İslamiyet'le ilgili ve bilgili olan kişilerden sıklıkla havas ilmi kelime öbeğini mutlaka duymuşuzdur. Çünkü bu ilim İslamiyet'le ilgili bir ilim olarak bilinmektedir. Fakat elbette ki her birey havas ilmini tam olarak bilmeyebilir.
Havas ilimleri sadece yazılı metinden okumakla değil, silsileye tâbi bir mânevî üstadın verdiği nefes ve tâlimatla öğrenilir ve uygulanır.
Meselâ Câhiz, Gazzâlî, Demîrî, Zekeriyyâ b. Muhammed el-Kazvînî, Ebü'l-Ferec Abdurrahman b. Ebû Bekir b. Dâvûd, Hârûn Şah es-Simâvî gibi âlimler, tabiattaki canlı ve cansız varlıkların sahip oldukları özellikleri keşfetmek üzere gayret göstermiş, araştırmalarını kitap ve risâleler şeklinde ortaya koymuşlardır.
Havas ilmi nesnelerin gizli özelliklerini tanıma ve bu özelliklerden faydalanmayı amaçlayan bilgi dalıdır. Eğer nesnelerin gerçek özelliklerine nüfuz edip onlardan istifade yoluna gidilebilirse bunda dinî açıdan bir sakınca yoktur; aksine özendirilmesi dahi söz konusudur.
Meselâ Hz. İbrahim (as)'in gördüğü yıldız his, ay akıl, güneş Hak nuru şeklinde yorumlanmış; bundan da avamın his, havassın akıl, hâssatü'l-havâssın Hak nuru ile irşad edildiği sonucuna varılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Dini açıdan bakıldığında havas ilminin uygulanmasında bir sakınca görülmemektedir. Çünkü gerçek özelliklerine nüfuz etme söz konusudur. Bundan yararlanmak ve özendirmek İslamiyet açısından uygun görülmektedir. Yaşama yön vermek ve bir şeyler öğrenmek için hayatta pek çok eğitim alanı bulunmaktadır.
Havas kitapları, gizemli ve derin anlamları içeren esoterik konuları ele alan bir tür olarak karşımıza çıkar. Bu kitaplar, metafizik, simya, sembolizm, mistisizm gibi konularda bilgi sunmayı amaçlar. Havas kelimesi, Arapça kökenli bir terim olup "havas ilmi" olarak da kullanılır.
Adından da anlaşılacağı üzere kendine has, özellik ve nitelik bakımından başkasın da olmayan özellikleri içermek anlamına gelen bir ilim dalıdır. Havas İlmi Ne Demek? Havas pek bilinmeyen, herkesten farklı olan demekken bu ilimle uğraşan kişilere ise seçkin ve sıra dışı kişiler denmektedir.
Nesnelerle harf, kelime ve duaların gizli özelliklerinden faydalanarak gaybdan haber verdiği veya varlıklar üzerinde etkili olduğu ileri sürülen bir ilim.
Fen ilimlerinde avam tabiri eğitim ve öğretim görmemiş insan demek iken, eğitim ve öğretim görenler havas oluyor. İslam ilimlerinde ilmi derecesi olmayan insanlar avam iken, ilmi derecesi olanlar havas ve alimdirler.
Ledün İlmi Nasıl Öğrenilir? Ledün ilmi Allah'ın istediği kullarına farklı bir özellik olarak verdiği bir ikramdır. Eğitim alarak ya da okuyarak ledün ilmine ulaşılamaz. Tasavvuf ehline göre, hassas kalplerin Allah'ı çokça zikretmesi ile yumuşaması ve bunun sonucunda bazı sırların kendine verilmesi mümkündür.
Sözlükte “halk, sıradan insanlar” anlamına gelen avam âlim, filozof ve mutasavvıf, hatta idareci gibi zümrelerin kendilerinden olmayan çoğunluk için kullandıkları bir terim olmuştur. Karşıtı havastır.
Kenzül havas, Arapça bir ifade olup Türkçe karşılığı “gizli ilimler hazinesi”dir. Büyü yapma, insanları etkileme, karakter analizi yapma, cinleri emir altına alma, zamanda ve mekanda yolculuklar yapma, gelecekten haber verme gibi akla gelebilecek her türlü gizli ilim hakkında bilgi veren kaynaklardır.
Bu durumu yaptıranlar, vefk aracılığı ile Allah'ın kendilerini koruyabilecek bir cin görevlendirebileceğini iddia etmektedir. İslam dinine bakıldığında tevhid inancına zarar vermiş olmasından dolayı için tılsımı büyüyü ve falı mutlak suret ile yasaklamıştır.
Ledün ilmi Allah'ın dilediği kullarına verdiği, olayların arkasındaki sırları ve gayb bilgilerini bilme yetisi olarak tabir edilebilir. Kehf Suresi 65. ayette Hz. Hızır'a Allah katından rahmet olarak ledün ilmi verildiğinden bahsedilir.
Hüddam, İslam dini inancına göre Müslüman olan cinleri kontrol altına almayı amaçlayan bir ilim olmakla birlikte yapılması günah olmaktadır. Hüddam konusu, Yahudilik ve Hristiyanlıkta ise şeytanları kontrol altına almayı amaçlayan bir öğreti olma niteliği barındırmakta olup günah olarak görülmemektedir.
Ledün ilmi Allah katından melek veya peygamber aracılığı olmadan Allah'ın dilediği kuluna verdiği ilim olup, sadece o ilme sahip olan kul sorumludur. Duyusal bilgi, insanların duyu organlarıyla algıladıkları şeyler, gaybla ilgili bilgi ise, duyu organlarının algı alanı dışında kalan hususların bilgisidir.
Havâssü'l-Kur'ân terkibi Kur'an'dan bazı kelime, âyet ve sûrelerin belli bir tertibe göre okunması veya yazılması halinde niyet ve maksada uygun sonuçlar veren tesir ve özelliklerinden bahseden bir disiplini ve bunun literatürünü ifade eder.
İlim kavramı hem Allah'ın bir sıfatı olarak Allah için ve hem de yaratıkların ilmi için kullanılır.Bu anlamda ilmi iki kısma ayırmak mümkündür; Allah'ın her şeyi kuşatan sınırsız ilmi ve birde yaratık- ların sınırlı olan ilmi.
Seyyid Süleyman El- Hüseyin'in eseridir. İslam dünyasında havas ilmi denilen bir bilgi alanı vardır.
Değerli kardeşimiz, - Fatiha suresini veya başka sure ya da ayetleri, istediğiniz kadar dua niyetiyle okuyabilirsiniz. Huddam konusuna gelince: - Huddam kelimesi, hizmetçi manasındaki hadim kelimesinin çoğuludur, hizmetçiler anlamına gelir.
Havas İlm-i Cin, Mardin'in Nusaybin ilçesinde yaşanmış gerçek bir musallat vakasını konu ediyor. Genç bir adam olan Ali, geceleri paranormal olaylar ve kabuslar yaşamaktadır.
Esma Yayınları Havas'ul Kur'an Kenzül Havas'ın İçeriği Nedir? Esma Yayınları Mustafa Varlı Es Seyyid Süleyman El Hüseyni Havasul Kuran, dini mitolojik kitaplar kategorisinde yer alır. Es Seyyid Süleyman El Hüseyni tarafından kaleme alınan eser, H. Mustafa Varlı tarafından sadeleştirilerek basıma hazırlanır.
Tasavvufta, herkeste bulunmayan birtakım bilgilere ve hallere, yetenek ve ruh temizliğine sahip velîlere havâs veya ehl-i husûs, bunların en üstün olanlarına hâssü'l-havâs veya hâssatü'l-hâssa adı verilir; böylece tasavvufî anlayışta müslümanlar avam ve havas şeklinde iki kategoriye ayrılır.
Kenzül Havas - 2 Kitap / 4 Cilt- Ithal Kağıt 1292 - Seyyid Kitabı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri