Kum filtreleri yaklaşık 20~40 mikrona kadar olan partikülleri yakalayabilmektedir. “Havuzların berrak ve temiz olması öncelikle iyi bir filtrasyona ve buna bağlı olarakda temiz bir kuvars kumuna bağlıdır. Kum filtrelerindeki kuvars kumların 3 yılda bir değişmesi uygundur.”
Bunun için filtreye temizleyici uygulanması ve birkaç saat bekletilmesi gerekir. Yüzme havuzu filtrelerindeki kum temizliğinde etkili olan bu ürünler filtrenin kapağı açılarak kum dolu filtredeki su miktarının %10'u kadar ilave edilir. Bir süre (10-12 saat) bekledikten sonra ardından ters yıkama yapılır.
Normal havuz filtrelerinde bulunan kuvars kumlar 100 mikrona kadar filtreleme kapasitesi sahiptir cam kum filtreleme kapasitesi 30 mikrona kadar filtre edecektir. Bazı cam medya üreticileri camın kartuş filtresinden daha az olan 5 - 10 mikrona kadar filtreleyeceğini belirtilmektedir.
Havuzdaki kirlilik içeren su, pompa yardımı ile emilir, ızgaradan kabaca filtre edilir, ondan sonra vanaya, oradan da asıl filtreleme işlemi için deponun üst kısmına gönderilir. Su içinde bulunan ince parçacıkları deponun alt kısmına ayrıştıran kum içinden emilip geçer.
Filtrenize ters/geri yıkama yaptıktan hemen sonra, basınç göstergesine dikkat edin. Çoğu durumda, optimum filtre performansı için uygun olan değer 5 ile 15 psi arasında olmalıdır. Filtreniz tarafından ne kadar fazla kalıntı, tortu v.s yakalanırsa, filtreniz o kadar iyi çalışacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Filtrasyon sistemi havuzun yoğun olarak kullanıldığı dönemlerde kullanım süresi boyunca çalıştırılmalıdır. Yaz sezonunda sıcaklıkların mevsim normallerinin üstüne çıktığı durumlarda min.14-18 saat, mevsim normallerinde min.12-14 saat çalıştırılması uygundur.
Tavsiye edilen sirkülasyon hızı 0 m3/saat.
Hava şartları, kullanım yoğunluğu ve kirlilik durumuna bağlı olarak çalışma süreleri değişebilir. Eğer filtrasyon sistemi yukarıdaki hesaplanan sirkülasyon hızına uygun ise, villa havuzlarda yazın günde 10-12 saat çalışmalıdır. Ortak havuzlar günde 24 saat çalışmalıdır.
Filtre içinde hava oluşmasını, pompanın emiş kapasitesinden daha az su gelmesi veya emiş hattındaki bir çatlak veya kıl tutucunun kapağının iyi kapatılmamış olmasından kaynaklanır.
Çöktürücü kullanırken, 1 lt çöktürücü 20 lt lik bir kova su içine katıldıktan sonra havuza serpilerek kullanılmalıdır. Çöktürücü serpildikten 2-4 saat sonra motorlar kapatılmalı ve en az 8 saat çökmenin gerçekleşmesi için beklenilmelidir.
Multi-Medya kum filtresi havuz suyu içerisinde bulunan çamur, tortu, partikül ve diğer görünmeyen maddeleri sudan kolay bir şekilde arındırmayı sağlar. Bu sayede insan sağlığını etkileme ihtimali olan tüm maddeler sudan ayrıştırılarak su temizlenir. Böylece güvenli ve temiz bir yüzme deneyimine olanak tanınmış olur.
Havuz suyunu dalgıçla boşaltmak için dalgıç pompayı havuzun içerisine yerleştirip ve tahliye hortumunu lagara atmanız gerek. Kirli suyu havuz makina dairesindeki mevcut sistemden boşaltma kararı aldıysanız. Havuz kum filtrenizin önündeki altı yolu vananın konumunu boşaltma yani (waste pozisyonunda olduğundan emin olun.
1 m3 kum'un ağırlığı kaç kg'dır? yaklaşık 2600-2700 kg.
Kum Havuzu Kumu çok özel yıkama ile Dünya'nın En Temiz Kumudur. Kimyasallarla işlem görmeden elde edilen Kanserojen içermeyen Kumdur. En büyük özelliği ise Seperatörler vasıtasıyla tozdan arındırılmış olmasıdır.
Ters Yıkama Nedir? Ters yıkama işlemi temel olarak havuz filtresi üzerinde bulunan çok yollu vananın suyun yönü değiştirme kabiliyeti ile filtre içinden geçen suyun ters yönde ve basınçla akmasını sağlamaktır. Bu sayede filtre kumu içinde biriken kir ve pislik kumdan ayrılarak atık hattından dışarı atılmış olacaktır.
Havuz bakımı ile alakalı en önemli konu temizlik ve bakım aralığıdır. Havuzun yaz sezonu öncesinde en az 1 defa iyice temizlenmesi gerekir. Öte yandan havuz kullanımı devam ederken suyun kalitesini stabil tutmak adına da haftalık ya da 10 günde 1 olmak üzere bakımlar yapılmalıdır.
Haftalık olarak havuz dip süpürgesi ile havuz fayansları temizlenmelidir. Kimyasal yöntem olarak havuz suyu içerisine klor veya ozon gibi kimyasallar kullanılır. Yine pH düşürücü, yosun giderici, sıvı topaklayıcı gibi kimyasal maddeler ile havuz temizliği sağlanır.
Bu yüzden suya atılan sıvı klor miktarına dikkat etmek gerekir. 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Ortak kullanım alanı olan ve kişi sayıları çok olan havuzlarda, pompaların 24 saat devamlı çalışmaları gerekmektedir.
Bu sorunu çözmenin en iyi yolu bir havuz suyu parlatıcı - topaklayıcı kullanmaktır . Havuz suyu topaklayıcı, bu küçük parçacıklar üzerine yapışarak büyümesini sağlayacak ve sonuç olarak da filtrenizde hapis olur. Ters yıkama sonucunda da filtreden uzaklaştırılmış olur.
Boşaltılmayan havuzun iç yüzeyi ve yapısı içindeki su sayesinde daha iyi korunur. Hava şartlarından ve birçok etkenden dolayı yabancı, sert cisimler boş havuza zarar verebilir. Bu gibi durumlarda havuz kaplaması zarar görebilir.
Havuzlarda oldukça sık rastlanan bir sorundur.Su bulanıklığının nedenleri yetersiz sirkülasyon/filtrasyon ile yetersiz ve düzensiz kimyasal madde kullanımıdır.Havuza şok klorlama uygulandığında da bir süre bulanıklık gözlenebilir. Bu durumda ilk yapılacak iş filtrasyon sistemini kontrol etmektir.
Eğer, havuzu temizleyen ve devir daim sağlayan pompalar çalışmazsa havuzun doldurulması da mümkün olmaz. Pompalar sadece havuzu doldurmak için değil ayrıca dezenfekte işlemlerinin ve kirli su atımının yapılması için de gerekli olan bir sisteme dayanır.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Su geçmediği takdirde, pompanın motoru ısı oluşturan sürtünme oluşturmaya başlayacaktır. Bu, contanın aşırı ısınmasına ve erimesine neden olur. Çok uzun süre susuz çalışırsa ve pompanın kendisi aşırı ısınırsa, ısı ona bağlı PVC borulara ve ayrıca tesisat sistemindeki diğer bileşenlere zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri