Nem alma cihazları ortamdaki nemi almasından dolayı rutubeti engellemektedir . Eğer duvarlarınızın içindeki nem oranı yüksekse duvarın içindeki nem; sıcaklıkla ortamın nemine karışmakta ve derecesini artırmaktadır. Buda küf oluşumuna sebebiyet verecektir.
Rutubet oluşumunu minimize etmek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz: İyi havalandırma: Evlerin iyi havalandırılması, içerideki nem seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. Banyo, mutfak ve çamaşır odası gibi nemli alanlarda özellikle dikkatli olunmalı ve bu odaların iyi havalandırılması sağlanmalıdır.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
İlgili 28 soru bulundu
Rutubet giderici ortamdaki nemi içine hapseden tabletler aracılığı ile nemin azalmasına yardımcı olur. Rutubet giderici cihazlar, kullanımı kolay ve pratik ürünler arasında yer alır. Bulunduğunuz ortamın nem oranını dengelemek için ekonomik bir yöntem arıyorsanız rutubet giderici ürünler kullanabilirsiniz.
Rutubete Karşı Kalıcı Çözüm Olarak İzolasyon Uygulanmalıdır
Bu amaçla öncelikle ısı yalıtım için uygun bir ısı köpüğü ve köpük üzerine rutubet geçişini önleyen su yalıtımı sağlayan malzemeler ile dış cepheleri kaplamak, sorunun etkili bir şekilde halledilmesi için iyi çözümdür.
Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir. Ayrıca rutubet çoğu insanda uyku sorununa da neden olur.
Rutubet alan bölgeler kazınarak duvar yüzeyi iyice temizlenmelidir. Sıva takviyesi yapılmalı ve rutubet önleyici, su tutucu malzemeler yüzeye uygulanmalıdır. Son işlem olarak boya yapımına geçilmelidir.
Nem alma modunda klimanızın fanı düşük hız ile çalışır, havadaki su buharı çekilerek kuru havanın dışarı atılması sayesinde nemin azalmasını sağlar. Bu sayede hissedilen sıcaklığın azalması mümkün olmaktadır. Nem alma bir soğutma değil, soğutmaya yardımcı olacak bir fonksiyondur.
Tuzun nem çekme özelliği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu özelliği sayesinde iç mekanların nemini çekerek, istenen hava kalitesinin oluşmasına yardımcı olur. Kullanım alanı oldukça geniş olan bu ürün, masa lambası göreviyle istenen tüm mekanlarda ve odalarda kullanıma uygundur.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Rutubet hangi hastalıklara yol açar? Rutubet ve küfün yol açtığı sorunların başında; hapşırık, burun kaşıntısı, öksürük, nefes darlığı, sinüzit yer almaktadır.
Evdeki nem oranı nasıl düşürülür gibi sorulara karşı verebileceğimiz en basit cevap havalandırma yöntemidir. Evinizde yüksek nem oluşmasının nedeni biraz da havasızlık kaynaklıdır. Bunun için evinizi düzenli olarak havalandırın. Tüm pencereleri açarak evinize temiz hava girmesini sağlayın.
3. Küf ve rutubet sorununu giderir
Nemli ve rutubetli ortam etkisiyle ortaya çıkan küf ve mantarlar, duvar, tavan gibi evin çeşitli yerlerinde birikir. Fazla nemin ortadan kaldırılması bu sorunların giderilmesinde önemli bir rol oynar.
Doğalgazlı evlerde rutubet oluşumunu önlemek için iyi bir havalandırma sistemine sahip olmak önemlidir. Evdeki nemin dışarıya atılabilmesi için doğru bir şekilde havalandırma yapılmalıdır. Bunun için pencerelerin düzenli olarak açılıp kapatılması veya mekanik bir havalandırma sistemi kullanılması önerilir.
Isı yalıtımına katkı sağlar. Antibakteriyeldir. Küflenmeyi önler. Ses ve nem yalıtımı sağlar.
Küf, nemi seven bir organizma olarak nemli ve havasız alanlarda büyür. Bu durum, özellikle banyo, mutfak, kiler gibi yerlerde yaygındır. Rutubet ise bir nem sorunudur ve havadaki su buharının yoğunlaşarak sıvı formda biriktiği bir durumu ifade eder.
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Nem, akciğerler açısından oldukça zararlıdır ve evimizdeki nem ve yoğunluk ne kadar yüksek olursa, nem de o kadar yüksek olur. Nemli çarşafları asla iç mekanlara asmayın çünkü nemli çarşaflar nemi arttırır ve zeminleri küf oluşumuna karşı daha duyarlı hale getirir.
Odaları rutubetli, duvarları nemli ve küflü konutlar ve işyerleri insanı hasta eder ve binaları çürütür. Yani 13 milyon 824 bin hasta konutta yaşayan insanların sağlıkları risk altındadır. İç mekanlarda yoğuşma, "suyun gaz fazından sıvı faza geçmesi" ile meydana gelir.
Evde bitki veya akvaryum varsa bunlar da evi nemlendirir. Kedi kumu çok iyi bir çözümdür. Nemi çekme kapasitesi yüksek olduğundan oldukça işe yarar. Ev içinde çamaşır kurutmak nemi arttırır.
Pirinç önerisi birçok teknoloji blogunda da geçiyor. Pirinçler nemi emdiği için cihazdaki suyu çekip alıyor.
Duvarda sarıya çalan lekeler nemin varlığını gösterir. Bunun haricindeki fiziksel etkilerde duvarda rutubetin olup olmadığı hakkında bilgi verir. Tavan ve duvar boyalarının dökülmesi, yüzeydeki kabarmalar rutubetin göstergesidir. Duvarları rutubet olmuş odada çürük kokusu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri