Keloğlan.
ÖZET: Türkiye'de fıkra denince akla gelen önemli isimlerden birisi Nasrettin Hoca'dır. Nasrettin Hoca, kültürümüzde bilgeliğiyle, kıvrak zekâsıyla insanlara yol göstermesinin yanında mizahi kişiliğiyle de insanları eğlendiren ve eğlendirirken düşündüren bir halk kahramanıdır.
Masal kahramanları karakteristik ve gerçeküstü özellikler gösterme- si yönüyle ayırt edicidir. Kahramanların temsil ettiği tipler, bazen fertlerin ya da toplumun özlediği, hayalinde canlandırdığı tipler bazen de benimseyemediği ya da kabullenemediği tiplerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Türk edebiyatına baktığımız zaman ilk masal örnekleri Uygurlara dayanmaktadır. Uygurlar döneminde yazılan Kalyanamkara ve Papamkara adlı eser bulunmaktadır. Türk edebiyatında bu alanda çalışan Tahir Alangu, Anadolu'daki halk masallarından derlediği Billur Köşk adlı bir eser yayınlamıştır.
Keloğlan.Nasrettin Hoca, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Sedef Bacı, Hamur Bebek, Tasa Kuşu, Küllü Fatma, Keloğlan, Tembel Mustafa, Tembel Kız… Türk masal kahramanlarının özellikleri; bu kahramanlar iyi, doğru, dürüst, ahlaklı, erdemli, yardımsever kahramanlardır…
Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı "Kelile ve Dimne" sayılabilir. Fabl şeklindeki bu eserin dışında, "Binbir Gece Masalları" da bu türün güzel örneklerindendir.
EN GÜZEL TÜRK MASALLARI (1. BASKI) - EFLATUN CEM GÜNEY | Nadir Kitap.
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
Buna göre; K. D. kısaltmasıyla Türk Masalları adlı eseri neşreden müellif, “Kâşif Dehrî” müstear ismini kullanan meşhur Dagıstanlı Hüseyin Kâmî Bey'dir.
Daha sonraları Türk yazarları da masal çalışmaları yapmış ve yayınlamışlardır, Ziya Gökalp, Tahir Alangu, Naki Tezel, Eflatun Cem Güney ve Cahit Uçuk bunlardan bazılarıdır.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Masalların kaynağı
Mitolojik görüşe göre masal mitolojiden üretilmiştir ve eski Hint mitolojisine, kutsal metin sayılan Rigvedalar'a kadar dayanır. Tarihi görüş "parçalanan mitler, tarihi devirler içinde şekillenerek masalları oluşturmuştur tezini ileri sürer.
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür.
Kibritçi Kız (Danca: Den Lille Pige med Svovlstikkerne), 1845 yılında Danimarkalı Hans Christian Andersen tarafından yazılmış bir masaldır.
KURT, B. (2021). ÖKSÜZ KIZ MASALININ MAX LÜTHİ'NİN STİL ANALİZİ YÖNTEMİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(24), 434-448.
Eflatun Cem Güney, geleneksel Türk halk hikâyelerini ve masallarını derledi. Kendisi de masallar yazdı. "Masalcı Baba" olarak tanındı. Sivas Sultanisini bitirdikten sonra, Konya Öksüzler Yurdu'na Türkçe öğretmeni olarak tayin oldu.
Dr. Necati Demir, 35 yılda 81 ili köy köy dolaşarak Anadolu insanından dinlediği masalları 10 ciltlik eser haline getirdi. Bugüne dek 200'ü aşkın kitap yazan Demir'in son eserinin ismi ise "Anadolu Türk Halk Masalları".
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir. Aşağıda bu türün özellikleri verilmiştir.
Halk masalları, geleneksel olarak kuşaktan kuşağa aktarılan masallardır. Genellikle belirli bir kültürün veya topluluğun öykülerini yansıtır. Bu masalların kökenleri genellikle belirsizdir ve zamanla değişebilir. Örnek olarak "Keloğlan" veya "Nasreddin Hoca" halk masalları verilebilir.
Sümer Hayvan Masalları (Yabanöküzü Boynuzlu Tilki), Yapı Kredi Yayınları tarafından “4000 Yıl Önce Kil Tabletlere Yazılan İlk Masallar” olarak okura sunuldu. “Fabl Nedir?” sorusunun cevabıyla açılıyor “Önsöz”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri