir lezzet. Bayramda misafirlere çayın yanında mutlaka Bayram Kömbesi ikram edilir. Bayram kömbesi, Osmaniye yöresine ait geleneksel bir lezzet. Özellikle Ramazan bayramında eve gelen misafirlere çayın yanında mutlaka bayram kömbesi ikram edilir.
Pestil kolay bozulan bir gıda değildir. Fakat uzun süre neme maruz kalması, pestilin bozulmasına sebebiyet verir. Özellikle küflenme problemi nemden kaynaklanır ve pestil küflenir mi sorusunun yanıtı da bu durumda evet oluyor.
Serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda tutmak en uygun saklama şeklini ifade etmektedir. Pestili özellikle de nemden korumak gerekmektedir. Nemli alanlar pestilin bozulmasına, küflenmesine ya da kokmasına sebep olabilmektedir. Bunun dışında pestil kolay kolay bozulabilen bir gıda olmamaktadır.
Cevizli sucuk 15-22 dereceli bir ortamda, ağzı kapalı bir şekilde 8 haftaya kadar saklanabilir. Buzdolabında ve buzlukta bu süre daha fazladır.
Gözleme, bazlama, pide gibi hamur işlerinizi de pişmiş şekilde dolapta saklama şansına sahipsiniz. Etli olmayan hamur işlerinizi buzdolabı poşetine aktarın. Tüketmek istediğinizde çıkarıp oda sıcaklığında bir süre dinlendirdikten sonra ister fırında isterseniz de tavada yeniden ısıtarak afiyetle tüketin.
Kömbe hamur, peynirle hazırlanan ve fırında pişen nefis bir yemektir. Çıtır çıtır kömbeyi evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Kahvaltı sofralarında çay veya kahveyle afiyetle tüketebilirsiniz. 4-6 kişilik olarak hazırlanan kömbe 5 dakikada hazırlanıyor ve 25 dakikada pişiriliyor.
Pestil hem buzdolabında hem de buzlukta uygun bir şekilde saklanabilir.
Açtığımız hamurun üzerine iç harcımızı eşit şekilde yayıyoruz.5-6 kat olacak şekilde bir yufka, bir harç koyuyoruz. En son katı yufka ile kapatıyoruz. Kömbemizi pişirmeden bıçakla dilimliyoruz. 200 derecede üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Yumurta yoğurtla beraber çırpılır ve kömbenin üstüne sürülür. Parmakla iki tane oyuk açılarak önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınca üstüne su serpiştirip başka bir tepsi kapatılır.
Tamamı dokuz kat yapılan kömbenin üzerine yoğurt ve sıvı yağ karışımı tamamen yayılır. Fırına konmadan kare olarak dilimlenir. Önceden ısıtılmış fırında 200 derece ısıda yaklaşık bir saat pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri