Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
Havuçlar ortalama 30 gün içinde olgunlaşacaktır.
Eğer ektiğiniz havuç tohumlarını iyi şekilde muhafaza ederseniz, sonraki 4 yıl içinde de aynı tohumdan havuç yetiştirebilirsiniz.
Havuçları renklerini geliştirdiklerinde ve üst kısımları 2,5 cm veya daha küçük çapa sahip olduğunda hasat edin. Havuç, kullanılabilir boyuta gelir gelmez toplanabilir. Havuç, çeşidine bağlı olarak ekimden 60 ila 90 gün sonra hasada hazırdır.
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır.
Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekilen havuç fidesi 2 haftada içerisinde çimlenir.
İlgili 43 soru bulundu
En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır. Toprak asidine karşı dayanıksız olan havuçlar için gerekli olan toprak PH değeri ise 6,5-7,5 arasında olmaktadır. Bu sebeple kireçli topraklarda yetiştirilmektedir.
Havuç yetiştiriciliğinde verim çeşide, ekim sıklığına ve hasat zamanına göre değişir. Orta erkenci çeşitlerde dekara verim 2.5-5 ton, geçci çeşitlerde ise 3-4 ton arasında değişir.
TÜİK 2020 verilerine göre; Türkiye'de havuç üretiminde 109.890 da alanın 50.373 dekarı Konya'dadır. Bu durum göstermektedir ki Türkiye'de havuç ekili arazinin % 45.8'i, Türkiye'de üretilen havucun ise % 57.3'ü Konya ili tarafından karşılanmaktadır.
Havucun isteği derin bünyeli, besin maddeleri yönünden zengin, serin ve iyi işlenmiş bir topraktır. İmparator grubu havuçlar başta olmak üzere birçok havuç türü derin bünyeli, killi kumlu topraklarda başarıyla yetiştirilir. Uygun çevre koşulları oluşursa killi topraklarda da üretilen havuçlar yüksek verime ulaşabilir.
Havuç bitkisi ikinci yılda çiçeklenme gösterir. Çiçekleri şemsiye şeklindedir.
Çoğu havuç, başparmağınız kadar geniş olduklarında hasat etmeye hazırdır. Küçük, tatlı havuçlar için, havucun tepesi yaklaşık 1,3 cm genişliğindeyken hasat edin. Daha büyük, daha az tatlı havuçlar için üst kısım 2,5 ila 3,8 cm olana kadar bekleyin. Sonbahar havuçları için ilk dona veya ikiye kadar bekleyebilirsiniz.
Tohumdan yetişen havuç, sağlığa oldukça faydalıdır. Hem bitki halinde hem tohum halinde tüketilen havuç insan sağlığı için büyük önem arz eder. Aktarlardan havuç tohumu temin edip mucizevi özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Havuç tohumu yağı havuç tohumundan elde edilir ve pek çok amaç için kullanılır.
Hasat mevsimi, tahıl grubunda genelde tanelerin olgunlaşması ve kuruması ile görülen dönemi kapsamaktadır. Ülkemizin güney kısmında Haziran döneminde başlamakta, yazlık buğdaylarda ise, özellik ile kuzey ve doğu Anadolu'da bu dönem Eylül başına kadar uzamaktadır.
Havuç, drenajla toprakları sever. Su içinde kalmaktan hoşlanmaz. Ayrıca güneş ışığı da havuç için olmazsa olmazdır.
Havuç tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Havuç tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir.Havuç tohumu ekim derinliği 2-3 cm , sıralar üzeri mesafe 5-10 cm ,sıralar arası 25-35 cm arasındadır.Havuç fidesi kullanılacaksa havuç fidesi ekim ...
Yumuşak doku: Havuçlar, sert ve gevrek olduklarında en iyi tada sahiptir, ancak daha kauçuksu bir dokuya sahip olduklarında yemeleri yine de güvenlidir. Dikkatli olmak isteyeceğiniz şey yumuşak ve duygusal havuçlardır - bu havuçlar şımarıktır ve yenmesi güvenli değildir.
Havuç yetiştiriciliği kumsal ve tınlı bünyeye sahip topraklarda yapıldığı için üç besinli (NPK) kompoze gübresi kullanmak gerekir. Toprak çok kumsal ise tabandan veya ilk üst gübrelemede dekara 10-‐ 15 kg magnezyumlu (MgSO4.7H2O) gübre kullanılabilir.
Havuç doğrudan tohum ile yetiştirilir. Havuç tohumları küçük, çimlenme oranı düşük olduğu ve çevre koşullarından çabuk etkilendiği için toprağının çok iyi hazırlanması gerekir. Yetiştiricilik yapılacak yerin yabancı maddelerden ve zararlılardan arındırılmış olması gerekir.
İklim: Havuç serin iklimden hoşlanır. En uygun çimlenme sıcaklığı 10-15°C arasındadır. Gelişme dönemindeki sıcaklık isteği 15-20°C'dir.
Konya'nın Meram ilçesindeki Kaşınhanı Mahallesi, Türkiye'nin havuç üretiminin yüzde 70'ini tek başına karşılıyor. Tarıma elverişli 2,2 milyon arazide bitkisel üretimin yapıldığı Konya Ovası'nda, son yıllarda altyapı ve üretim ekipmanlarındaki gelişmeler havuç üretimini de ön plana çıkardı.
En çok tüketilen havuç türleri olarak mor, turuncu, beyaz, kırmızı, siyah ve sarı renkteki havuçlar tercih edilmektedir.
Yayılımı Hem yazılı tarih hem de moleküler genetik araştırmalar havucun Orta Asya kökenli olduğunu göstermektedir. Akdeniz ülkelerinde, Afrika'da, Avustralya'da, Yeni Zelanda'da ve Amerika'da çok yaygın olan bir sebzedir. 60 kadar türü bilinmektedir.
İngiltere'nin Cornwall bölgesinde yaşayan David Thomas isimli çiftçi, yetiştirdiği 7 kilo 800 gramlık dev yaban havucu ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
1 adet havuç yaklaşık 100 grama denk gelir. 100 gram yani 1 adet havuçta 41 kalori var, aynı miktarda bebek havucunda 35 kalori, havuç suyunda ise 40 kalori vardır. Her gün 1 havuç yerseniz alacağınız kaloriden çok faydaya odaklanın.
Amerika'da yaşayan ve ağır sebzelerle yakından ilgilenerek birçok rekora imza atan Christopher Qualley tarafından kırılan en ağır havuç rekoru, 2017 tarihli bir rekor. Qualley'nin yetiştirdiği en ağır havucun ağırlığı ise 10.17 kilogram.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri