Özellikle soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış aylarında ortaya çıkan solunum yolları hastalıklarında çayı demlenerek içilmesi ile faydalı olmaktadır. Özellikle limon, nane, zencefil, çörek otu ile karıştırılarak içilmesi birebir etkili olabilecek bir şifa sunmaktadır.
Bir tutam hatmi çiçeği bir fincan fincan kaynamış suya atılır ve kapağı kapatılarak demlenmesi için 5 dakika beklenir ardından süzülerek içilir. Demlendikten sonra sıcak olarak içilir ve her seferinde taze olarak hazırlanması gerekir. Hatmi çiçeği çayı günde iki defa içilebilir. Balgam söktürücü özelliği vardır.
Kaynamış 1 su bardağı sıcak sütün (ya da su) içerisine 1 tutam (4-5 g) Althea officinalis (Hatmi Çiçeği) bitkisinden ilave edilir ve karıştırılır. Günde 2 defa öğle ve akşam yemeklerinden yarım saat yudum yudum içilir.
Kurutularak elde edilen hatmi çiçeği çayı, kaynamış suya atılır ve 5 dakika demlendikten sonra süzülüp içilebilir. Dilerseniz içerisine bal ilave edebilirsiniz. Hatmi çiçeği çayını günde iki kez olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Hatmi çiçeği kürü her gün düzenli olarak uygulanırsa 3-4 güne kadar etkisini gösterir. Fakat yararı var diye sürekli uygulanması tavsiye edilmez. Günde 1-2 defa kullanılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Hatmi çiçeği kaynatılıp içildiği taktirde vücut direncini artırarak hastalıklara karşı korunmanızı sağlar. Böbrek iltihabı yaşayan kişiler hatmi çiçeği çayı tüketebilirler. Aynı zamanda idrar sökücü özelliği de bulunmaktadır. Mide hastalıkları olan kişiler hatmi çayı çiçeği tüketerek şifa bulabilirler.
Hatmi çiçeği kökü, vücutta şişkinliğe sebep olan ödemin atılmasını kolaylaştırabilir. Hatmi kökü çayı tüketmek idrar sökücü özelliğinin yanında, idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisine de yardımcı olabilir.
Zerdeçal, meyan kökü, kekik ve karanfil gibi çayların antiinflamatuar veya antimikrobiyal özellikleri balgamlı öksürüğe neden olan durumu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Özellikle sıcak sıvılar mukusun gevşemesine veya parçalanmasına yardımcı olur, bu da mukusun öksürülmesini kolaylaştırır.
Onca rahatsızlığa şifa olan hatmi çiçeği çayı nasıl demlenir diyorsanız, işte size çok kolay bir demleme yöntemi: Bir tutam hatmi otu kurusunu ve 2 su bardağı sıcak su ile buluşturun ve dinlendirmeye bırakın. Demlediğiniz çayı günde 2 kez olmak üzere düzenli şekilde tüketmelisiniz.
Hatmi çiçeği genellikle kurutularak kullanılıyor. Bütün aktarlarda kurutulmuş haliyle satılıyor. Bitki çaylarındaki demleme yöntemiyle çay olarak tüketebilirsiniz.
Kolay içimli ve lezzetli bir hatmi çiçeği çayı tarifi vereceğiz. İhtiyacınız olan malzemeler, kişi başı 5-6 adet kuru hatmi çiçeği, 1 tatlı kaşığı bal, isteğe göre limon. Bir fincan sıcak suyun içine kurutulmuş hatmi çiçekleri atılır. 10 dakika demlemeye bırakılır.
'Hatmi çiçeği sütle kaynatılır mı' sorusunu merak edenler için etkili bir tarif verebiliriz. Yarım bardak kaynar sütün içerisine 6-7 tane hatmi çiçeği tomurcuğu ekleyerek demlenmesini ve ılımasını bekleyip içebilirsiniz. Günde 2 kere yaptığınız bu karışımla öksürük şikayetlerini önlemiş olursunuz.
Belli başlı bir zarar bulunmayan Hatmi çiçeği; her şeyde olduğu gibi aşırı tüketilmesi ile sorun oluşturabilir. Günlük olarak 2 bardağı geçmeyecek şekilde çayı içilebilir. Ama sürekli olması idrar söktürücü özelliği nedeniyle aşırı su kaybına neden yaratabilir. Hamile kadınlarda tüketilmemesi gereklidir.
Hatmi çiçeğinin bilinen ciddi bir zararı, bir yan etkisi bulunmuyor.
İBRAHİM SARAÇOĞLU'DAN HATMİ ÇİÇEĞİ KÜRÜ
Sürekli geçmeyen öksürüğü anından bitiren hatmi çiçeği, özellikle çocuklarda etkilidir. Yarım bardak kaynar sütün içine 6 yaprak hatmi çiçeği ekleyin. 5 -6 dakika bekledikten sonra süzüp sütü için. Bunu hem yetişkinlere hem çocuklar yapabilir. Günde iki kere yapılabilir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz.
Doğal ve etkili bir balgam sökücü olan limonu, bir bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içtiğinizde balgamı atmanızı kolaylaştırır. Ayrıca biri limon, karabiber ve bal karışımı da balgamlı öksürüğü söktürmede etkilidir.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Kuru öksürüğü olan kişilerin mutlaka bol su içmesi ve boğazını sürekli nemli tutmaları gerekir. Özellikle temiz ortamlarda ve açık alanlarda durarak kısa sürede gıcık ve öksürükten kurtulabilirsiniz. Halk arasında bu durum hastalık olarak bilinse de üst solunum yollarının korunma mekanizması da olabilir.
Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde uyku problemi yaşayanlarda faydalı olur. Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini yükseltmektedir.
halk arasında, silindir çiçeği, hitmiye, gül hatmi, devegülü, hire gibi isimlerle de bilindiğinin hatırlatılması gerekmektedir. · Balgam söktürücü özelliği vardır.Bronş temizleyerek.
Hatmi çiçeği özellikle kış aylarında tüketildiği zaman solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Boğazda meydana gelen enfeksiyonların iyileşmesini sağlar. Grip, nezle ve bronşite iyi gelir. Hatmi çiçeği çayı kronik öksürük sorunu yaşayan kişiler tarafından da kullanıldığında faydalı bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri