Hava akışı ölçer, MAF sensörü, hava akış metresi veya debimetre olarak da adlandırılan hava akış sensörü, aracın performansıyla yakından ilgili bir parçadır. MAF sensörü, gaz kelebeğinden geçen ve motora giden havanın durumunu denetlemek ve motor kontrol ünitesine bilgi göndermekle görevlidir.
Hava akışmetresi motor bölgesi ile devamlı olarak bağlantılı bir şekilde çalışır. Bu nedenle hava akışmetresinin bozulması sonucunda motor kontrol ünitesine gereken bilgiler iletilemez. Havanın sıcaklık ve kütle değerlerinin ölçülememesi, motorun çalışma performansı üzerinde olumsuz etkilere yol açar.
Rölanti devri sırasında dalgalanma olması hava akışmetresi arızası göstergesidir. Aracınız rölantide durmayacak ve sürekli olarak devirlenecektir. Aracın çalışması sırasında hava akışmetresi üzerinde bir arıza durumu söz konusu ise motor sarsıntılı bir şekilde çalışacaktır.
Hava akış metresi ne işe yarar sorusunun yanıtına baktığımıza, bu parçanın motora giren havayı temizleyen filtreden gaz kelebeğine ne kadar hava aktarılacağını belirlediği sonucuyla karşılaşırız. MAF sensörü çalışmazsa ne olur, motor arıza ışığı yanar ve araba yavaşlamaya başlar.
Giriş manifoldu ile hava filtresi arasında bulunan MAF sensörü, motor yönetim sisteminin hayati bir parçasıdır ve dizel ve petrol ile çalışan yanmalı motorlarda hava girişine gelen hava miktarını belirler. Motor kontrol ünitesi, hava kütlesi bilgisine dayanarak motora gidecek doğru yakıt miktarını dengeler ve gönderir.
İlgili 33 soru bulundu
Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir.
Araçta rölanti düzensizlikleri görülür. Rölanti arızası gibi titremeler, ateşlemede gecikme, devir dalgalanması gözlenebilir. Araçta aniden yavaşlama ve hızlanma durumları oluşabilir. Motorun basınç dengesi bozulduğu için kontrol sorunları görülebilir.
Krank sensörü veya volan sensörü motorun devir sayısını ölçmek için kullanılan elektronik bir aksamdır. Motorun devir sayısının belirlenmesi araç kullanımında hayati bir öneme sahiptir. Krank sensörünün arızalanması durumunda düzensiz vites geçişleri gibi sorunlardan dolayı motor ömrü azalabilmektedir.
Debimetre, akışmetre ya da akış ölçer olarak da bilinir. Debimetre nedir kısaca bahsederek başlayalım yazımıza. Debimetre; gaz, sıvı ya da buhar gibi akışkanlığı olan, bir tesisat üzerinden geçen maddeleri birim miktar / birim zaman cinsinden ölçen cihaza verilen isimdir. Ölçüleri mekanik ya da elektronik olarak ölçer.
Maf sensörünü de yağsız kontak sprey ile temizlemek sağlıklıdır.
Dizel ve benzinli araçların, hava kütle-ölçerleri içerisindeki ısıtma tellerini ve sensörlerin üzerindeki kir ve kalıntıların temizliğinde kullanılır.
MAP sensörü, içten yanmalı motorların emme manifoldunda bulunur ve emiş hattında oluşan basınç değerini ölçer. Elektronik kontrol sisteminde kullanılan bu parça, mutlak basınç sensörü veya manifold basınç sensörü olarak da bilinir. MAP ismi ise İngilizcedeki “manifold absolute pressure” tanımının kısaltmasıdır.
Oksijen Sensörünün Arıza Belirtileri
Kötü yakıt ekonomisi: Lambda sensörü sayesinde motor performansı artarken emisyon değerleri azaltılır. Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir.
Motor arızası ışığı yanıyorsa, motor daha sesli çalışıyorsa ya da araba hızlanma konusunda zorlanıyorsa MAF sensöründe arıza olabilir. Rölantide motor titriyorsa, motor gücünde bir azalma varsa ya da yakıt tüketimi artıyorsa da MAF sensörü arızalanmış olabilir.
oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
Motor arıza lambasını yakabilir ya da ateşleme sistemini karıştırabilir bu nedenle araç doğru düzgün çalışmaz hatta bazı zamanlarda araç hiç çalışmayabilir. Araçta motor gürültülü çalışmaya başlar. Araçta motor yüksek devirlere çıkamaz.
Krank devir sensörü fiyatları 100-200 tl aralığında olup arıza durumunda sensör değişimi pahalıya mal olmamaktadır. Krank devir sensörü genellikle motor bloğu ve motor karteline yakın olan krank kasnağı adı verilen parçanın içerisinde yer almaktadır.
Sürüş sırasında yavaş ve dengesiz hızlanmalarla sabit hızın korunması güçleşiyorsa, Yanlış zamanlı ateşleme sonucunda motorda titreme meydana geliyorsa, Araç rölantide kaba ve titreşimli bir şekilde çalışıyorsa, Yakıt tüketiminde anormal bir artış gözleniyorsa krank mili sensöründe arıza meydana gelmiş olabilir.
MAP sensörünün bozulmasının sonuçları şunlardır: - Aracın çalışması düzensizleşir. - Aracın ilk olarak rölanti ayarları dengesizleşir. - Araç motorunda çekişin düşmesine sebep olur.
hava basınç sensörü (MAP) veya hava kütle ölçer. (debimetre – MAF sensörü) kullanılır. Eğer turbo. motorsa (aşırı şarj); emilen havanın miktarının yanı
Lastik basınç sensörü aracın lastiklerinin iç kısmına genellikle siboba ilaveten takılan veya lastiğin iç kısmının tabanına yapışık veya da jantın iç kısmına bir kelepçe ile tutturulmuş, pil ile çalışan ve radyo frekans (RF) sinyalleri ile araçla iletişime geçen lastiğin anlık basınç ve ısı değerini ölçen bir cihazdır.
Fotoğraf makinesi sensör temizliği, sensör temizleme spatulası ve bu işlem için özel olarak %100 saflatırılmış solüsyonlarla yapılır. Sensör temizliği yapılacak makine DSLR ise makinenin elle sensör temizliği modu aktifleştirilerek, aynasız ise lensi çıkarmak suretiyle sensör temizliği yapabilirsiniz.
Araçlardaki kritik parçalardan olan devir sensörü, krank milinin açısal konumunu tespit ettikten sonra toplamış olduğu bilgileri elektronik kontrol ünitesine (ECU) aktarır. Ayrıca, motor devrini kontrol eder. Öte yandan devir sensörü motorun ön kısmında yer alır. Söz konusu sensör krank kasnağının arkasındadır.
Oksijen sensörü motorun çalışma performansını etkilediğinden dolayı düzenli olarak temizlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri