Yukarıda belirtiğimiz gibi eğer y = 0 ise sonuç tanımsız olur.Hesap makinesine yazdığımızda da tanımsız sonucunu verir.Çünkü sıfırın içinde hiç bir sayı yoktur. Payı yani x burada 0 olursa bu kesir basit kesir olur.Pay ve paydası 0/0 olan kesirler ise belirsizdir.
Eğer payda 0 ise örneğin 3/0 = tanımsızdır.
Paydası 0 olmamak şartıyla, iki tam sayının birbirine oranı şeklinde ifade edilemeyen sayılara matematikte irrasyonel sayılar adı verilmektedir.
Payı sıfır olan bir rasyonel sayı olabilmektedir. ------= 0 olur. 0 bir rasyonel sayı olduğuna göre olur.
- Eğer kesir sayı doğrusunda sıfıra yakın ise o zaman 0 olarak tahmin ederiz. - Eğer kesir sayı doğrusunda yarıma yakın ise o zaman 1/2 olarak tahmin ederiz.
İlgili 17 soru bulundu
Özel bir durum yoktur. 0 basit kesirdir; diğer bütün tam sayılar ise işaretine bakılmaksızın bileşik kesir türündedir.
Yani sayı/0 tanımsızdır.
0, tam sayılar arasında yer almaz. Bu sayı referans sayısı olarak karşımıza çıkar. Yani tam sayılarda 0 ne pozitif ne de negatiftir. 0 rakamı nötrdür.
"0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır.
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
Kök 1 ve kök 2 irrasyonel sayılardır. İrrasyonel sayılar, başka bir ifade ile kesirli sayılar olarak tanımlanmaktadır.
İrrasyonel sayılar hangi harfle gösterilir sorusunun cevabı ise "I" olacaktır. İrrasyonel sayılar "Q" harfi ile gösterilirler. Ayrıca irrasyonel sayıların başka bir tanımını da ifade etmek gerekirse; irrasyonel sayılar a/b şeklinde yazımı yapılamayan, tam kesirler kullanılmayan sayılardır.
Bu duruma örnek verecek olursak 3/5 kesrinde 3 sayısı kesrin pay kısmı oluşturur. 5 sayısı ise kesrin payda kısmını oluşturmaktadır. Buradan 3/5 kesrinde, bir bütünün beş eşit parçaya bölündüğü ifade edilmektedir. Kesirlerde payın paydadan küçük olması uygun kesir olarak ifade edilmektedir.
Aynı zamanda tanımı üzerinden basit kesri kolayca bulmak mümkündür. Zira payı paydasından küçük olan kesirler basit kesir olarak ifade eder. Bu sayede herhangi bir kesir ile karşı karşıya kalındığı vakit, eğer pay daha küçük ise o zaman bunun basit kesir olduğunu anlamak mümkün.
Bu bilgiyi verdikten sonra sorumuza tekrar dönecek olursak, evet rasyonel sayılarda payda negatif olabilmektedir. Rasyonel sayılarda paydaya 0'dan farkı her sayı gelebildiğinden, rasyonel ifadeler negatif olabilmektedir.
0 bir doğal sayı değildir. Nötr bir sayıyı saymak anlamsızdır. Üstelik doğal sayılar, pozitif tam sayılar kümesidir.
Sıfır bir doğal sayıdır. Her doğal sayının, yine bir doğal sayı olan bir ardılı vardır.
En küçük olan pozitif tam sayı 1 olarak kabul edilmektedir. En büyük olan negatif tam sayı –1 olarak kabul edilmektedir. Pozitif olan tam sayılar sıfırdan büyük olmaktadır. Negatif olan tam sayılar sıfırdan küçük olmaktadır.
Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir. Ayrıca sonsuz da değildir. Bölümün sonucu pozitif sonsuz ya da negatif sonsuz olabilir. İki sonsuz da bir reel sayı belirtmez, dolayısıyla kesin olarak söyleyebiliriz ki, sayı bölü sıfır tanımsızdır.
Payda: Herhangi bir bütünün kaç eş parçaya ayrılmış durumda olduğunu göstermektedir. Pay: ayrılmış durumda olan parçalar arasında kaç tanesinin alındığını belirtmektedir. Bu şekilde bir bütün parçalara ayrıldığı zaman, söz konusu parçalar üzerinden yapılacak olan oranlama hususunda pay ve payda kavramları kullanılır.
Bunlara örnek pi sayısı veya ikinin karekökü verilebilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır. Bu sayılar arasında 0 sayısı da bulunmaktadır. Buna göre 0 sayısı rasyonel bir sayıdır.
Aslında 1/0 da tanımsızdır. Ancak 0/0 ifadesi belirsizdir. Tanımsızlık tanımlanmayan durum, belirsizlik ise tanımlı ancak tam belirli olmayan durum demek. 1/0 = x dersek 1 = x .
Hiçbir zaman 1'e varamadığımız için 00 tanımsız olarak kabul edilir.
Nedeni basittir. Bir sayının içinde 0 (yokluk) bulunmaz ve bir sayıyı sıfıra bölemezsiniz. Tersi durumda ise örneğin sıfırı 5 bölmek gibi bir işlemde ise sıfırın içinde beş yoktur. Bu nedenle bu işlem tanımsal olarak sıfır yani yokluk ile sonuçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri