Havalı Silah ile Kurusıkı Tabanca Arasındaki Farklar Ateşlendiklerinde yüksek ses çıkarırlar.
Ürünlerin iç sistem mekanizmasında yer alan susturucu ekipmanı, oyun aktiviteleri sırasında minimum düzeyde ses çıkarır. Bu sayede anne ve babalar çocukları eğlenirken sessiz bir şekilde dinlenebilir. Bunun yanı sıra küçük ve büyük yaş grubundaki müşteriler otomatik atış sistemine sahip eşyaları da sever.
Ülkemizde havalı tüfekler genellikle hobi ve eğlence amaçlı tercih edilmektedir. Çünkü havalı tüfekler ile av yapılması, avlanmak yasaktır. Havalı tüfek satın almak için ruhsat zorunluluğu yoktur ve havalı tüfekler genellikle atış talimi yapmak için tercih edilir.
Silah faturasıyla beraber ruhsata gerek kalmadan meskûn mahal (yerleşim yeri) dışında kullanılabilir. Türkiye'deki ilgili kanunlara göre toplantı alanları, okullar, yurtlar, meclis vb. yerlerde ve avda kullanılamazlar. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 6/2.maddesi gereği havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz.
Çeşitli ekipmanlar aracılığıyla içine sıkıştırılan havayı kullanarak saçma atabilen tabanca modeline havalı tabanca adı verilir. Klasik tabanca modellerinden farklı olarak ateşleme sistemine sahip değildir. Bu sistem yerine hava sıkıştırma sistemi bulunur.
İlgili 45 soru bulundu
Havalı tüfek ve tabancaların 18 yaşından küçüklere satışı ile avda ve yerleşim yerlerinde kullanılması yasaktır.
18 yaşını doldurmuş her birey havalı tabanca ya da havalı tüfek satın alabilmektedir. Havalı silah satışı için ruhsat zorunluluğu yoktur. Satın alma ve ulaşım kolaylığı sayesinde havalı silahlara yoğun bir talep olmaktadır.
Kurusıkı tabancaları evde, ofiste ya da arabalarda bulundurmaya herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır ve bu bir suç olarak görülmediği için yasaklanmamıştır.
4915 sayılı Kara Avcılığı kanuna göre havalı tabanca ya da havalı tüfekler gibi havalı silahların tümünün avcılık amaçlı kullanımı yasaktır. Havalı silahlar ile hiçbir canlıya zarar verilemez. Avcılık amaçlı kullanıldığında ya da yasaya aykırı kullanıldığı tespit edildiğinde idari para cezası ile yaptırım uygulanır.
Birçok havalı tabanca çeşidi vardır. Havalı tabanca menzili de havalı tabanca çeşitlerine göre farklılık gösterir. Genelleme yapacak olursak havalı tabancaların etkili menzilinin 15 – 20 metre arasında değiştiğini söyleyebiliriz.
Havalı tüfekle domuz avı ya da havalı tüfekle tavşan avı yapamayacak olan insanların daha farklı alternatiflere yönelmesi gerekmektedir. Kanun koyucu av tüfekleri ve havalı tüfekler arasındaki farkı derinlemesine çizmiştir. Bu nedenle de havalı tüfek kullanımının sizin için uygun olmayacağını bilmelisiniz.
Havalı tabanca ruhsat gerektirmez. Kanunda yer alan "Hava ve Gaz Basınçlı Silahların Satışında Aranacak Belgeler” başlıklı 8. Maddesinde; "Hava ve gaz basıncı ile çalışan ateşsiz tüfek ve tabanca satışlarında bu belge aranmaz.” ibaresi bulunur.
YİVSİZ AV TÜFEK RUHSATNAMESİ ile bahse konu yivsiz av tüfeğini ikametinizde bulundurabilir veya ruhsatınızın süresi bitmemiş ise kılıfı içerisinde aracınızın bagaj kısmında taşıyabilirsiniz. Avcılık yapabilmek için ise mutlaka Çevre ve Orman Bakanlığınca verilen AVCILIK BELGESİ alınması gereklidir.
Airsoft silah taşımak ve bulundurmak suç teşkil etmez. Ancak airsoft silahınızla çevrenize ya da canlılara zarar veremezsiniz. Sadece hobi amaçlı yerleşim yerlerinin dışında atıcılık yaparak kullanabilirsiniz.
Ayrıca bu silahları gerçek silahlardan ayırmak için namlu kısmı turuncu olarak tasarlanır. Bunlar haricinde hukuki olarak airsoft ile alakalı herhangi bir kısıtlama yoktur.
Airsoft Tabanca ve Havalı Tabanca Arasındaki Farklar
Genel olarak, havalı tabanca ve airsoft tabanca arasında en büyük güçtür. Havalı tabancalar ile daha uzun menzilli ve etkili atışlar yapılabilirken, Airsoft tabancalar ile daha kısa menzilli daha yumuşak atışlar yapılabilir. Havalı tabanca yaralayıcı olabilir.
Havalı tabanca, sıkıştırılmış hava ya da karbondioksit ile kullandığı saçmayı fırlatan bir tabanca çeşididir. Havalı tabanca ve havalı tüfek, Olimpik atıcılık programında yer almaktadır.
Peki airsoft silah taşımak suç mu? Bu silahların kullanılabileceği alanlarda tercih edilebilecek olan airsoft silahların meskûn mahalde ya da açık alanlarda taşınması konusunda herhangi bir suç tanımlamasından söz etmek mümkün değildir.
Buna göre, bir veya birden fazla silahı taşıma veya satın alma suçu ile birden fazla silahı bulundurma suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/1).
Kurusıkı silahlar ile bitişik ve bitişiğe yakın mesafeden yapılan atışlarda çok ciddi sonuçlar doğurabilen yaralanmalar olabilir. Özellikle kafa, boyun ve göğüs bölgesinde oluşan yaralanmaların ölümcül olabileceği bildirilmiştir (2).
Kurusıkı silahlar ruhsatla kullanılır ve satın alınır. Ancak ruhsatları, gerçek silahlarda olduğu gibi zorlu şekilde alınmaz. Kurusıkı silah alabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak ve sabıka kaydının temiz olması gerekmektedir. 18 yaşından küçüklerin kurusıkı tabanca kullanması kesinlikle yasaktır.
Kurusıkı alımında 18 yaş sınırı vardır. 18 yaşından küçükler kurusıkı tabanca satın alamaz. Kurusıkı tabanca satın alırken, sabıka kaydı gerekmektedir. Tabanca satın alındıktan sonra fatura ve silah ile birlikte il-ilçe emniyet müdürlüğüne giderek, silah kayda alınmalıdır.
Silah satışı konusunda 18 yaş sınırı söz konusu olurken airsoft tabanca yasak mı ile alakalı da soru işaretleri gündeme gelir. Bu çerçevede airsoft tabancalar yasak değil ama 18 yaşından küçüklere satılması yasaktır. 18 yaşından küçük bireyler tarafından airsoft tabanca ile oynanması sakıncalıdır.
Genel olarak ruhsatsız tabanca yakalatma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, vahim nitelendirilen ruhsatsız tabanca yakalatmanın cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapistir. Ayrıca ruhsatsız tabanca için 30 günden yüz güne kadar adli para cezası uygulanır. Bu miktar günlük 20 TL olarak belirlenerek hesaplanmaktadır.
Silaha göre atış sayısı değişir, ortalama 55 atış yapıyorlar. Sık kullanıldığında içerisinde sıkıştırılmış gaz sıvı olduğu için deodorantlardaki gibi soğur. Bu soğumadan dolayı gaz daha az basınçla çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri