193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre, gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir vergisine tabi gelir unsurları; ticari kazanç, zirai kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan oluşmaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu 18'inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden % 17, diğerlerinden % 20, oranında kesinti yapılır.
Bu sebeple Gelir Vergisi, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, mükellefin ikamet ettiği bölgedeki vergi dairesine veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla gene Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'na ödenebilir.
B.
Gelir Vergisi kapsamında serbest meslek erbabı için, nakden tahsil edilmemiş olmasına karşın tahsil hükmünde sayılanlar; — Haberdar olmaları kaydıyla, namlarına, kamu müessesesine, icra dairesine, bankaya, notere veya postaya para yatırılması tahsil hükmün- dedir.
Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. neticesinde doğan kazançlar da serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyetinin bir işverene tabi olarak yapılması halinde, elde edilen gelir ücret geliri olur.
İlgili 36 soru bulundu
Serbest meslek erbabının vergi, resim, harç, keşif, şahitlik, bilirkişilik ve ekspertiz gibi konularda harcamak üzere müşteri ve müvekkilinden aldığı ve tamamen bu konularda harcanan para ve ayınlar hasılat sayıl- mamaktadır. Tamamen harcanmayan kısımlar hasılata eklenir.
2022 yılında elde edilen serbest meslek kazancının, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile 1-31 Mart 2023 tarihleri arasında beyan edilmesi gerekmektedir. Yıllık gelir vergisi beyannamesi, kayıtlı bulunulan vergi dairesine Defter-Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda gönderilir.
Serbest meslek erbapları da şahıs işletmesi niteliğindedirler.
Serbest meslek kazancı, serbest meslek kazanç defteri ile tespit edilir. Serbest meslek defteri, 2018 senesi itibarıyla gelir ve giderlerin ayrı bölümlerde kayıt olduğu Defter Beyan Sistemi'nden dijital olarak tutulmaya başladı. Serbest meslek faaliyetinde gelirin tahsil esasına göre tespit edildiğini söylemiştik.
Freelance çalışma, serbest tarzda bir çalışma sistemi olduğu için vergi muafiyeti olduğu yanılgısı yanlıştır. Kişiler, yaptıkları işler karşılığında fatura kesmek zorundadır. Ayrıca freelancer olan kişiler, elde ettikleri gelir üzerinden vergi ödemekle yükümlüdür.
Serbest meslek sahibi ticari mahiyette olmayan işleri, bir işverene bağlı olmadan, kendi nam ve hesabına yapan, ilmi, mesleki bilgisi ile para kazanan kişilerdir. Kendi adına bir iş yeri açmış doktor, avukat, muhasebeci, mühendis, mimar gibi kişiler ise gelir ve giderlerini “serbest meslek kazanç defteri” ne işlerler.
Kişilere ait toplam gelirin vergilendirilmesini sağlayan gelir vergisi, 1 yıl içinde elde edilen gelir oranında alınır. Yalnızca gerçek kişiler bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. 1 yıl içinde elde ettiğiniz toplam gelir üzerinden hesaplanan bu vergi, kazancınızın bir bölümünü devlete ödemekle yükümlü olduğunuz vergidir.
Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar ile 2022 yılında elde ettikleri ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 250.000 TL'yi aşanlar, 9.500 TL'lik istisnadan yararlanamayacaklardır.
Ancak, muafiyet kapsamında elde edilen hasılatın 2022 yılı için 320.000 TL'yi aşması hâlinde, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilir ve tekrar bu muafiyetten faydalanamaz.
Bakan Nebati, çalışanların yıllık 120 bin liraya kadar vergiden muaf olacağını belirtti. Yemek parası istisna tutarı 110 liraya, yol parası istisna tutarı da 56 liraya çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılı ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesini belirlediklerini bildirdi.
Serbest meslek erbabı yalnızca makbuz (Serbest meslek makbuzu) düzenler. Tabii bu durum e-faturaya geçme konusunda bir engel değil. Şöyle ki e-faturaya geçen serbest meslek erbapları kendisine düzenlenen faturaları e-fatura olarak alabilir ve elektronik ortamda muhafaza edebilir.
Serbest meslek makbuzunda stopajı kim öder? Vergi mükellefi bir müşterinize serbest meslek makbuzu kestiğiniz takdirde uygulanan stopaj muhtasar beyanname ile birlikte müşteriniz tarafından sizin adınıza ödenir. KDV'yi ise e-SMM kesen taraf, yani siz ödersiniz.
Yukarıda belirttiğimiz kişi ve kuruluşlardan, VUK 'un 173. maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar ticari defter tutmak zorunda değillerdir ve bunun için mali müşavir tutma zorunlulukları bulunmuyor..
Türkiye'de serbest meslek tabiri literatüre daha çok belli bir işi olmayan, koşullara göre değişik işler yapabilen kişileri tarif etmek için kullanılabilmektedir. Fakat, serbest avukatlık, mali müşavirlik, ve hekimlik ve ses sanatçılığı yapanlar, vergi mükellefiyeti açısından serbest meslek icra eden kişilerdir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Vergiden muaf esnaf uygulaması, gelirleri genelde el emeğine dayalı olan, çok küçük çapta iş yapan ticaret ve sanat erbaplarının gelirlerini vergi dışında bırakan bir uygulamadır.
1. Hükümetin müsaadesiyle açılan sergi ve panayırlarda yaptıkları ticari faaliyetlerden elde ettikleri kazançlar (Türkiye'de başkaca iş yeri veya daimi temsilcileri bulunmamak şartiyle); 2. Bu sergi ve panayırlarda yaptıkları serbest meslek faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar; Gelir Vergisinden müstesnadır.
Sermaye Şirketleri
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan anonim, limitet ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile benzer nitelikteki yabancı kurumlar sermaye şirketidir. Anonim ve limitet şirketlerin kazancının tamamı kurumlar vergisine tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri