Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir. Havuç ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır; ancak hasat zamanı bölgenin iklim koşullarına ve havuç çeşidine göre değişkenlik gösterebilir.
Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır.
Havuç tohumu dikildikten sonra mutlaka can suyu vermek gerekir. Havuç Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Havuç tohumu ekildikten 9-10 gün sonra çimlenmeye başlar. 2-3 günde bir sulamak yeterlidir.
Ekilecek toprağın 2-3 cm derinliğine tohumlar atılır. Havuç tohumunun daha iyi şekilde çimlenmesi için toprağa ekmeden önce nemli bir poşet ya da peçete arasında 1 gece bekletebilirsiniz. Nemli ortamda kalan havuç tohumu daha hızlı çimlenecektir. Köklerin gelişimi için önerilir.
Toprak ısının uygun olması ,don olayların geçmiş olması ve havuç fidesi dikimi yapılacak toprağın yeterli mineral yoksa gerekli torf ve organik gübrelerle gıda takviyesi yapılması gerekir. Havuç fidelerinizin dikimi için toprak uygunsa mümkünse fide dikimi için uygun serin ve rüzgarsız havaları seçin.
İlgili 27 soru bulundu
Havucun kesip kenara ayırdığınız küçük kısımlarını, kestiğiniz taraf altta kalacak şekilde bir tabak ya da kaseye yerleştirin. Ardından tabağa havuç parçalarının yarısına gelecek kadar temiz su koyun ve bu şekilde beklemeye koyulun. Havuçları ışık alan ama güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan bir yere yerleştirin.
Havucun İklim İsteği
Ne kadar olumlu olsa sürekli olarak yağışların devam etmesi üretimi zora sokar ve verim düşer. Havucun uzun gün bitkisi olarak nitelendirilmesi bu özelliğindendir. Havuç yetiştiriciliği için uygun olan iklim şartlarına bakıldığında optimum sıcaklık değerinin 16-18 °C arasında olduğu görülür.
Havuç tohumu 2- 3 günde bir, düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Suyu çok fazla seven bir tohum olmadığı için toprağı nemlendirmek yeterlidir. Havuç Tohumu Nasıl Saklanır?
En iyi yetiştiği sıcaklıklar ise 15-20 derece arasında nemli toprakta olmaktadır. Sürekli yağış alan bölgelerde ise yetiştirilmesi son derece zor olmaktadır. Havucun yetişeceği toprak da son derece önemli olmaktadır. En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır.
Havuç, toprak açısından seçici bir sebze. Köklerin düzgün bir şekilde yetişebilmesi, sebze yüzeyinin düzgün gelişebilmesi için toprağın hafif bünyeli olması önem taşıyor. Tınlı veya kumlu-tınlı topraklar havuç yetiştiriciliği için en iyi alternatifi oluşturuyor.
Tohum Cenneti | Havuç Tohumu | 15 TL.
Havuç tohumu ekimi hazırlanıp inceltilen toprağa mibzerle yapılmalıdır. Özellikle ekim derinliği 0.5-1 cm arasında olması tavsiye edilmektedir. Bir dekara 600-800 gr tohum atılması uygundur. Ekilecek tohum mesafeleri sıra arası 30-40 cm, sıra üzeri mesafesi ise 5-12 cm arasında olmaktadır.
Yetiştirdiğiniz havuçlardan bazılarını topraktan çıkardıktan sonra hafifçe traşlayın ve traş ettiğiniz havucu 2-3 cm yaprak sapı dışarıda kalacak şekilde tekrar dikin. Diktiğiniz saplar ilk baharda yaprak açacak daha sonra çiçeklecektir.
Sıklıkla Akdeniz illerinde yetiştirilen havuç ekildikten ortalama 70 gün sonra hasat verir. Peki, havuç hangi mevsimde yetişir? Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir.
Bekir PAKDEMİRLİ'nin destekleri, İl ve İlçe müdürlüklerimizin yapmış olduğu çalışmaların sonucunda Konya İli havuç üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer almaktadır. TÜİK 2020 verilerine göre; Türkiye'de havuç üretiminde 109.890 da alanın 50.373 dekarı Konya'dadır.
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Havuç köklerinin düzgün şekilli ve düzgün yüzeyli olabilmesi için toprağın hafif bünyeli olması gerekir. Tınlı veya kumlu-tınlı topraklar ter- cih edilmelidir. Bununla birlikte yüksek verim istenirse milli ve milli-tınlı topraklar da kullanılabilir.
Havuç bir uzun gün bitkisidir. Optimum sıcaklık isteği 16-18°C' dir. Minimum sıcaklık isteği 9°C, Maximum sıcaklıkisteği ise 28°C dir. -5 ile -7°C'leri arasında donma başlar.
Bu sebze daha çok kış aylarında yetiştirilir. Havucu şubat ve haziran ayları arasında ekebilirsiniz. Toplamak için ise en ideal mevsimler temmuz, ağustos, eylül ile ekim aylarıdır.
Filizlenen havuç yenir mi? 2-3 gün içerisinde tüketin. Sürekli buzdolabında saklayın. Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.
Kalp sağlığına iyi gelen havuç suyu, kan temizleyici özelliği sahiptir. Kanın vücutta dolaşımını hızlandırır ve zararlı radikallere karşı mücadele ederek damar tıkanıklığının önüne geçmeye yardımcı olur ve böylece kalbin daha sağlıklı çalışmasına imkan verir. Alzheimer üzerinde önleyici etkilere sahip olduğu bilinir.
Mini sera uygulaması yapmayınız. Her mevsim ekilebilen havuç tohumlarını, 6 cm aralıklı olarak, yarım cm derinliğe humuslu, organik maddece zengin bahçe toprağına ekin. Toprakta ayrık otu barındırmayın. 7 günde, 15/21 °C derecede çimlenir.
Çoğu havuç, başparmağınız kadar geniş olduklarında hasat etmeye hazırdır. Küçük, tatlı havuçlar için, havucun tepesi yaklaşık 1,3 cm genişliğindeyken hasat edin. Daha büyük, daha az tatlı havuçlar için üst kısım 2,5 ila 3,8 cm olana kadar bekleyin. Sonbahar havuçları için ilk dona veya ikiye kadar bekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri