Hac dönemi dışında Kâbe'nin ziyaret edilmesine umre denir. Umre görevini yerine getiren kişiye mu'temir denir.
Umre için de hac gibi belli görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Umre yapan kişiler ise mu'temir olarak adlandırılır. Mu'temir Arapça kökenli olup "ziyaret eden" anlamına gelir. Kadın ve erkekler için yapılan tabirlerde bir farklılık yoktur.
Bu ibadeti yerine getirenlere Arapça'da hâc (çoğulu huccâc), Türkçe'de hacı denir. A) İslâm'dan Önceki Dinlerde Hac.
İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kimseye “Mu'temir” denir. Umre ibadeti, Arafat günü ile Kurban Bayramı'nın dört günü haricinde yılın her vakti yapılabilen bir ibadettir. Umrenin Ramazan ayında yapılması mendubdur.
Bursa Hacı Uğurlama Gelenekleri - Bursa
Hacıların geldiği gün bir yerde toplanarak hacılar karşılanır. Hacıların bindiği arabaya seccade takılır, bayrak asılır korna çalınarak herkese haber verilir. Hacının gireceği evin önüne eve girmeden kurban kesilir “eşik kurbanı“ adı verilen kurbanın kanı hacının alnına sürülür.
İlgili 32 soru bulundu
“Allah'ım! Umre yolundaki din kardeşlerimizi “Lebbeyk, allahümme lebbeyk!” diyerek Mekke-i Mükerreme'ye sıhhat ve afiyetle ulaştır. Ya Rabbi! Uğurladığımız kardeşlerimizin umrelerini hayırlı ve makbul kıl, geride kalanlara geri feyz ile geri dönmelerini ve hayat boyu Hakk yolundan ayrılmalarını nasip eyle.”
Bazı zaman olur ki, küçük bir miktar para tasadduk etmek bir hayat kurtarır veya buna benzer bir fayda sağlar. Bu durumda tasadduk etmekten dolayı daha fazla sevap kazanabilir. Bazı insanlar da umreye gittiklerinden dolayı girdikleri manevi atmosferle daha fazla hayır yapabilir.
Arafat'da vakfeden sonra, henüz ihramdan çıkmadan eşiyle cinsel temasta bulunmanın cezası ise, büyük baş bir hayvanın kurban kesilmesidir. İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
Hac zamanı dışında bu mekânların ziyaret etmek ise umre olarak sayılmaktadır. Umreye gitmek hac sayılır mı sorusunun cevabı bu noktada verilebilir. Hac ibadetinin belli şartları bulunduğu için umre ziyaretinde bulunmak hac ibadeti yerine geçerli olmaz.
Umre kelimesi, ziyaret etmek anlamına gelmektedir. Dinî bir terim olarak umre, 'Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe'yi tavaf etmek, Safâ ile Merve arasında sa'y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen ibadet' demektir. Umrenin iki farzı vardır: İhram ve tavaf.
Umreye gidene çeşitli tarzlarda hediyeler alınabilir. Umreye ya da hacca gidecek yakınlarınız için geniş ürün kategorisi arasından seçimde bulunabilirsiniz. Sevdikleriniz için alabileceğiniz en işlevsel hediyeler arasında kıyafetler ve orada kullanılacak doğal eşyalar olabilir.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler. Yalnızca yüzlerini örtmezler.
Kendisine hac farz olmuş bir kimse sağlık, yaşlılık vb. bir sorun sebebiyle bizzat hacca gidemeyecek durumda olursa, başka birisini vekil (bedel) göndererek, vekâlet yoluyla hac yaptırabilir.
11 ayın sultanını kutsal topraklarda geçirmek isteye Müslümanlar'ın heyecan içinde beklediği 2023 Ramazan umresi fiyatları belli oldu. Diyanet'in açıkladığı verilere göre; umre fiyatları 5 Bin 550 Riyal (ortalama 27 Bin 500 TL) ile 9 Bin 990 Riyal (ortalama 49 Bin 500 TL) arasında değişmektedir.
Umre ise temel olarak Kâbe'yi tavaf ve sa'yden oluşur. Her ikisini birbirinden ayırmak için hacca “büyük hac”, umreye ise “küçük hac” denilir. Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar -hacda zamanın belirli olması şartı dışında- hac ibadetindekilerle aynıdır.
İfrad haccı, aynı yılın hac mevsimi içinde umre yapılmaksızın eda edilen hacdır. İfrad haccı yapmak isteyen kişi, hac mevsimi içinde; Mekke'de ikamet ediyorsa, bulunduğu yerde, mîkât dışından geliyorsa mîkâtta sadece hacca niyet ederek ihrama girer.
Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Umre yapan kişinin tüm günahları affolunabilir. Ancak hacca veya umreye gider herkesin kul hakkı dışında bütün günahları affolunur gibi kesin bir kayıt yoktur.
Değerli kardeşimiz, Hacca gitmek için namaz kılmak şart değildir. Namaz kılmayan kimse de hacca gidebilir.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
219- İhrama girdikten itibaren temettü umresinin veya müfrede umresinin amellerinin bitimine kadar, hacda ise nisa tavafının namazını kılıncaya kadar kadınla cinsel ilişkide bulunmak, haramdır.
İhram (Erkekler için), ihramlar gitmeden önce yıkanmalı. Kıyafet (Erkekler için) Gömlek, Şalvar türü bol pantolon. Kıyafet (Bayanlar için) Pardösü, Afgan kıyafeti, açık tonlar seçilmeli.
Umre'ye gitme durumu sadece haccın far olduğu Arife gününde ve 4 gün süren Kurban Bayramı ile birlikte 5 günlük umre ziyareti yapmak mekruhtur. Çünkü bu belirtilen günler hac görevlerinin yapıldığı günlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri