Basit ateşli havale; 15 dakikadan kısa süren, 24 saat içinde tekrarlamayan tüm vücudu tutan havaleler olarak tanımlanır. Havalenin 10-15 dakika ve daha uzun sürmesi, nöbetin vücudun tek tarafını tutması ve aynı hastalık döneminde birden fazla görülmesi kompleks ateşli havale olarak tanımlanır.
Havale türleri banka havalesi ve PTT havalesi olarak iki farklı şekilde yapılır.
Soğuk havale, bir enfeksiyonun, normal olarak vücudun sıcaklığının düzenlediği bir bölgeden başka bir bölgeye yayılması sonucunda oluşmaktadır. Soğuk havale genellikle ayaklarda veya ellere görülmektedir. Bu bölgedelerde bulunan doku, normal sıcaklıkta kızarır, şişer ve ağrıya yol açmaktadır.
Ateşin nedeni olan hastalık iyi tedavi edilmediği taktirde hasar kalabilir. Ateşli havale çoğu kez kısa sürdüğünden beyin hasarına ve gelişim geriliğine neden olmaz. *On beş dakikadan kısa süren, gün içinde yinelemeyen havale için “basit ateşli havale” deyimi kullanılır.
Kan şekeri düşüklüğü, kanda kalsiyum eksikliği, kafa travması, kafa içerisinde tümör, kanama ve epilepsi gibi hastalıklar nedeniyle yaşanabilen soğuk havale; bilinç kaybı, göz kayması, kol ve bacaklarda kasma, çırpma veya pelte gibi olmak ve idrar kaçırma şeklinde kendini belli edebiliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Yavuz Gürer, febril konvülsiyon (ateşli havale) kimlerde görülür? sorusuna yanıt veriyor. Ateşli havale, annesinde, babasında ya da kardeşlerinde ateşli havale olan çocuklarda daha sık görülür. Bu çocuklarda ateşli havalenin tekrarlama ihtimali yüksektir.
Havale, beynin normal elektriksel aktivitesinin aniden bozulması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir olaydır. Genellikle kas kasılmaları ve bilinç kaybı ile karakterizedir. Havaleler birçok nedenle tetiklenebilir ve her yaş grubundaki insanı etkileyebilir.
Basit ateşli havale; 15 dakikadan kısa süren, 24 saat içinde tekrarlamayan tüm vücudu tutan havaleler olarak tanımlanır. Havalenin 10-15 dakika ve daha uzun sürmesi, nöbetin vücudun tek tarafını tutması ve aynı hastalık döneminde birden fazla görülmesi kompleks ateşli havale olarak tanımlanır.
Gözlerin aşırı hareket etmesi veya göz kırpmaları havale sırasında görülebilen belirtilerdir. Hızlı göz hareketleri aynı zamanda uykuda havale belirtileri içerisinde de görülebilir. Havale geçirme belirtileri diğerlerine göre daha nadir olsa da ağızdan köpük gelmesi ile de kendini gösterebilir.
Özellikle çocuğun boynunu sıkan elbiseleri varsa gevşetin, Çocuğun etrafındaki sert ve sivri objeleri kaldırıp etrafını açın, Hareketlerini engellemeye onu sarıp tutmaya çalışmayın, Havale 10 dakikadan fazla sürerse ambulans çağırın.
Ateşli havaleler 30 dakikadan daha uzun sürmedikçe kalıcı bir hasara, sakatlığa neden olmamaktadır. Ateşli havale geçiren hastaların %2'sinde 6 yaşından sonra epilepsi gelişim riski bulunmaktadır.
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Ateşli havale sırasında çocuğun görüntüsü aileler için endişe verici olsa da günümüzdeki bilgiler kısa süren, komplike olmayan ateşli havalelerin beyinde kalıcı hasar bırakmadığı yönünde. Ateşli havale geçiren çocukların uzun dönem takibinde okul başarılarının geçirmeyen çocuklar ile benzer olduğu görülmüş.
Soğuk havale, tıbbi bir terim olup, halk arasında “febril olmayan nöbet” veya “febrilsiz nöbet” olarak da bilinir. Genellikle çocuklarda görülen bir durumdur ve ateşle ilişkili olmayan epileptik nöbetlerdir. Bu nöbetler, ateşin neden olduğu havalelerle karıştırılmamalıdır.
Hastalığın başında ateş hızla yükselince, havale nöbeti başlar. Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni kasılır ya da gevşer, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar.
Kol ve bacaklarinda kasilmalar ya da tamamen gevsek bir hal olabilir. Birçok atesli nöbet bir-iki dakika sürer, ama birkaç saniye kadar kisa, ya da 15 dakika kadar uzun sürenleri de vardir. Havale, genellikle çocugun atesinin ilk gününde olur. Bazen atesi dikkati çekmeyip ancak havale geçirdiginde farkedilebilir.
Ateşli havale genellikle 6 ay ile 6 yaş arasında gerçekleşiyor. Nöbet esnasında nöbeti durdurmaya çalışmak, çocuğun elini ayağını tutmak yarardan çok zarar getiriyor. Tek yapmanız gereken, çocuğun düşmemesi için onu güvenli bir yer almak, 5 dakikadan uzun süren nöbetlerde de doktora başvurmak...
Uzm. Dr. Özcan, beyindeki kontrolsüz, anormal ve istemsiz elektrik boşalımlarının, vücudun el, kol, yüz gibi belirli bölgelerinde bilinç dışı kasılma ve gevşemelere neden olmasına 'havale' dendiğini kaydetti. Havalenin, ateşin eşlik etmediği şekline 'soğuk' havale dendiğine dikkat çeken Dr.
Havale (konvülsiyon); çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan, birdenbire başlayan, şuur kaybı, nefes almada güçlük, kasılma ve çarpılmalarla seyreden bir durum. Havale sebepleri yaşa göre değişiklikler gösterir. Hayatın ilk iki senesinde havale görülmesi diğer yaşlara göre daha fazla olur.
Komplike Havale: Bir diğer havale türü olan ağır havale, yani komplike febril konvulsiyon, tekrar edebilen ve nöbet süresi uzun olan havale türü olarak bilinir. Havalenin etkilerini daha yoğun gösterdiği bu nöbet çeşidi, hastada kalıcı hasarlar bırakma ihtimali içerdiği için tıbbi müdahale gerektirir.
Ateşli nöbetler genellikle iyi huylu olup, en önemli risk nöbet süresi ve nöbet tekrarıdır. Tekrar riski yüksek olan ve nöbeti uzun süren çocuklarda koruyucu ilaçlar düzenlenebilir. Ateşli nöbet geçiren çocuklarda epilepsi gelişme riski yüzde 2 ila 10 arasındadır.
Soğuk havale, kan şekeri düşüklüğü, kanda kalsiyum eksikliği, kafa travması, kafa içerisinde tümör, kanama ve epilepsi gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Soğuk havale, bilinç kaybı, göz kayması, kol ve bacaklarda kasma, çırpma veya idrar kaçırma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Şekil olarak epileptik nöbetlerden ayırt edilemez. Tek farkı alta nöbeti tetikleyen bir nedenin varlığıdır. Ateşli havale toplumda %2-5 sıklıkta görülür. Bu tür çocuklarda birinci derecede akrabalarda ateşli havale ya da epilepsi öyküsü sıktır.
AFEBRİL NÖBET TANIMI VE NÖROFİZYOLOJİSİ
Epilepsi 24 saat veya daha uzun bir zaman diliminde iki veya daha fazla provoke olmayan nöbet geçirme olarak tanımlanır. Nöbetin klinik görünümünü anormal epileptik deşarjın çıkmış olduğu nöronlar, yayıldığı anatomik yollar ve bölgeler belirler.
Çocuk nöroloji kliniklerine başvuran en sık hasta gruplarındandır. Ateşli havale 6 ay 6 yaş arası çocuklarda ateşli dönemlerde ortaya çıkan nöbetlerle karakterizedir. Bu nöbetler gözleri bir noktaya dikme, vücutta tamamen gevşeme ve bilinç kaybı ya da vücutta kasılma ve atmalar şeklinde olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri