Ancak oto bakım uzmanları da çok iyi bilir ki, ortalama olarak her 10 bin ya da 12 bin kilometrede bir polen filtresi işlevini yitirmeye başlar. Bu da demek oluyor ki aracınız 10 bin km'yi geçtiğinde polen filtresi yenileme zamanı gelmiştir.
Polen filtrelerinin her yıl ya da her 25 bin kilometrede bir değiştirilmeleri gerekiyor. Sürekli kullanılan, ısıtıcı ve kliması daima çalıştırılan araçlarda polen filtreleri normalinden daha kısa sürede ömrünü tamamlayabilir.
Polen Filtresi Değişmezse Ne Olur? Eğer polen filtresi düzenli olarak değiştirilmezse, zamanla filtrede biriken partiküller filtrenin gözeneklerini tıkar. Bu durum, araç içindeki hava akışının azalmasına ve hava kalitesinin düşmesine neden olur.
Toyota polen filtresi ne zaman değiştirilir diye merak ediyorsanız, her 10 bin km'de veya 12 ayda bir gerçekleştirilen periyodik bakım programını baz alabilirsiniz. Tozlu bölgelerde veya yoğun trafikte sürüş yapıyorsanız kabin hava filtresini daha kısa sürede değiştirmelisiniz.
Belirli bir araç markası ve modeli için polen filtresinin kullanım ömrüne ilişkin en doğru bilgileri genellikle üreticinin yönergeleri sağlar. Bu öneriler değişebilir, ancak ortak bir öneri, hangisi önce gelirse, polen filtresini ortalama olarak 10 bin kilometrede veya yılda bir değiştirmenizdir.
İlgili 27 soru bulundu
Araç Klima Polen Filtresinin Değişmesi Gerektiği Nasıl Anlaşılır? İstanbul gibi hava kalitesinin düşük olduğu bir şehirde yaşıyorsanız zaten yılda bir kere polen filtresini değiştirmelisiniz. Ayrıca klimayı açtığınızda kötü koku geliyorsa ya da gürültülü çalışıyorsa polen filtresi tıkanmış demektir.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Ancak oto bakım uzmanları da çok iyi bilir ki, ortalama olarak her 10 bin ya da 12 bin kilometrede bir polen filtresi işlevini yitirmeye başlar. Bu da demek oluyor ki aracınız 10 bin km'yi geçtiğinde polen filtresi yenileme zamanı gelmiştir.
Polen filtrelerindeki tıkanmalar araçlarda özellikle fanlardan yetersiz hava gelmesine sebebiyet verebilir. Dışarıdan alınan hava filtrelerin tıkalı oluşu sebebiyle içeriye daha az girebilir. Yeterli hava gelmediğinde zaman içinde üfleyici fanlar ısınmaya başlayabilir.
Bu, solunum tahrişi, göz tahrişi ve baş ağrısı gibi sorunlara neden olabilir. Ek olarak, tıkanmış bir polen filtresi, havalandırma deliklerinden gelen hava akışını azaltabilir. Bu da buz çözme işleminin azalmasına, araçta küf kokularına ve olası kalorifer ve klima hasarlarına yol açabilir.
Eğer polen filtresi yan sanayi takıldı ise ki muhtemelen öyle görünüyor orjinali gibi yeri oturmayacağından ve takarkende kırılma ihtimali olduğundan bu sesi yapabilir. Herhangi bir parça kırığı olabilir. Ses yapması için fanın çalışıyor olması gerekmekte!
Bir araçta polen filtresinin bulunmaması ya da bakımının düzenli olarak yapılmaması halinde havada bulunan tozlar, etraftaki araçlardan yayılan egzoz gazları, ağaçlardan dökülen polenler ve daha başka kirler aracın içine dolabiliyor.
Motor yağı değişimi sırasında filtrenin de değiştirilmesi önerilir. Motor tipine, aracın kullanıldığı iklim ve koşullara göre değişmekle birlikte genel olarak bir süre söylemek gerekirse yağ filtresinin motor yağı ile birlikte 1 yıl veya 10.000 – 15.000 kilometrede bir (hangisi önce dolarsa) değişmesi önerilmektedir.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Tıkalı bir hava filtresinin bujilere zarar vermesi mümkündür. Aracınız daha düşük performansta hızlanır. Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, hava filtresi tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtresi değişimi, aracın gücünü %11'e kadar artırabilir.
Polen filtreleri, klima sistemlerinin bir parçası olarak dışarıdan araç içerisine alınan havayı süzmeyi sağlarken, zararlı partiküllerin araç içerisine girmesini de engeller. Polen filtreleri özellikle egzoz, sigara dumanı, sanayi atıklarından yayılan kokuları engellemede başarılıdır.
Araçlarda bulunan standart polen filtreleri ısıtma ve soğutma sistemlerinin düzenli olarak çalışmasına destek sunan elemanlardır. Yaz mevsiminde ya da farklı iklim koşullarında aracınızla seyir halindeyken havadaki toz partiküllerini süzerek içeri girişini engeller.
Hava filtreleri sayesinde motorun emdiği hava kirlerden arındırılır ve bu şekilde motorun gücü ve tork değeri korunur, ayrıca yakıt tüketimi daha düşük olur. Bu filtre kullanılmazsa, polen ve toz ile kirlenmiş hava doğrudan motor yanma odasına sızabilir.
Klima filtresi zamanla toz, kir, polen ve diğer hava kirliliklerinden dolayı tıkanır. Bu nedenle klimanın verimi düşer ve hava kalitesi bozulur.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Açık hava filtresi araçların performansını güçlendirerek motorun beygir gücünü arttıran bir üründür. Aracın gücünü arttırır ve bazı toz parçacıklarının motora hasar vermesini engeller.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
Bu esnada polen filtresi, havayı süzerek temizler ve kabin içine temiz havayı iletilir.
Polen filtresi, kaputta ya da torpido gözünün arkasında yer alır. Kaput altında yer alanlar, kapak açıldığında hemen görülür ve dikey olarak hareket ettirilebildikleri için kolayca çıkarılır. Torpido arkasında yer alanlar için ise öncelikle torpido gözünün sökülmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri