Hava temizleme cihazı faydaları sayesinde de var olan akarlar ortadan kaldırılır.
Buhar buharı yüzeylere girdiğinde, küf sporlarını, mikropları, virüsleri, toz akarlarını ve bakterileri yok eder.
Hava temizleme cihazları, özellikle astım hastaları ve solunum yolu rahatsızlıkları olanlar için rahat bir nefes almanın tek yolu. Örneğin yaşlılar ve çocukların, bağışıklık sistemleri daha zayıf olduğu için alerjiye yatkınlıkları da yüksektir.
Çarşaflarınızı ve battaniyenizi haftada bir kez sıcak suyla yıkayın. Toz akarlarını öldürmek için en az 60 santigrat derece veya daha sıcak suyla yıkamanız gerekir. Akarların sevdiği ve düzenli olarak sıcak suyla kolayca yıkayamayacağınız tüm kumaş türlerinden kurtulun.
Bugün hemen hemen her markadan, her bütçeye uygun hava temizleme cihazlarına ulaşabilmemiz mümkün. Hava temizleyiciler bulunulan ortamın havasını birçok bakteri, virüs ve mikroptan arındırdığı için alerjik reaksiyonlar, enfeksiyonlar ve hastalıklara karşı açık ve etkili bir koruma sağlıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Hava temizleyicinizi sürekli açık bırakmanız önerilir. Bu, filtrenin sadece temiz havayı korumak için çalışmakla kalmayıp, aynı zamanda evinize girebilecek yeni kirleticileri de temizlediği anlamına gelir.
Hava temizleyici cihazlar, havayı bir filtreden geçirerek potansiyel olarak zararlı havadaki kirleticileri yakalarlar. Havadaki kirletici maddeler, özellikle alerji ve astım hastaları için tehdit edici olduğu bilinen birçok hastalığa yol açabilir.
Ev tozlarına karışan bu böceklerin atıklarının nefesle alınması, deri ve göze teması ile alerjik kişide, kaşınma, hapşırma, öksürük hışıltı ve nefes darlığı oluşabilir. Bu duruma ev tozu akar alerjisi diyoruz.
Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.
Ev sık sık elektrik süpürgesi ile süpürülüp nemli bir bez ile silinerek havalandırılmalıdır. Bazı elektrik süpürgeleri tahliye havasıyla akar alerjenlerini tekrar ortama dağıtmaktadır. Tercih edilecek elektrik süpürgesi hepa filtreli ya da suya çeken olmalıdır. Evde nem oranı düşük tutulmalıdır.
Özellikle küf, bakteri, toz, polen ve evcil hayvan tüyleri başta olmak üzere tetikleyici alerjenleri ortadan kaldırmasıyla ön plana çıkan hava temizleyiciler, düzenli olarak kullanıldığında ve HEPA filtreli elektrikli süpürgeler ile desteklendiğinde yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.
Evdeki istenmeyen kokuları ortadan kaldırır. Mikropları yok eder. Hava yolu ile bulaşan hastalık riskini azaltır. Özellikle cadde üzerinde yer alan evlerin hava kirliliğini temizlemekte oldukça gerekli.
Hava temizleyici cihazlar, havadaki tozu çıkararak astım semptomlarını azaltır. Bu sayede astımın ilerlemesi engellenebilir. Hava temizleme cihazları, havada bulunan partikülleri filtreleyerek çalışır ve tozun önceden çıkmasını engeller.
Karanfil yağı: Karanfil yağı, akarları öldürmek için kullanılabilir. Birkaç damla karanfil yağını bir sprey şişesine koyun ve su ile doldurun. Karışımı çalkalayın ve mobilya, halı, perdeler gibi evinizdeki yüzeylere püskürtün. Lavanta yağı: Lavanta yağı, hem hoş bir koku verir hem de akarları öldürür.
Ev Tozundan Korunmanın Tek Yolu, Halıları Kaldırmak
Kilimler 60 derecede yıkandığında hem ev tozu akarları ölür; hem de akarların dışkı parçacıkları suyla uzaklaştırılmış olur. Altmış derecede yıkanmaya uygun olmayan kilimlerin 40 derecede yıkanması ve hasta odası dışındaki alanlarda kullanılması mümkündür.
Su ve karanfil, okaliptüs, nane, biberiye gibi doğal antibakteriyel, antiviral ve mantar önleyici yağların karışımıyla yapılan çözeltiyi bir sprey yardımıyla yatağınıza hafifçe püskürtün ve kurumasını bekleyin. Bu karışım aynı zamanda tahtakuruların kontrol edilmesinde de işe yarar.
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur. Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Akarların daha çok olduğu çarşaf, yastık, nevresim gibi eşyalar en az haftada bir ve en az 60 derecede yıkanmalıdır. Akarlar 60 derecede ölmektedir. Yün yatak, battaniye gibi eşyalar kullanılmamalıdır.
Kullanımı: Ev temizliği sonrası akar spreyini çalkalayın ve yastık, yatak, koltuk, perde gibi yüzeylere sıkın. Mümkünse hergün yapmaya çalışın. Eğer vaktiniz yok ise 2 günde 1 yapabilirsiniz.
Çok küçük olmalarına karşı insanı ısırma yetisine sahip olan akarlar, astım, alerji ve bronşit gibi hastalıkların temel nedenidir. İnsan derisine tutunan tür, sürekli yaşanan kaşıntıların da sebebidir.
Geraniol sardunya, gül, sitronella ve limon otu gibi bitkilerden elde edilen, ekstrakte edilmiş bir bitki yağıdır. 67 'den fazla bileşik içerir. Bu içerik, böcekleri kovma ve öldürmek özelliğine sahiptir. Ayrıca MITE- EX, Patentli Chrysa Nanokapsül teknolojisiyle su bazlı olarak üretilmektedir.
Peki ya evdeki diğer tehlikeler? Domestos Biyosit Ruhsatlı Çamaşır Suyu bakterileri öldürür mü, virüslere karşı etkili midir diye sorduğunuzda, cevap “evet”tir.
Hava temizleyici cihazın 30 dakikalık işletimi sonrasında partikül miktarındaki azalma ortalama %69 olmuştur (maksimum %79 ve minimum %62). Cihazın 40 dakika çalıştırılmasından sonra partikül miktarındaki azalma ortalama %80'dir (maksimum %86 ve minimum %76).
Bir hava temizleyicinin ortak özelliği, havayı üniteden geçirmesi ve temiz hava akışı oluşturmak için filtre ortamı aracılığıyla toz, toz akarları, polen ve küf sporları gibi kirleticileri gidermesi veya hapsetmesidir.
Sürekli temizlenen hava sayesinde, bulunulan ortamdaki toz, kir, duman ve mikrop gibi zararlı maddeler temizlenerek daha verimli bir solunum imkânı sunar. Özellikle antiviral hava temizleyici ürünlerin havayı temizlemek ile kalmayıp, bulaşıcı hastalıkları ve alerji krizlerini azalttığı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri