Havuç hangi kök? Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Havuçların çok büyük bir bölümünde yenen kısmın tamamı kazık kökten, bazı çeşitlerde sadece hipokotilden bazı çeşitlerde ise yenen kısmın bir parçası kazık kökte, bir kısmı da hipokotilden oluşmaktadır.
Havuç, en çok bilinen kök sebzelerden biridir. İçerdiği vitaminler, yüksek lif oranı ve antioksidan özelliği ile zengin bir besin kaynağıdır. Yüksek miktarda A vitamini içerdiği için, gözleri güçlendirir.
1.1.
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur.
Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir.
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır.
Havuç, maydanozgiller familyasında bulunan, yeşil yaprakları olan, toprakta yetişen bir kültür bitkidir. Yılın pek çok zamanı görülmektedir fakat asıl hasadın gerçekleştiği zaman sonbahar ve kış vakitleridir. Özel bir tat ve kokuya sahiptir, türlü renklerden oluşur.
Peki Havuç? Sıkça sorulan “Havuç meyve mi sebze mi?” sorusuna da bir yanıt bulalım. Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Havuç, balkabağı ve limon gibi sarı/turuncu renkli sebzeler, - Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Farsça aynı anlama gelen havic هوج sözcüğünden alıntıdır.
Evet, soğan sarımsak, zencefil ve arpacık soğanı kök sebzeler olarak kabul edilir çünkü bunlar yeraltında büyürler. Ayrıca soğan, sarımsak, soğan, pırasa, frenk soğanı, yeşil soğan ve arpacık soğanı Allium sebze ailesinin üyeleridir.
Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.) ve depo kök (turp, havuç, şeker pancarı, şalgam vb.)
Saçak kök: Ana kök bulunmaz. Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir. 3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir.
Türkçede kökler isim, fiil, sesteş ve ortak kök olmak üzere dörde ayrılır.
NASIL BULUNUR? Kök, bir kelimenin anlam taşıyan en küçük parçasıdır. Diğer bir ifadeyle kelimede bulunan tüm yapım ekleri ve çekim ekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısım, o kelimenin “kök”ü sayılmaktadır.
Mantarın sebze mi meyve mi olduğu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Mantar meyve değil sebze de değildir.
Kereviz; patates, pancar, havuç gibi çok nişastalı olmayan bir kök sebzedir.
Tohumdan yetişen havuç, sağlığa oldukça faydalıdır. Hem bitki halinde hem tohum halinde tüketilen havuç insan sağlığı için büyük önem arz eder. Aktarlardan havuç tohumu temin edip mucizevi özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Havuç tohumu yağı havuç tohumundan elde edilir ve pek çok amaç için kullanılır.
A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirir. Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara tüketilmesi tavsiye edilir. Ara öğünlerde 1-2 küçük havuç yenilmesi tokluk hissi sağlar. Karaciğer fonksiyonlarının korunmasında, sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir.
Havuç bitkisi ikinci yılda çiçeklenme gösterir. Çiçekleri şemsiye şeklindedir. İlk çiçeklenme bitkinin en üst kısmındaki ana şemsiyede başlar. Şemsiyeler birincil-ikincil-üçüncül ve dördüncül olmak üzere gruplar haline oluşurlar.
Patatesler, gövde yumrularıdır.
ABD 'li botanik uzmanları Avrupa 'da su altında yetişen bir türün dünyanın bilinen ilk çiçek açan bitkisi olabileceğini açıkladı. Botanik uzmanlarının dünyanın ilk çiçeği olarak gördükleri türün ismi "Montsechia Vidalii".
⇒⇒Bitkiler iki önemli sebepten dolayı köke ihtiyaç duyarlar. Birincisi kendilerini toprağa bağlı tutmaları için, ikincisi de topraktaki suyu ve mineralleri emmek içindir. Köksüz bitki evet vardır.Bunlar; Koyun otu,boynuz otu ve yosunlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri