Havuçlar soyularak istenen büyüklükte doğranır. Kaynayan suyun içine havuçlar atılarak haşlanır. Brokoli de istenen büyüklüğe getirilerek aynı suda havuçtan sonra haşlanır.
Tencere içinde suyla beraber brokoli haşlamak istediğinizde 5 dakikayı geçmemelidir. Eğer havuç ve patatesle beraber brokoli haşlamak isterseniz; tüm sebzeleri aynı boyutta kesip 6 – 7 dakika haşlayabilirsiniz.
Kaynayan suyun içine dallarına ayırdığınız brokoli ve karnabaharları koyun. Hafifçe yumuşayana kadar haşlayın. 2 adet havucun da kabuklarını soyup, küçük bir tencere içinde haşlayın. Daha sonra haşladığınız brokoli, karnabahar ve havucun suyunu süzüp, soğumaya bırakın.
Brokoliler; vitamin değeri kaybedilmeden, kısa süre, hafif diri kıvamda ve canlı yeşil renkte kalacak şekilde haşlanmalıdır ve sıcak su içinde bekletilmeden, hemen haşlama suyu süzülmelidir. Gereğinden fazla haşlanırsa, çok yumuşayacak, dağılacak ve besleyiciliği azalacaktır.
Su kaynarken içine bir tutam tuz atmanız faydalı olacaktır. Kaynayan su içerisine brokolileri atın ve 10 dakika kadar kaynatın. Bu süre 7-8 dakika kadarda yeterli olmaktadır. Bunun için brokoliler haşlanmaya başlayınca kontrol etmenizde fayda vardır.
İlgili 23 soru bulundu
Önce havuçları kaynar suyun içine koyup 10 dakika haşlıyoruz. Sonra brokolileri ekleyip tencerenin kapağını kapatıp buharla birlikle haşlıyoruz. 15 dakika sonra kontrol edin damak zevkinize göre yumuşak isterseniz birazdaysa bekleyebilirsiniz.
Brokoli, kalp sağlığı için harikadır ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkları önler. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyonun da önüne geçer.
Haşlama süresi; parça iriliği, olgunluk ve çeşide bağlı olarak 2-8 dakika arasında değişir.
Brokolileri tüketmenin en sağlıklı yolu tabii ki onları haşlamak. Peki brokoliyi haşlarken nelere dikkat etmelisin, brokoli haşlama nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir bir bakalım: Bir tencereye brokolileri çok aşmayacak kadar su doldur ve içine 1 tatlı kaşığı kadar da tuz ekle.
10 dakika kadar karbonatlı suyun içinde bekleyen brokoliyi, bir süzgeç içine alarak soğuk sudan geçirin. Karbonatlı suyun etkisi ile brokoli öbeklerinin arasında bulunan minik böcekler ve tozlar suyla beraber akıp gidecektir. Böylece daha temiz ve sağlıklı brokoli tarifleri hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Ayıklanıp yapraklarına ayrılan karnabahar ve brokoli kaynayan suda yumuşayana kadar haşlanır. ( haşlarken brokoliyi suya en son atın yada ayrı haşlayın çünkü karnabahardan daha çabuk haşlanıyor) Bir yandan havuçlar temizlenir, rendelenir veya dilediğiniz bir aparatla şekilli kesebilirsiniz.
Brokolilerin besin değerinin kaybolmaması için mümkün olduğunca az pişirilmeli. Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Brokoli haşlanırken ocağın altı kısık olmalı. Brokolinin haşlandıktan sonra yeşil kalması içinse şoklama yöntemi kullanmalı ve daha önce hazırladığınız buzlu suya batırıp çıkarmalısınız.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derece fırında tercihen alt raflara yerleştirerek 20-25 dakika pişirin. Uçları hafifçe renk almaya başlayınca kürdan veya bıçak ucuyla pişme derecesini kontrol edin. Hafif dişe gelir kıvamda seviyorsanız 15 dakika, pişmiş seviyorsanız 20 dakika kadar fırında tutun.
Brokoliler haşlanıyor çok ezilmeyecek şekilde dikkatli haşlayın haşlanırken içine tuz ve limon suyunu döküyoruz.
Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır. Buharlama en az olumsuz etkiye sahip görünüyor Yine de çiğ veya pişmiş brokoli mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.
A vitamini içeren brokoli kürü, göz kusurlarına engel olur. Daha güçlü ve sağlıklı görmek için tüketilmesi tavsiye edilen brokoli kürü, retina sağlığını da korur. Yaşlılık döneminde yaşanma ihtimali yüksek olan katarakt hastalığına da önlem almış olursunuz.
Havuç sert bir sebze olduğu için haşlama işlemi en kolay suda yapılabilir.
Ayrıca kalorisi düşük bir besindir.100 gr.havuç 20-30 kalori içerir. Havuç “çiğ” olarak yendiğinde kan şekerini artırıp, insülin dalgalanmalarına yol açmadığı gibi, kilo artışına da neden olmuyor. Bu tür sorunlar havuç pişince ortaya çıkıyor.
Brokoli, kabak gibi sebzeler ise 5 dakika içerisinde haşlanan sebzeler kategorisinde yerini alır. Sebzeleri haşlarken bu nedenle öncelikli olarak havuç ve patates gibi sert sebzeleri ekleyin. Bu sebzeler biraz yumuşadıktan sonra üzerine diğer yeşil sebzeleri ekleyerek pişirin.
Sararmış brokolinin tadı acımsı olur ve besin değeri de oldukça düşüktür. Sağlığa herhangi bir zararı olmasa da besin değerinin düşmesi nedeniyle brokolinin sararmış şekilde yenmesi uzmanlar tarafından önerilmez.
Brokoli ve yoğurdu birlikte yemek bağırsak kanserini önlüyor hatta tedavi ediyor. Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesini içeriyor. Yoğurt ise içerdiği probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı oluyor.
Sararan brokoli zehirli değildir, tüketen kişiler zehirlenmez. Ancak yenmemesi tavsiye edilir. Eğer brokolinin bir kısmı sarı ise, o kısmı çöpe atılır ve geri kalan yeşil kısmı kullanılır. Çiğ brokoli nasıl acı ise, sarardığında özellikle de piştiğinde acılığına acılık katar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri