Havuçları rendeleyin. Üzerine şekeri, suyu, portakal suyunu, portakal kabuğunun rendesini ekleyip karıştırın. 2 saat kadar üzeri kapalı bir şekilde bekletin. Çubuk tarçın ve karanfilleri ekleyip, ocağa alın.
Havuçları rendeliyoruz üzerine şekeri ilave ediyoruz 5 dk bekletip ocağa alıyoruz suyunu ekliyoruz orta ateşte pişiriyoruz bir taşım kaynadıktan sonra altını kısıyoruz kıvamını reçelden az koyu olacak şekilde ayarlıyoruz 2- 3 damla limon suyunu ekliyoruz kapatmadan bir kaç dakika önce afiyet olsun.
Çok sıcak ya da çok soğuk yerlerde bekletilen reçeller ekşiyor, küfleniyor, şekerleniyor ve yenemez kıvama geliyor. Henüz yapım aşamasındayken doğru miktarlarda şeker kullanmamış olmak da şekerin süreç içerisinde şekerlenmesine neden olabiliyor.
Kaynamaya başlayınca içerisine ; çubuk tarçın, kakule ve karanfilleri ilave edin. Bu şekilde koyulaşana ve şerbet kıvamını alana dek kaynattığınız bu karışıma, yıkayıp rendelediğiniz havuçları ilave edin, tencerenin altını kısın ve karıştırarak yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
İlgili 17 soru bulundu
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz.
Kışın tüketmeyi planladığınız reçellerin şekerlenmemesi için içerisine limon ya da limon tuzu katabilirsiniz. Böylece şekerlenmesini önlemiş olursunuz. Taze ve olgun meyvelerin kullanımı reçelinizin lezzetine doğrudan etki edecektir. Reçeli pişirme sırasında tahta kaşıkla hep aynı yönde karıştırmanız gerekmektedir.
Havuçlarınızın sığacağı genişlikte bir tavaya tereyağ şeker ve tuzu alın ocağı açın. Yağ ve şeker eridiğinde henüz karamelize olmadan havuçları atın ve karıştırarak yada sallayarak soteleyin. Taki şekerin ve yağın rengi kahverengi olana dek.
Havuçları soyalım ve rendeleyelim. Bir karıştırma kabına alalım. İçine tuzumuzu nanemizi ve biberimizi ekleyip üzerine bir yemek kaşığı sumak ekşisi bırakalım. Maraşlılar yazdan hazırlıyorlar bu ekşiyi şişelere bırakıp kullanıyorlar inşallah mevsiminde onunda tarifini vereceğim.
Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar. Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Salatalık ve havuçlar ince uzun kesilir limon suyu ve su karıştırılır. servis bardaklarının içine dökülür, salatalık ve havuçlar içine yerleştirilir.
Reçeli kaynatırken üzerinde oluşan köpükler görüntüsüne ve berraklığına zarar verebilir. Bu nedenle kaynama sürecinin sonunda reçelin üzerindeki köpükleri bir kaşıkla toplayın. Aşırı köpürmeyi önlemenin yolu ise tencereye bir çay kaşığı kadar tereyağı ekleyin. Reçeliniz daha parlak ve berrak olacak.
Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin. Böylece daha parlak bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Reçelinizi meyveleri şekerde 1 gece beklettikten sonra orta ateşte 20 dakika kadar kaynatın.
Havuçlar julyen doğrandıktan sonra kızgın yağda 3-4 dakika kızartılıyor. Ama bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir püf nokta var! Havuçları önce kaynar suda daha sonra soğuk suda kısa bir süre tutup, şoklayarak hem rengini hem de besin değerini korumuş olursunuz.
Önce havuçları soyup, rendeleyelim. Sonra portakalların suyunu sıkıp, havuçlara ekleyelim. Şekeri de ekleyip, karanfili de içine atıp kaynatalım. Kaynadıktan sonra limon suyu ve limon tuzunu ekleyip, bir on dakika kadar daha kaynatalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri