İlçe nüfusu çoğunlukla Sünni Türkmenlerden oluşmaktadır. Azınlik olarak Araplar da mevcuttur. cit 📖: Reyhanlı (aş.)
Reyhanlı daha önceki tarihlerde İrtah Dinlenme yeri anlamına da gelir. Genelde birkaç Arap aşiretinin yaşadığı yer olarak bilinen İrtah adında küçük bir kasaba idi. 16. yüzyıldan itibaren yoğunlukla Rey bölgesinden göçebe olarak gelen Türkler (Türkmen aşiretleri) bu kasabaya yerleşmişlerdir.
29.10.2023. 1974 yılında Sivas'ta doğdu.
Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bu ilçe içerisinde tarihi yapıların sayılarının çok olmasına da şaşırmamak gerek. Reyhanlı ilçesine gittiğinizde gezebileceğini yerler Yenişehir Gölü, İmma Kalesi, Cüdeyde Höyüğü, Kızlar Sarayı ve Tainat'tır.
Reyhanlı İlçesi'ne bağlı 31 köy bulunmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Kırıkhan, coğrafi konum ve yüzölçümü bakımından Hatay'ın en büyük ilçesidir. İlçe topraklarının batısında Amanos Dağları, doğusunda Suriye, güneyinde ise Amik Ovası bulunur.
Günümüzde Arap Alevileri, Hatay, Adana, Mersin, Lazkiye, Tartus gibi kıyı illerde yaşamaktadırlar.
Türkiye'nin Suriye'ye açılan sınır kapılarından en yoğunu olan ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesine 9 km uzaklıkta bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı 2007 yılında hizmete başlamıştır.
İlçe sınırları içerisinde üretilen bir kısım sebze çeşitleri; bakIa, biber (yeşil, kırmızı), fasulye, börülce, bamya, turp, ıspanak, marul, sakız kabak, sıyırma kabak, bal kabağı, salatalık, kavun, karpuz, domates, patlıcan, lahana, havuç.
Reyhanlı'nın Nüfusu Arttı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, ilçenin nüfusunun arttığını, ancak bu artışı yetersiz bulduğunu söyledi. Reyhanlı'nın yeni nüfus verilerini değerlendiren Şanverdi, daha önce 61 bin 234 olan merkez nüfusunun 62 bin 360'a yükseldiğini söyledi.
Türk coğrafyasında geniş bir alanda yayılış gösteren ve asıl kütlesi Halep ve Antakya çevresinde yaşayan Reyhanlı Türkmenleri sosyal nizam olarak bir boy statüsünde olup genellikle Mursaloğlu ailesinden bir boy beyi tarafından idare edilir.
Amik Ovasında Aşiretler | Hatay'ın en büyük kabilesi ELBU ŞABAN KABİLESİ
Saldırı Saldırı, 11 Mayıs 2013 tarihinde, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, belediye önünde ilk bombalı aracın patlayıcı infilak etmesi sonucu saat 13:37'de patlatılmasıyla gerçekleşmiştir.
Suriye sınırında bulunan Hatay'ın Altınözü İlçesi, Arapça ve Türkçenin temas halinde olduğu bir dil bölgesidir. İlçe; Sünnî Arap, Sünnî Türk, Sünnî Kürt, Alevî Arap ve Arap Ortodoks gibi farklı etnik ve dinî grupları barındırmaktadır.
İlçe nüfusu çoğunlukla Sünni Türkmenlerden oluşmaktadır. Azınlik olarak Araplar da mevcuttur.
Hatay, Adana, Mersin gibi illerde yaşayan Arapların büyük bir kısmı Nusayri Alevisidir ama bu illerde Sünni Araplar da yaşamaktadır. Ayrıca Hatay'da bir Hristiyan Arap mahallesi ve Antakya merkezde de birkaç yüz Hristiyan Arap bulunmaktadır.
Göçün en çok etkilediği ülke Suriye ile 877 kilometre sınırı olan Türkiye, Türkiye'de Hatay, Hatay'da ise sınırın sıfır noktasındaki Reyhanlı ilçesi oldu.
Reyhanlı Türkiye'nin güneyinde, Hatay iline bağlı bir ilçe merkezidir. Doğusu ve güneyinde Suriye Arap Cumhuriyeti yer alır. Kuzeyinde Kırıkhan ve Kumlu; batısında Antakya güneybatısında Altınözü ile komşudur.
Entansif tarımın yapıldığı ilimizde bitki deseni olarak buğday, sanayi bitkileri (pamuk, mısır), sebzeler, zeytinlikler, yağlı tohumlar, narenciye, meyve, tarla sebzeciliği, yem bitkileri ikinci ürün ve ara ziraatı olmak üzere toplam 275.578 hektar ekim alanı bulunmaktadır.
Hassa, Kırıkhan, Dörtyol, Erzin, Reyhanlı ilçe merkezleri ile 25'e yakın eski köy/mahalle doğrudan fay hattı üzerine oturmaktadır. Ülkemizin çoğu yerleşimleri gibi Hatay da diri fay üzerinde yer alan ve deprem tehdidi altında yaşayan bir ilimizdir.
Altınözü ilçesi-Suriye sınırının Asi Nehri'nden oluşan bölümü 52 km uzunluğundadır.
Karayolları Genel Müdürlüğü desteğiyle, İl yerel yönetimleri tarafından yapılır. Hatay'ın KGM kayıtlarındaki 21 il yolunun toplam uzunluğu 272 km.dir.
nusayriler arap halkındandır. arapça'yı yalnızca ibadetlerinde değil günlük yaşamları sırasında da kullanırlar. türkiye'de yoğun olarak hatay bölgesinde yaşayan nusayriler, diğer etnik gruplara göre, daha izole ve daha gizli bir örgütlenmeye sahiptirler. halk arasında “fellah” ve “arap uşağı” olarak tanınırlar.
Sivas Alevîleri
Sivas, Türkiye'nin en çok Alevî köyü bulunan ilidir. Sivas Alevîler'nin önemli bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır.
Hatay'da yaşayan Nusayrilik hakkında yazan Nusayri din adamları ve Nusayri önde gelenleri kendilerini Arap Alevisi olarak tanımlamaktadır (Güler, 1994; Sönmez, 1994; Rende, 1994 ve Reyhani, 1995).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri