Bunu, secde ayeti okunduktan sonra üç ayetten sonraya bırakmamak gerekir. İmam Ebû Yusuf'a göre, tilavet secdesi namazın dışında da hemen yapılması vacibdir. Kur'an hatimi yapılırken secde ayeti okunduğunda hemen secde edilmesi en güzeli olmakla birlikte, hatim bittikten sonra da bu secdeler yapılabilir.
Kuran-ı Kerim'i hatmeden birinin toplamda 14 defa tilavet secdesi kılması gerekir. Ayetin okunduğu ya da duyulduğu anda Tilavet secdesi yapılabilir ve makbul olan da budur. Kuran-ı Kerim okuması veya dinlemesi bittikten sonra topluca da yapılabilir.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.
Şöyle ki: Tilavet secdesi niyeti ile, eller kaldırılmaksızın "Allahü Ekber" denilerek secdeye varılır. Üç kere "Sübhane Rabbiye'l-ala" veya bir kere: "Sübhane Rabbena in kâne vadü Rabbina lemef'ulâ" denilir. Ondan sonra "Allahü Ekber" denilerek kalkılır.
Değerli kardeşimiz, Beş vakit vardır ki, onlara "mekruh vakitler" denir: Birincisi: Güneşin doğmasından bir mızrak boyu (beş derece) ki, memleketimize göre kırk ile elli dakika arasında bir zamanla yükselişine kadar olan zamandır. İkincisi: Güneşin yükselip de tam tepeye geldiği zeval anının bulunduğu vakittir.
İlgili 20 soru bulundu
A) Secde âyeti namaz dışında okunursa Hanefîler'e, Mâlikîler'e, İbn Teymiyye'ye ve Hanbelîler'de bir görüşe göre tilâvet secdesinin tek bir rüknü vardır, o da secdedir; elleri kaldırmaksızın bir defa “Allāhüekber” denilerek secdeye varılır; secdede üç defa “sübhâne rabbiye'l-a'lâ” denildikten sonra yine tekbirle ...
Tilavet secdesi, namaz değilse de; taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranır. Ancak tilavet secdesinde iftitâh tekbiri sünnettir.
Tilavet secdesinin okunduğunda, tilavet secdesi yapılmazsa o ibadet eksik kalmış olur. Diğer bir ifade ile okunan Kur'an layık-ı veçhe okunmamış olur. Tilavet secdesini terk etmek; vacibi terk olduğundan günahtır.
Ek 1; Tilavet secdesi, secde ayetlerinden biri ya da tamamı okununca yapılır. Hemen secde etmek gerekir. Tilavet secdesi okuyana da duyana da vacibdir (bazı ilim adamları sünnettir demişlerdir).
Cüz, 23. Cüz, 24. Cüz, 27. Cüz, 30. Cüz (bu cüzde 2 secde ayeti bulunur). Bu cüzlerin hepsi sayıldığında Kur'an-ı Kerim'de toplam 14 adet secde ayeti olduğu görülmektedir. Bu ayetleri duyan ya da okuyan kişinin mutlaka tilavet secdesi yapması gerekmektedir.
Kuran-ı Kerim'i okumaya başlamadan önce niyet edilir ve hatmettikten sonra dualar edilir. Kuran-ı Kerim'in baştan sona okumasının ardından okunman dua ise hatim duasıdır.
Secde âyetini okuduktan sonra birkaç sahife Kur'ân okur ve sonra tekrar aynı secde âyetini okursa, yine bir defa Tilâvet Secdesi kâfi gelir. Bununla beraber iki kez yapmasında bir sakınca yok, bilâkis yarar vardır.
TİLAVET SECDESİ DUASI NEDİR? Esasen tilavet secdesine özgü özel bir dua yoktur. Ancak tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, “Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke'l-masîr” yani “İşittik ve itaat ettik!” demesi müstehaptır.
Hayız-nifas hâlindeki kadına tilâvet secdesi lâzım gelmez. Teyp ve plâktan dinlenen âyetler, aks-i seda (yankı) hükmünde olduğu için sehiv secdesi vâcib olmaz. Amma secde yapılsa daha güzeldir. Radyo ve televizyondan naklen yanında ise secde âyeti okunacak olsa, dinleyene secde vâcib olur.
Tilavet secdesi, Kur'ân-ı Kerim'de ondört yerde, secde ayeti vardır. Kuran-ı Kerimde 14 yerde geçen secde ayetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye tilavet secdesi denir. Bunlardan birini okuyanın veya işitenin, manasını anlamasa da, bir secde yapması vacibdir.
Tilavet secdesi sırasında secdeye varılırken üç defa "Subhane Rabbiyel Alâ" tekrarlanır ve ardından Allah u Ekber diyerek secdeden kalkılır. Kişiler secdeden kalkma sırasında da ayet okur. Burada okunacak ayet ''Semiğna ve Adağna Ğufraneke Rabbena ve İleykel Masıyr''tir.
Tilavet, Arapça bir mastar olup; okuma, özellikle Kur'an-ı Kerîm'i okuma anlamına gelir. Kur'an'daki bir secde âyetini okuyan veya dinleyen âkıl, bâliğ bir Müslümanın bir defa secde yapması vacibtir. Secde âyetinin tercemesini okuyan veya dinleyen kimse de secde yapmalıdır.
Namaz kılan kişinin namazda secde âyeti okuması hâlinde, secde âyetinden sonra üç âyetten daha fazla okumayıp, rükûya eğilecekse, tilavet secdesine niyet ederek rükûya gider.
Kimisi de Tilâvet secdesinin ibâdet olduğunu, fakat bunun namaz gibi olmadığını görmektedir.Dolayısıyla Tilâvet secdesi için abdestli olmanın,kıbleye yönelmenin, secdeye giderken ve başını secdeden kaldırırken Allahu Ekber demenin ve sonunda da selâm vermenin şart olmadığını söylemektedir. Doğru olan görüş de budur.
Bu sebeple bu ayetler okunduğunda, namazda bile olsa okuyan "Allahuekber" deyip secdeye gider, "Subhane Rabbiyel Âlâ" 3 defa der, "Allahuekber" diye kalkar. Kıbleye dönerek tabi, Kur'an okuyan birisi kıbleye dönüp abdestli bir vaziyette secde eder. Buna “Tilavet Secdesi” denmektedir.
Şöyle ki Secde ayetinden sonra Kur'an okumaya devam edecekse, secde okuyunca hemen tilavet secdesini yapar ve tekrar ayağa kalkarak bıraktığı yerden okumaya devam eder. Eğer secde ayetinden sonra okumaya devam etmezse veya en çok üç ayet daha okuyacak ise, rükû ve secdeye varır, ayrıca tilavet secdesi yapmak gerekmez.
Kur'an-ı Kerim'de toplamda 14 Secde ayeti bulunmaktadır. Bu secde ayetlerini okuduğumuzda tilavet secdesi yapmamız gerekmektedir. A'râf 206, Ra'd 15, Nahl 49, İsra 107, Meryem 58, Hac 18, Sâd 24, Furkan 60, Neml 25, Secde 15, Fussılet 37, Necm 62, İnşikâk 21 ve Alak 19 secde ayetlerindendir.Peki 14 secde ayeti nedir?
Çünkü kadın âdetli veya lohusa iken namazla mükellef değildir. Namazla mükellef olmayan tilavet secdesiyle de mükellef olmaz. Cünüp olan kişi ise dinleyeceği secde ayetinden dolayı tilavet secdesi yapar. Çünkü cünüp namazla mükelleftir.
Kaç defa secde etmesi gerekiyorsa o kadar secde eder. Bu nedenle "iki defa, üç defa" diye niyet etmez. Kaç defa secde etmesi gerekiyorsa o kadar tilavet secdesi yapar. Örneğin iki defa tilavet secdesi gerekiyorsa, bunun için bir değil, iki tilavet secdesi yapmalıdır.
Şâyet üç âyetten daha fazla okuyacaksa, tilavet secdesine niyet ederek doğrudan secdeye gider ve bir defa secde yaptıktan sonra ayağa kalkıp kaldığı yerden kıraate devam eder (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/133).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri