Hava bir karışımdır ve homojen bir yapıya sahiptir. Havanın içinde birden fazla karışım bulunur ve bu nedenle saf madde olmaktan çıkar. Havanın içerisinde %78 oranında azot (N), %21 oranında oksijen (O) ve %1 oranında diğer gazlar bulunmaktadır.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır.
Örneğin nefes aldığımız hava, azotta çözünmüş oksijen, argon gibi çeşitli gazların oluşturduğu bir "gaz çözelti", deniz suyu, tuz ve suda bulunan pek çok sayıda başka maddelerin oluşturduğu bir "sıvı çözelti", diş dolgusunda kullanılan amalgam, gümüşte civanın çözünmesi ile oluşturulan bir "katı çözelti" örneğidir.
Hava homojen mi, heterojen mi, adi karışım mı gibi soruların cevabını bilmekte fayda var. Hava, içeriğinde çok sayıda elementin olduğu bir karışımdır. Başta azot olmak üzere havanın içeriğinde farklı gazlar vardır. Bu gazlar belli bir oranda, hissedilmeyecek şekilde karışmıştır.
Hava, etrafımızı saran gaz karışımıdır. İçinde yaşadığımız hava katmanına atmosfer denir. Temiz hava içerisinde yaklaşık olarak %78 azot, %21 oksijen ve %1 oranında da diğer gazlar, toz, su buharı gibi maddeler bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Hava saf madde değildir. İçerisinde %21 oksijen, %78 azot ve az miktarda argon ile karbondioksit bulunmaktadır. Birden fazla element barındıran hava saf madde halinden çıkmaktadır. Hava bir karışım olarak bilinmektedir.
Hava: Gaz halinde içinde farklı(azot, hidrojen, helyum vb.) elementlerin bulunduğu bir karışımdır. Günümüzde saf olmadığı için element olarak kabul edilmiyor. Su: Hidrojen ve Oksijen elementlerinden oluşan bir bileşiktir.
Çözeltiler homojen yapılı, saf olmayan maddelerdir. Çözünen maddenin tanecik boyutu 10–9 metreden küçüktür. Bileşenleri birbiri içerisinde çözünmeyen, her noktasında aynı özelliği göstermeyen ve en az iki fazlı karışımlara heterojen karışım denir.
Hava içerisinde birçok değişik madde bulundurmaktadır. Bu doğru da %21 oksijen ile beraber %78 azot bulundurur. Aynı zamanda az miktarda azot ile beraber karbondioksit olduğunu söylemek mümkün. Tüm unsurlar birbirlerinden farklı maddeler oldukları için ise havanın saf madde olmadığını ifade etmek gerekir.
Hava; Dünya'yı çevreleyen, çoğunluğu azot ve oksijenden oluşmuş, renksiz ve kokusuz gaz kütlesi.
Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir. Heterojen karışımlar dağılan ve dağıtıcı faz olmak üzere iki fazdan oluşur.
Maddenin Gaz Hali
- Maddenin gaz halinin belirli bir şekli yoktur. - Aynı zamanda maddenin sıvı hali gibi kabın şeklini alırlar. - Hava, su buharı, azot gazı ve oksijen gibi birçok farklı madde gaz hali olarak bilinmektedir.
Oksijen gazı, yaşamın temel ihtiyacı olan renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Çoğu element ve bileşik ile basit şekilde oksit oluşturan bir elementtir.
Homojen karışım
Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir. Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz hava homojen karışıma örnek verilir.
Kolonya alkol ve suyun çözünmesiyle ortaya çıkmış olan bir çözeltidir. Kolonyanın içerisindeki karışımların tümü eşit bir dağılım gösterdiği için kolonya homojen bir özellik taşımaktadır. Kolonya alkol ve suyun birleşerek oluştuğu bir çözeltidir. Bundan dolayı da homojen bir karışım olarak kabul görmektedir.
Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler. Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir.
Homojen karışımlara aynı zamanda çözelti denir. adlandırılır.
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur.
Hava %78 azot, %21 oksijen ve %1 oranında çeşitli gazlardan ve su buharı bileşiminden meydana gelir. Zararlı maddelerin havada birikmesi ve bu bileşimi bozması ile da hava kirliliği oluşur.
Azot ve oksijen atmosferdeki gazların %99'unu oluşturur. Her ikiside insan yaşamı için gereklidir.
Farklı çeşit gazların birleşiminden oluşan hava tüm atmosferdedir fakat gözle görülmez. Dünya atmosferinde bulunan havanın bileşenleri; yüzde 78 oranında Nitrojen (Azot), yüzde 21 oranında Oksijen ve yüzde 1 oranında da karbondioksit, neon ve hidrojen gibi farklı diğer gazlardan oluşmaktadır.
Oksijen atom numarası 8 olan ve O harfi ile simgelenen kimyasal elementtir.
Yağ, karbonhidrat ve protein ile birlikte üç temel besin maddesinden biridir.
Alkol psikoaktif madde olduğu için kötüye kullanımını veya bağımlılığının geliştiğini kabul etmek zaman alabilir. Alkol kullanan birçok kişi sosyal kullanım düzeyinde devam ederken bağımlılığı gelişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri