Osmanlı Devleti'nin İstanbul'dan sonra 2. büyük kenti olan Selanik, Balkan Savaşları sırasında, 9 Kasım 1912'de merkezden destek alamayan ve panik içinde dağılan Osmanlı Ordusu'nun direnişinin mümkün olmayacağını düşünen garnizon komutanı Tahsin Paşa Yunan Ordusu'na hiçbir direniş göstermeden şehri teslim etmiştir.
Osmanlı Devleti'nin İstanbul'dan sonra 2. büyük kenti olan Selanik, Balkan Savaşları sırasında, 9 Kasım 1912'de merkezden destek alamayan ve panik içinde dağılan Osmanlı Ordusu'nun direnişinin mümkün olmayacağını düşünen garnizon komutanı Tahsin Paşa Yunan Ordusu'na n şehri teslim etmiştir.
ÖZET Bu makalede I. Balkan Savaşı esnasında, Garp cephesinde Sekizinci Kolordu Komutanı olan Hasan Tahsin Paşa tarafından Selânik'in 9 Ka- sım 1912 tarihinde savaş yapılmadan Yunanlılara teslim edilmesiyle ortaya çıkan gelişmeler konu edilmektedir.
29 Mart 1430'da zorla alman Selanik'ten yedi ay sonra Yanya yöneticileri kendiliklerinden teslim olarak kentin anahtarım Sultan Murad'a teslim etmişlerdir.
İlgili 33 soru bulundu
Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü yer olarak hafızalara kazılmıştır. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik 20. YY'dan sonra Yunanistan yönetimine geçmiştir.
1430 yılında Osmanlı hâkimiyetine giren Selanik, 1912 yılına kadar yaklaşık 500 yıl Osmanlı idaresinde kalmıştır. Asya ile Avrupa kıtasının geçiş noktasında olan Selanik, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki önemli bir liman şehri olmuştur.
31 Mart Vakası olarak tarihe geçen isyanın çıkışı üzerine 15-16 Nisan 1909'da Hüseyin Hüsnü Paşa komutasındaki Hareket Ordusu ile beraber bu ordunun kurmay başkanı olarak Selanik'ten İstanbul'a hareket etti.
Osmanlılar 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybederek 1829 yılında Rusya'yla imzaladıkları Edirne Antlaşması'yla Yunanistan'ın bağımsızlığını kabul ettiler.
Ereğlisine göç eden ve buraya yerleşen muhacirlerin konuştukları ağız Rumeli ağzıdır.. ağız özellikleri hala belirgin biçimde korunduğu dikkatimizi çekmiştir. ses değişiklikleri sözcükler üzerinde karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
1430 yılının Şubat ayında Anadolu ve Balkanlarda siyasi durumunu kuvvetlendiren Sultan Murad, Selanik'in kesin olarak fethine karar vererek Edirne'den Serez'e geldi.
1912'de kaybedilen Selanik'te hala bir Türk azınlığı yaşıyor. Ancak Türk azınlığın şehirde kimliksel olarak hiçbir hakkı tesis edilmiyor. Millet Gazetesinin haberine göre Selanik'te yaşayan yaklaşık 7 bin Türk, Yunan makamları camilerin açılmasına izin vermediği için ibadetlerini apartman dairelerinde yapıyor.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
1423 yılında başlayarak 1430 yılına kadar süren Osmanlı – Venedik Savaşları'nın neticesinde Selanik Osmanlı Devleti tarafından, 29 Mart 1430 tarihinde fethedilmiştir.
1) Selanik ve Balkanlarda Türk, Rum, Ermeni, Bulgar, Sırp ve Yahudi gibi farklı milletlerden insanlar yaşıyordu.
Helen ismi 1830'da Yunanistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulmasına kadar tarihe karışmış ve yeni kurulan devletin, köklerini doğrudan eski Yunan medeniyetine dayandırdığından Hellas adını yeniden canlandırmıştır.
Günümüzdeki modern Yunanistan, 1821'de Osmanlı Devleti'nin İngiltere, Fransa ve Rusya karşısında aldığı yenilgiler sonucu, bu imparatorlukların koruma bölgesi olarak, İstanbul'un idaresinden koparılan Mora Yarımadası ve Atina'dan ibaret küçük bir bölgede 'Yunan Krallığı' adı altında kuruldu.
1920 Yunan Yaz Taarruzu, İngiliz kuvvetleri tarafından desteklenen Yunan ordusunun, Marmara Denizi'nin güney bölgesini ve Ege Bölgesi'ni, Ankara'daki geçici Büyük Millet Meclisi Hükûmeti'ne bağlı Kuvâ-yi Milliye'den ele geçirmek için yaptığı taarruzdur.
Dedesi Feyzullah Efendi'nin taşıdığı “Sofuzâde” lakabının, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adlarından ve ailenin hatıralarından yola çıkıldığında, Atatürk'ün anne soyu Konya/Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da Konyarlar olarak Rumeli'de anılan Yörüklere dayandığı anlaşılmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır.
Selanik Hakkında
Selanik, Yunanistan'da bulunan ve bu ülkenin en büyük ikinci şehridir. Aynı zamanda burası Yunan Makedonyası bölgesinin de yönetim merkezidir. Bizim için Selanik'in en önemli yanı ise Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu şehir olmasıdır.
1516'dan sonra Suriye'nin hâkimiyeti Osmanlı Devleti'ne geçmiş, bölge 1918 yılına kadar kesintisiz olarak 402 yıl boyunca Türklerin hâkimiyeti altında kalmıştır.
Sultan II. Murad, Anadolu ve Balkanlarda durumunu kuvvetlendir- dikten sonra, Şahruh tehlikesinin uzaklaşmasını da fırsat bilerek 1430 yılının Şubat ayında Selanik'in fethine karar verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri