Tıkalı bir hava filtresinin bujilere zarar vermesi mümkündür. Aracınız daha düşük performansta hızlanır. Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, hava filtresi tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtresi değişimi, aracın gücünü %11'e kadar artırabilir.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Hava filtresinin tıkanması veya arızalanması durumunda aracın çekiş gücünde de düşüklükler ortaya çıkabilir. Çekiş gücü azaldığı zaman motor zorlanmaya başlar ve arızaların ortaya çıkması kaçınılmaz bir hal alır. Bu durum yakıt düzeninin bozulmasına ve aracın daha fazla yakıt harcamasına da sebebiyet verir.
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
İlgili 45 soru bulundu
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Hava Filtresi Araç Performansını Nasıl Etkiler? Tüm araçların motorun etkin bir şekilde çalışması için hava filtresine ihtiyaç duyar. Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır.
Motorun performansında yaşanan düşüşün farklı nedenleri olabilir. Hava filtresinin tıkanması ya da arızalanması da bu durumlar arasında yer alır. Motor yeterli havayı alamazsa yakıtı olması gereken verimlilikte işleyemez. Bu da yokuşta çekiş sorunu, araç sollarken yaşanan çekiş sorunu gibi durumlara yol açabilir.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir. Hava filtresi olmazsa ne olur: Hava filtresi olmaması durumunda kirli hava doğrudan motora girebilir ve bu da motorda hasara neden olabilir.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
Bir motorun verimli şekilde çalışabilmesi için bazı parçalara ihtiyacı vardır. Bu parçalardan biri de hava filtresidir. Hava filtresi, dışarıdan motora gelen havanın temizlenerek motora iletilmesini sağlamaktadır. Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Yağ filtresi değişmezse motorda biriken kurum ve artık parçalar motorun içerisinde sürekli olarak dönmeye devam eder. Zaman içerisinde bu parçalar motor sistemine hasar verebilir. İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir.
Hava Filtresi Nasıl Temizlenir? Yerinden çıkarılan filtreye, özel olarak üretilmiş temizlik spreyleri uygulanır. Bir süre sonra spreyin çözmeye başladığı tortu, su ile temizlenir ve kuruması için bekletilir. Bu noktada dikkatli olunması gerekir.
Hava filtreleri sayesinde motorun emdiği hava kirlerden arındırılır ve bu şekilde motorun gücü ve tork değeri korunur, ayrıca yakıt tüketimi daha düşük olur. Bu filtre kullanılmazsa, polen ve toz ile kirlenmiş hava doğrudan motor yanma odasına sızabilir.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Motorun içine kirli hava girmesi, silindirlerin, pistonların ve subapların aşınmasına ve hasarına yol açabilir. Silindirlerde Problemler: Kirli hava, silindirlerde yanmanın düzensiz olmasına ve pistonların hasar görmesine neden olabilir. Bu da motorun uzun ömürlülüğünü etkileyebilir.
Toz pislik silindirinde aşınmaya ve çizilmeye neden olur. Yağ yakma ve güç kaybı olur zamanla. silindirlere tozlar kaçar ve çizilir motor zarar görür..
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Motor suyunun hava yapmasının ilk belirtisi motorun çalıştığı sırada ses yapmasıdır. Motor suyu değişimi esnasında su yerine havanın gelmeye başlaması, motor suyunun hava yaptığının kesin belirtisidir. Suyun büyük bir kısmı boşalana kadar beklerseniz birikmiş olan havanın tahliyesini de yapmış olacaksınız.
Hava filtresi motor performansını doğrudan etkilerken araç çekişine doğrudan bir etkisi yoktur. Temiz ve düzgün çalışan bir hava filtresi, tutarlı bir temiz hava akışı sağlayarak motorun daha iyi nefes almasını sağlar.
Gözenekleri normal filtrelere nazaran daha büyük olan açık hava filtreleri daha fazla havanın emilmesini sağlar. Bu sayede yanma odasına daha fazla hava girer. Aynı zamanda motordaki silindirlerin performansı da artışa geçer. Bu sebeple beygir gücünde artış meydana gelir.
Motosiklet Hava Filtresi Ne Zaman Değişir? Hava filtresinin ne kadar sürede değiştirileceği kilometreye bağlıdır. Genel olarak, 10.000 veya 15.000 periyodik araç muayenesinde hava filtresi değiştirilir.
Hava filtre kutusuna giden hortum ise hiçbir sıkıntı olmaz merak etmeyin taze havayı dış ortamdan alıp flitreye aktarmaya yarıyor eğer yerinden çıktıysa motor çevresinden aldığı için yanma odasına daha sıcak bir hava çekmiş olur sadece bu da çekiş verimini çok az düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri