Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Söyleyenin duygu veya düşüncesini içermeyen; doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermeyen cümlelerdir. Nesnel yargılar, araştırma sonucu ulaşılabilecek, herkesçe kabul görmüş, kanıtlanabilir yargılardır. Örnek: Mavi ana renklerden biridir.
ÖRNEK: Bir cümlede anlatılan herkes tarafından doğruluğu kabul edilir, ispatlanabilir ise nesnel yargıdır. Örnek: Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. (Herkes Ankara'nın başkentimiz olduğunu bilir.) Bir cümlede anlatılan ifade kişiden kişiye değişebiliyorsa öznel yargı olur.
Nesnellikten kastedilen, özneden kesin bir şekilde bağımsızlıktır, daha doğru bir deyişle öznenin (tüm öznelliklerinin ötesinde kalarak) birebir nesnenin kendisine uygunluğudur. bunun nasıl olabildiği, kuramsal düzlemde açık değildir; dolayısıyla da bu haliyle nesnellik bir varsayımdan ibarettir.
Kişisel ifadeler içeren yargılar öznel, içermeyenler ise nesneldir.
İlgili 18 soru bulundu
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
İstanbul'un Türkiye'nin en büyük şehri olması bir nesnel anlatımdır. Türkiye'nin en büyük şehri her durumdan bakıldığında İstanbul olduğu için kesinlikle tartışmaya kapalı bir konudur. Bu nedenden dolayı bu nesnel anlatım olarak değerlendirilir. Aynı zamanda Atatürk'ün 1938 yılında ölmesi de nesnel anlatımdır.
Herkes için aynı anlamı taşıyan bir ifade türüdür. Nesnel ifadenin birçok farklı örneği vardır. Bir durum varsa hep aynı şekilde yorumlanır. Başka türlü yorumlanamayacağı için nesnel anlatım türündendir.
Kişisel görüşlere, beğenilere ve tutumlara dayalı tüm görüşler öznel ifade olarak değerlendirilir. Bilimsel ya da istatiksel tüm ifadeler ise nesneldir. Öznel yargılarda yorum farkı ve görüş ayrılıkları olabilir. Nesnel yargılar ise herkes tarafından doğru kabul edilir ve yoruma açık değildir.
Mutlak doğru olmayan, şahsi fikirler ve duygular içeren tüm yargılar öznel olarak değerlendirilir. Örneğin bir yemeği A kişisinin beğenip B kişisinin beğenmemesi özneldir. Öznel yargılar kişilere, parametrelere (ortam değişkenlerine) ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterir.
Nesnel, kişiye göre değişmeyen, herkesçe onaylanan ve kanıtlanabilen yargılara denir. Nesnel yargı bildiren cümleler öznenin dışında gerçekleşir ve öznelin tam zıttıdır. Bu sebeple ispatlanabilen olgu, durum ve yargılar nesnel, ispatlanamayan ve kişiye göre değişen şeyler ise öznel sayılır.
Nesnel Yargı, Söyleyenin duygu veya düşüncesini içermeyen; doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermeyen cümlelerdir. Nesnel yargılar, araştırma sonucu ulaşılabilecek, herkesçe kabul görmüş, kanıtlanabilir yargılardır. Örnek » Mavi ana renklerden biridir.
Buna göre, nesnel bilgi, öteki nesnel-olmayan bilgilerden ayrı olarak, her tür öznellikten, yani özneye ait her tür yargı ve hükümden ayrılmış, arındırılmış, nesnelliğin ya da başka bir deyişle gerçekliğin saf bir bilgisi olarak ortaya konulmuş bir bilgidir.
Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
Ne var ki bu noktada şöyle de düşünebiliriz: evet edebiyat ve genel anlamda sanat, öznel bir dildir; ama edebiyatı edebiyat ya- pan, sanatı da sanat yapan (nesnel) bir özellikten de sözetmek kaçınılmazdır.
Nesnel ifadeler: Anlatıcının yorumuna göre kişisel düşüncelerin yer aldığı, yorumların ve zevk ile beğenilere dayalı olmayan ifadeler nesnel ifadelerdir. Bunlar herkes tarafından beğenilen ve kabul edilen düşünceler olarak öne çıkmaktadır.
Deneme birey ya da toplum yaşamının bilimsel ya da güncel bir konusu üzerine anlaşılması kolay, ancak sanat ve bilgi düzeyi bakımından derinlikli, düşünce boyutuyla olduğu kadar duygu ve estetik yönden de doyurucu, bilinçli bir öznellikle kaleme alınmış bir edebiyat türüdür.
Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir.
Objektif : (Nesnel) : Tarafsız (bireyin kişisel görüşünden bağımsız olan) . Kişisel görüşün, yorumun yer aldığı, herkesçe kabul edilmeyen ve kanıtlanamayan yargı.
Nesne ve özne kelimeleri ek aldığında zıt anlamlı olarak kullanılır. Örneğin öznel, subjektif; nesnel ise objektif anlamına gelir.
Nesnel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Nesne ile ilgili, nesneye ilişkin, öznel karşıtı mecaz Gerçeğe varmak amacıyla, taraf tutmadan inceleme yapan, hüküm veren, objektif. felsefe Bireyin kişisel görüşünden bağımsız olan, objektif.
Nesnel betimleme (Açıklayıcı betimleme)
Yazarın kendi duygu ve düşüncelerini içermeyen betimlemelerdir. Bu tür bir betimleme yazmakta olan bir yazar anlatıma kendi duygularını katmamaya, yani objektif kalmaya titizlik gösterir.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır.
4. sınıf öznel ve nesnel yargılar konu anlatımında olay ve düşünsel yazılardaki ifadelerin kullanım şekilleri anlatılır. Öznel yargılarda yazarın kişisel görüşleri, gözlemleri ve duyguları yer alır. Nesnel yargılarda ise bilimsel gerçekliklere dayandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri