Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş (karı veya koca) ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.
Evlenme: Aylık almakta iken evlenen babanın aylığı kesilmemektedir. Ancak aylık almakta iken evlenen annenin aylığı evlenme tarihini takip eden aybaşından itibaren kesilmektedir. Vazife ve harp malullerinin annelerine bağlanmış olan aylıklar evlenmeleri halinde ise kesilmemektedir.
- Anne veya babasını kaybedip yetim maaşı alan ve evlilik yapan kadınlar, bir kereye mahsus olmak şartıyla çeyiz parası alabilir. Yani her evlilik için tekrar tekrar çeyiz parası alınamaz.
Evlilik kız çocuklarının aylıklarının kesilmesinde ortak durum değişikliği. Evlenen kız çocuğunun aylığı kesiliyor. Fakat her durumda kesilen aylıklar anneye aktarılmıyor. Ölüm aylıkları paylaştırılırken çalışmayan/emekli olmayan eşlerden aylık alan çocuğu olmayanlara %75 oranında aylık bağlanıyor.
Yetim Çeyiz Parası Yaş Sınırı Var mı? Hayır, çeyiz parası için yaş sınırı bulunmuyor.
İlgili 35 soru bulundu
Evlenme: Yetim aylığı almakta iken evlenen erkek ve kız yetimin aylıkları kesilmektedir.
Evlenme İkramiyesi Kimlere Ödenmektedir? Kurumumuzdan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş, kız yetim ve anaya bir defaya mahsus olmak üzere son defa almakta oldukları aylıkların (harp malullüğü zammı hariç) 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir.
Yetim aylığı, belirli bir gelir sınırının altında kalan ailelerin çocuklarına ödenir. Bu yüzden çocukların veya ailelerinin gelir düzeyinin yüksek olması durumunda yetim aylığı kesilir. Çocukların evlenmesi veya emekli olması durumunda yetim aylığı kesilir.
Vefat eden sigortalı yakınlarına Sosyal Güvenlik Kurumu (“SGK”) tarafından dul ve yetim aylığı bağlanmaktadır. Bu aylıklar hak sahibi eşinin yeniden evlenme, kız çocuklarının da evlenme tarihinde kesilmektedir. Evliliğin sonra ermesi halinde dul veya yetim aylığının yeniden bağlanması talep edilebilmektedir.
hak sahibi olarak sadece anne kalmadığı sürece, sizden boşa çıkacak % 25 payın anneye devredilmesi mümkün değil. Yani, anneniz % 50, kız kardeşiniz % 25 pay almaya devam edecek. Sizin kesilen aylığınız onların maaşına eklenmeyecek.
Cevap: Vefat eden babanızdan dolayı E.S.'ndan yalnızca siz ve anneniz aylık alıyorsanız sizin aylığınızın kesilmesi durumunda annenizin aylığı yüzde 75 oranına yükselir. Ancak 1 yıllık aylığınız tutarında evlenme ödeneği alırsanız annenizin aylığının yüzde 50'den yüzde 75'e yükselmesi de bir yıl ertelenir.
Sigortalıların hak sahibi kız çocuklarının evlenme ödeneği taleplerini Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile yapmaları gerekir. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de Kuruma verilmesi zorunludur.
Ölen eşinden veya anne-babasından dolayı dul-yetim aylığı alanlara, hisseleri oranında ikramiye ödeniyor. Ölen eşinin emekli aylığının yüzde 50'si bağlanmış olan eşe 500 lira; yüzde 25'i bağlanmış olan kızına ise 250 lira ikramiye ödenecek.
Yetim aylığı, öğrenimin sona erdiği tarihte kesilir. Öğrenim devam etse bile yaşın doldurulması halinde de yetim aylığı kesilir. Örneğin, yükseköğretime devam etmekte olan öğrenci 25 yaşını doldurmuşsa, herhangi bir işte çalışsın veya çalışmasın yetim aylığı kesilir.
Bu bağlamda, evli olduğunuz sürece babanızdan aylık alamazsınız. Ancak Allah geçinden versin, eşinizin vefatı halinde hem eşinizden hem babanızdan aylık alabilirsiniz.
Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan ara zam ile beraber en düşük dul ve yetim aylığı ücreti 3500 TL olarak belirlenmişti. Çocuğu olmayanlar ise %75 oranında 5.625 lira maaş alabiliyordu. 2023 yılı Temmuz ayından itibaren yüzde 25 hisse oranına göre en düşük yetim maaşı 2 bin lira oldu.
Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı bulunuyor. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğunun ölen anne ve babasından iki maaş alma imkânı var. Yüksek olanın tamamını, diğerinin ise yarısını alıyor. Kız çocuğu, evlenince maaşı kesiliyor.
Babadan Kalan İkamet ettiği (varisli) ev var acaba 2022 ye göre maaş alabilir mi? Alamaz. - Arkadaşlar, lütfen sorularınızı özel mesajla iletmek yerine ilgili foruma yazarak cevap arayın.
Alo 170 hattı üzerinden dul ve yetim maaşı başvurusunun son durumu hakkında bilgi edinilebilir.
Kız çocukları evlenene kadar, erkek çocukları ise öğrenci olmadıkları durumda 18 yaşına kadar, öğrenci oldukları sürece (25 yaşa kadar) yetim aylığı alabilmektedir. Fakat yetim aylığı alan kişi bir işe başladığında veya kendisi herhangi bir sigortalılık süreci başlattığında yetim aylığı kesilmektedir.
En düşük emekli zammının ardından 65 yaş aylığı, dul ve yetim aylığı gibi ödemelerin artıp artmadığı merak edilen konuların başında geliyor. 2023 yılında en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 olarak her ay hesaplara yatırılıyordu. Emekli maaşı alt sınırı 5 bin 500 liradan 7.500 liraya yükseltildi.
Sayın okurum, bu konuda yapabileceğiniz bir işlem yok. Teyzeniz gerek imam nikahıyla gerekse de imama gitmemiş bile olsa beraber yaşadığı erkekle arasında resmi nikâh olmadığı sürece babasından (dedenizden) gelen yetim aylığını alabilir.
"Yeni evlilikleri teşvik etmek üzere, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi vereceğiz" Buna göre, yeni evlenen çiftlere faizsiz, 24 ay geri ödemesiz ve 48 ay (4 yıl) vadeli 150 bin TL devlet destekli evlilik kredisi sağlanacak.
01.01.2023 tarihi itibarıyla uygulanan Evlilik Yardımı 2.000,00TL'dir.
Devlet katkısı birikim yapılan ödemeye göre değişmektedir; ancak evlilik tarihi itibarıyla ilgili hesaptaki birikimin %25'ini geçemez. 2023 yılı için aylık ödemelere ilişkin alt sınır 630,51 TL, üst sınır 6.305,22 TL'dir. Üç aylık ödemelere ilişkin alt sınır 1.891,56 TL, üst sınır 18.915,74 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri