Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi. L. Türkçede yörelere göre gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle kullanılır.
Maydanoz, kimyon, kereviz, kişniş gibi maydanozgiller familyasında yer alan havuç, Amerika'dan Avustralya'ya 60 farklı türü bulunan yaygın bir sebzedir.
Havuç, Maydanoz, Çakşır, Kişniş, Kimyon, Rezene, Anason, Kereviz, Dereotu gibi meşhur mutfak bitkileri bu aileye bağlıdır. Ayrıca zehirli oldukları bilinen Baldıran, Subaldıranı, Delimaydanoz gibi cinsler de bu aileye bağlıdır.
Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir. Havuç ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır; ancak hasat zamanı bölgenin iklim koşullarına ve havuç çeşidine göre değişkenlik gösterebilir.
Özellikle göz fonksiyonlarını korumak için önemli bileşenleri içinde barındıran havucun az bilinen çok önemli bir faydası var. Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor.
İlgili 17 soru bulundu
Havuç herkesin severek tükettiği bir sebze türüdür. Havuç köklü bir besin olarak yetiştiğinden, sebze olarak kabul ediliyor. Meyve olarak karıştırılsa da, doğrusu sebzedir.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Havuç, balkabağı ve limon gibi sarı/turuncu renkli sebzeler, - Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Peki Havuç? Sıkça sorulan “Havuç meyve mi sebze mi?” sorusuna da bir yanıt bulalım. Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
“Maydanozgiller ailesi”, tüm dünyada yayılışı bulunan tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkileri, nadiren çalıları ve ağaçları içerer.Maydanozgiller ailesi anason, kimyon, havuç, kereviz, kişniş,dereotu, rezene ve maydanoz gibi iyi bilinen ve ekonomik açıdan önemli bitkileri içinde bulundurur.
Çiçekler şemsiye şeklinde toplanmıştır. Yaprakları tüysüz, yeşilimsi, esmer renkli, armut seklinde ve özel kokuludur. Maydanozgiller familyasından; tohumları ufak ve esmerdir.
Havuç ürünler, perakende fiyatı genellikle 10 TL'ye kadar olan ürünler veya fiyatı daha yüksek olup rekabette öne çıkacağımız ürünler olarak adlandırılır. Örneğin, alt kategorilerdeki herhangi bir endikasyonda diş macunları, bebek mamaları, şampuanlar vb. olabilir.
Vitamin ve mineral kaynağı olan havuç, potasyum, A vitamini, biotin ve B6 içermektedir. Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir.
Bazı kişiler havucu meyve olarak kabul edebiliyor. Fakat havuç, sebze listesinde yer alıyor.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Maydanoz bir sebze çeşididir.
Limon (Citrus × limon), yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir.
Cevap: Portakal vitamin grubuna girer. Maydanoz ise mineraller grubuna girmektedir...
Sebze Grubu
Bu grup besinler vitamin, mineral, posadan zengindir. Sarı-turuncu renkler C vitamini, yeşil yapraklı olanlar A vitamini, E vitamini ve folik asit içerirler.
Akdeniz iklimi ile beslenen zeytinler, aslında zeytin ağacının birer meyvesidir. Zeytin çiçeğinin tohumlarından oluşurlar ve tohumluk olan küçük çekirdekler içerirler.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri