Hava Akışmetre İptali Çünkü hava akışmetre sistemi özellikle motor ve kontrol ünitesi birimi ile bağlantılı olarak çalışır. Bu nedenle hava akışmetrenin iptali aracın diğer aksamlarının çalışma performansını da etkiler. Hava akışmetresi iptal edilirse araç için en uygun olan hava yakıt karışımının miktarı ölçülemez.
Hava Akış Metre İptali
Bu nedenle iptal edilmesi halinde araç içerisinde yakıt tüketiminin fazla olması, araçta performans düşüklüğü gibi durumlar söz konusu olacaktır.
Hava akış metresi ne işe yarar sorusunun yanıtına baktığımıza, bu parçanın motora giren havayı temizleyen filtreden gaz kelebeğine ne kadar hava aktarılacağını belirlediği sonucuyla karşılaşırız. MAF sensörü çalışmazsa ne olur, motor arıza ışığı yanar ve araba yavaşlamaya başlar.
MAF sensörü arızası, aracın motorunun düzensiz çalışmasına, yakıt verimliliğinin düşmesine ve aracın performansının azalmasına neden olabilir. Bu nedenle, bazı sürücüler, MAF sensörünü iptal etmeyi tercih ederler.
Aracında çekiş düşüklüğü, gaza basınca isteksizlik gibi belirtiler olan arkadaşlara tavsiyem hava akış metrelerini uygun spreyler ile temizlemeleridir . Ayrıca MAP sensörü de aynı şekilde düzenli aralıklarla temizlenmelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Akış sensörü, bir borudan ya da tesisattan geçen sıvı ya da su buharının akış değerini ölçmeye yardımcı olan bir cihazdır. Bu sensörlerde bulunan mekanik ve elektronik parçalar sayesinde bir akışkanın akış değeri kolaylıkla hesaplanabilir.
Debimetre, akışmetre ya da akış ölçer olarak da bilinir. Debimetre nedir kısaca bahsederek başlayalım yazımıza. Debimetre; gaz, sıvı ya da buhar gibi akışkanlığı olan, bir tesisat üzerinden geçen maddeleri birim miktar / birim zaman cinsinden ölçen cihaza verilen isimdir. Ölçüleri mekanik ya da elektronik olarak ölçer.
Bu durumda motor hava-yakıt karışımını ideal olarak ayarlayamaz, yakıt sarfiyatı artar, egzoz emisyonları artar, motor performansı azalır.
Maf Sensörü (Debimetre) (Hava Akış Sensörü) Hakkında Herşey
MAF sensörü arızalanması durumunda olabilecek arızalar ve problemleri sıralayacak olursak; Araç çalıştıktan sonra stop eder.
Araçta aniden yavaşlama ve hızlanma durumları oluşabilir. Motorun basınç dengesi bozulduğu için kontrol sorunları görülebilir. Ateşleme sistemine yanlış bilgi gideceği için fazla ateşleme ya da kuru yakıt yakma gibi problemler oluşabilir.
Dizel ve benzinli araçların, hava kütle-ölçerleri içerisindeki ısıtma tellerini ve sensörlerin üzerindeki kir ve kalıntıların temizliğinde kullanılır.
Motor arızası ışığı yanıyorsa, motor daha sesli çalışıyorsa ya da araba hızlanma konusunda zorlanıyorsa MAF sensöründe arıza olabilir. Rölantide motor titriyorsa, motor gücünde bir azalma varsa ya da yakıt tüketimi artıyorsa da MAF sensörü arızalanmış olabilir.
MAP ve MAF sensörleri motor yönetim sisteminin parçası haline gelmiştir. Bu sensörlerin görevi aracın motor kontrol ünitesine (ECU) bilgi göndermek ve böylece motorun verimli çalışması için gereken hava-yakıt karışımını kontrol etmesini sağlamaktır.
HAVA AKIŞ SENSÖRÜNÜN İŞLEVİ: ÇALIŞMA PRENSİBİ
Bir cam membran üzerine monte edilmiş sıcaklığa bağlı iki metal film direnci, hava akışının içerisine yerleştirilir. Birinci direnç (RT), bir sıcaklık sensörüdür ve hava sıcaklığını ölçer. İkinci direnç (RS), hava akımını tespit etmek için kullanılır.
hava basınç sensörü (MAP) veya hava kütle ölçer. (debimetre – MAF sensörü) kullanılır. Eğer turbo. motorsa (aşırı şarj); emilen havanın miktarının yanı
MAP sensörünün bozulmasının sonuçları şunlardır: - Aracın çalışması düzensizleşir. - Aracın ilk olarak rölanti ayarları dengesizleşir. - Araç motorunda çekişin düşmesine sebep olur.
oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
Oksijen sensörü herhangi bir sebepten dolayı arızalanırsa en önemli belirti olarak yakıt tüketiminde artış görülür. Aynı zamanda aracın eski hız oranında kesiklik olabilir. Çekiş düşüklüğü de oksijen sensörünün arıza belirtilerinden biridir. Bu arıza aracın çekişinin etkiler.
İptal halinde yakıt ve hava karışımı ölçülemeyeceği için yakıt tüketimi daha fazla olacaktır. Bu durumda aracınızda hızlı bir yakıt tüketimi ve zamanla kirlenme söz konusu olacaktır. Aynı zamanda aracınız egzoz muayenesinden de geçememe gibi bir durumla karşı karşıya kalabilir.
Sanayide Carman Scan ile maf bilgisi düşük görünüyor. Rolantide 15 kg/h değer çıkıyor. Ustam bunun 30 kg/h civarı olması gerektiğini söyledi.
Debimetre, bir akışkanın hızını ve hacmini ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Genellikle sıvılar veya gazlar için kullanılır ve endüstriyel, otomotiv ve su arıtma gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılır. Debimetreler, akışkanın hızını veya basıncını kullanarak akış hızını ölçebilir.
Akış ölçerin çalışması için akışkanda ultrasonik dalgayı yansıtacak şekilde katı parçacıklar veya hava kabarcıkları bulunmalıdır. Parçacıkların hareketi, ikinci bir transdüser tarafından alınan kirişin frekansını farklı kılar. Doppler Ultrasonik Akış ölçer, çalıştırmak için sıvıda akan parçacıkları referans alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri