Konya ilinde; üretim miktarları bakımından ilk sıralarda; elma, üzüm, kiraz, vişne ve çilek yer alırken, ağaç sayısı bakımından ilk sıralarda; elma, kiraz, vişne ve armut yer almaktadır.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Elma, armut, erik, kiraz ve vişne en çok yetiştirilen meyvelerdir.
Türkiye'nin tahıl ambarı konumunda bulunan Konya, ülkemizin tahıl ambarı diyebileceğimiz ilimiz; toplam tarım alanı, toplam tahıl üretimi yanı sıra süt, yumurta, buğday, arpa, şeker pancarı, havuç, elma (diğer), kiraz, kuru fasulye, mısır (dane) gibi ürünlerde Türkiye lideri konumundadır.
Konya, elma, kayısı, kiraz, vişne, çilek ve ceviz üretiminde ilk 10 ilimiz arasında. Üretilen meyvelerin önemli bir bölümü iç pazarda tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor. Son verilere göre Konya'da kiraz üretimi yaklaşık 30 bin ton. Bu konuda Akşehir ve Ereğli ilçeleri Türkiye çapında önemli üretim merkezleri.
İlgili 31 soru bulundu
Ülkemizde 2008 yılı itibariyle toplam 12.542.380 meyve veren kiraz ağacından yılda 338.361 ton kiraz elde edilmiştir. Aynı yıl Konya ilinde ise 828.086 kiraz ağacından 18.703 ton kiraz elde edilmiştir.
Konya sahip olduğu potansiyelleri tam olarak değerlendirmemekle birlikte başta buğday, arpa, şeker pancarı, kuru fasülye, patates, ayçiçeği, haşhaş, kimyon, aspir gibi tarla bitkileri olmak üzere bir çok tarla bitkisi yanında, çok sayıda sebze ve meyve türlerinin üretiminin gerçekleştirildiği tarım bölgesidir.
İstatistiksel Bölge Sınıflamasına göre TR52 gurubunu oluşturan Konya ve Karaman illeri TÜİK 2017 Yılı hanehalkı işgücü anket sonuçlarına göre; istihdam edilen nüfusun %25,8'i tarım sektöründe, %28,3'ü sanayi sektöründe, %45,9'u ise hizmetler sektöründe çalışmaktadır.
Konya Denildiğinde Akla Gelen İlk Lezzet:Etli Ekmek
Günümüzde her şehirde bulabileceğiniz bu efsane lezzeti yerinde denemeniz gerekmektedir.
Konya ise en ucuz Büyükşehirler arasında yer alıyor. 2017 yılında Türkiye ortalaması baz alınarak hazırlanan rapora göre, İstanbul Türkiye'nin en pahalı şehri. Türkiye'nin en ucuz şehirleri ise Doğu Anadolu'da.
Konya ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Özellikle Karadeniz'de yetişen yaban mersini, Artvin'den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak'a kadar yetişebiliyor. Hatta uygun koşullar İstanbul ve Bursa'da da görülüyor.
Konya ilinde en fazla yetiştirilen meyve elma olup, ağaç sayısı bakımından Türkiye elma ağacı sayısının % 10'una (6.461.735 adet), üretimin ise % 6 (230.882 ton)'sına sahiptir. Dünya kiraz üretim miktarında 2019 yılı itibariyle 724.944 ton ile Türkiye ilk sırada yer almaktadır.
Konya'da karasal iklim hüküm sürer. Yazları kuru ve sıcak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Gece ile gündüz arası sıcaklık farkı yazın 16-22 derece arasındadır.
Ovada yetişen başlıca tarım ürünleri: Şeker pancarı, patates, tahıl ürünleri (buğday, yulaf, çavdar, arpa) ve baklagiller (fasulye, nohut, yeşil mercimek).
Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden sac arası ve höşmerim tatlıları, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Konya 646 bin 583 sığırla, Van 2 milyon 147 bin 139 koyunla, Mersin 660 bin 325 keçiyle, Samsun 14 bin 41 mandayla birinci sırada"
Aydınlık olarak sizin için tek tek bu şehirleri ve en güncel verileri derledik. 2022 yılı İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olunan il tablosunda, Konya'da en çok 52 bin 336 ile Karamanlılar yaşarken, 153 kişi ile en az Yalovalılar ikamet ediyor.
Çin sınırından Bizans topraklarına kadar uzanan Selçuklu Devleti'nin Anadolu'daki başkenti ve İpek Yolu üzerinde önemli bir konaklama ve ticaret merkezi olan Konya, aynı zamanda İslâm Medeniyeti'ne dair yüzlerce eserin yer aldığı, birçok İslâm ilim adamının ve mutasavvıfın yetiştiği ve yerleştiği önemli bir merkezdir.
Bugün, yani 12 yılda 30 sıra ilerleyerek ülkemizin sanayi devleri arasında 31'inci sıraya yükseldik.
Konya, 2.6 milyon hektarlık tarım alanı ile ülkenin toplam tarım alanının %11.2'si gibi çok önemli bir oranını oluşturmaktadır. İlin toplam yüz ölçümünün 2.659.890 hektar alanı tarıma elverişli durumdadır.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak biliniyor İç Anadolu Bölgesi. Geniş düzlükleri ve bereketli toprakları olan Konya Ovası ise tarımın başkenti.
Konya'nın yöresel yemeklerinde bamya çorbası, batırık, düğün pilavı, çebiç, etli ekmek, arabaşı çorbası, su böreği, fırın kebabı, Mevlâna böreği, papara, tirit, kaygana, sac böreği, batırık, kabak kayganası, etli topalak çorbası, erişteli yoğurt çorbası vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri