Islak şartlar altında hasat edilen havuçlar depoya alınmadan önce yıkanabilir. Bu yolla çürümeye neden olan pek çok mikroorganizma elimine edilmiş olur. Ayrıca temizlenmiş olan havuçların arasında hava geçişi daha kolay olacaktır ki solunum ısısının alınması açısından bu çok önemlidir.
Çok daha farklı bir yöntem ile daha uzun süre buzdolabında tutabilirsiniz. Bunlardan biri, onları suda bekletmek. Bu şekilde uygun şekilde saklandığında, havuç buzdolabında bir aya kadar kalabilir.
Havuçları cam kavanoza doldurun ve üzerini geçecek şekilde su ekleyin. Kavanozun kapağını kapak yardımıyla kapatın ve havuçları buzdolabına yerleştirin. Su bulanık görünmeye başladığında, yani 4-5 günde bir havuçların suyunu değiştirin. Havuçları bu şekilde ortalama 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Yumuşamış, şekli bozuk, solgun renkte olanlar alınmamalı. Havuç kullanılmadan önce, dış kabuktaki kir ve toprak fırça ile uzaklaştırılmalı, sonra soyucu ile dış katman alındıktan sonra tekrar yıkanmalı. Havuç çiğ, haşlanmış, yemeklere eklenmiş, kızarılmış, suyu sıkılmış olarak tüketilebilir.
Havuçların derin dondurucu da depolama süresi 12 aydır. Şoklama yöntemi ile 3 dakika süre ile kaynar su içerisine bıraktıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Dilediğiniz yemek ve salatalarda kullanabilirsiniz, afiyet olsun.
İlgili 26 soru bulundu
Yıkanmış sebzeler nasıl saklanır diye düşünüyorsanız, havuç söz konusu olduğunda soyulmuş ve yıkanmış havuçları suda tutarsanız taze kalırlar ve kararmazlar. Havuçları bu şekilde saklamak, 15 gün veya daha uzun süre taze kalmalarını sağlar. Gerekirse suyu zaman zaman değiştirin.
Süzgece konup yıkanır. Suyu süzdürüldükten sonra buzdolabı poşetine konup derin dondurucuda saklanır. Dilediğiniz zaman dilediğiniz miktarda çıkarıp yemek, pasta, tatlı ve salatalarda kullanılabilir.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Bu sebze potasyum açısından zengindir. Ayrıca lif açısından zengin bir diyet yemenin, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarını azaltmak için harika olduğu bilinmektedir. Havuç hem lif hem de potasyum açısından oldukça zengindir. Ek olarak, bu sebze kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.
Havucun Besin Değeri
İçeriğinde A vitamini öncülü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ve folik asit bulunur. Havucun rengi içinde bulunan karotenoidin türüyle ilgilidir. Genellikle bilinen turuncu havuçta ß-karoten (beta karoten) bulunur.
Havuç suyu güçlü bir antioksidant olan beta- karotenden zengin olduğu için hücre dejenerasyonunu önler. Yaşlanma sürecini yavaşlatır. Biraz limon ve zeytinyağı ekleyerek hazırlanan havuç salatası zihni açar, öğrenmeyi hızlandırır.
Taze, soyulmamış havuçların nemli kalması gerekir, bu yüzden onları saklamanın en iyi yolu havuçları suyla birlikte buzdolabına koymaktır. Havuçları kapalı bir torba veya büyük bir kaba koyun ve ardından tamamen suyla kapatın. Kabı kapak veya plastik sargı ile kapatın.
Havuçta nişasta çok az bulunmaktadır. Önceleri glisemik indeksi yüksek olduğundan, havuçtan kaçınmak önerilirdi. Oysaki havuç, düşük-orta glisemik indeksi olmasına karşın glisemik yükü düşük bir besin olarak sınıflandırılmaktadır.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Sarı ve turuncu renkli yiyeceklerin spermleri daha güçlü hale getirdiği, domates gibi kırmızıların ise spermlerdeki anormallikleri azalttığı görüldü. Ancak havucun normal spermin hareket gücünü yüzde 8-10 artırdığı ve erkeklerin baba olma şansını yükselttiği anlaşıldı.
Havucun Zararları
Riskli bir durum olmayıp belli bir süreden sonra cilt eski rengine döner. Fakat çok fazla havuç tüketiminde A vitamini görevini yapamaz hale gelebilir. Bu durum yüzünden bağışıklık, cilt, göz kemik sorunları oluşabilir.
Havuç gibi sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini kaydeden Enç, "Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır. Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır. Tansiyon rahatsızlıklarında önerilir.
Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor. Gün boyu yediklerimizden ve çevresel faktörlerden dolayı vücudumuza giren toksin maddelerin atılması sürecinde havuç çok büyük etki yaratıyor.
Turuncu havuçların çok iyi bir beta karoten kaynağı olduğunu vurgulamalıyız. Beta karoten bitkilerdeki A vitamini öncüsü olarak bilinir. Mor veya siyah havuç ise bir antioksidan olan antosiyanin açısından son derece zengindir. (3). Hatta siyah havuç antioksidanlar açısından turuncu havuca göre dört kat daha zengin.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan havucun ya da havuç suyunun günlük düzenli tüketilmesinin, göz sağlığı açısından oldukça faydalı bir eylem olduğu bilinmektedir. Havucun içinde bulunan beta karoten ve A vitamini, var olan miyopluğun ilerlemesini engelleme ve kataraktan koruma özelliklerine sahiptir.
Üzümün, alveollere olan benzerliğine ne demeli? Her bir üzüm tanesi, akciğerde bulunan alveolleri gösterir ve yapılan araştırmalar zararlı hücrelerin tutulmasına yardımcı olan bir gıda olduğunu göstermiştir.
Buzlukta Havuç Rendesi Saklama Tarifi Nasıl Yapılır? Havuçları yıkayın, sonra rendeleyin, sonra yemeklik şekilde poşetlere yerleştirin, küp küp de doğrayabilirsiniz. Ben bir yaşındaki kızım için yaptım yemeklerine koyuyorum. Bence minikler için harika bir çözüm yapmanızı öneririm.
Haşlama süresi; parça iriliği, olgunluk ve çeşide bağlı olarak 2-8 dakika arasında değişir.
Havucun kökü, yaprakları ve tohumları kullanılır. Ayrıca havuç suyu ve turşusu da tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri