Deniz suyu molekülleri, aynen atmosferde olduğu gibi, bu ışığın dağılımındaki kırmızı renkleri emer, mavi renkleri yansıtır. Yani yüksek frekanslı dalga boylarını tutar, düşük frekanslı dalga boylarını ise geri gönderir. Mavi renk de daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için deniz, genellikle mavi bir görünüme bürünür.
Gökyüzün mavi görünmesi nedeni, güneşten gelen farklı renklerdeki ışığın farklı oranlarda saçılmasının sonucudur. Mavi ışık daha fazla yayılarak her yöne dağılır ve buda bizim havuz suyunu mavi görmemizi sağlar.
Bu sorunu çözmenin en iyi yolu bir havuz suyu parlatıcı - topaklayıcı kullanmaktır . Havuz suyu topaklayıcı, bu küçük parçacıklar üzerine yapışarak büyümesini sağlayacak ve sonuç olarak da filtrenizde hapis olur. Ters yıkama sonucunda da filtreden uzaklaştırılmış olur.
Renkli su ,çirkin bir görüntü yaratır ve havuz yüzeylerinin lekelenmesine neden olur.Renkli havuz suyunun iki ana nedeni ;oksitleyici metaller ve yosundur.
Gelelim havuzda idrar yapmak su rengini değiştirir mi sorusunun cevabına. Bu tamamen efsanedir. Özellikle de çocukların havuza idrar yapmalarını önlemek amacıyla söylenen bir sözdür. Yani aslında havuza idrar yapıldığında havuzun renginde herhangi bir değişiklik olmamaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Bu rengi almalarındaki en önemli sebep ise deniz katmanının derinliğidir. Gelen ışık frekansları, derinliğe göre renk verir. Suyun derinliği arttıkça mavi renk de belirginleşir. Hal böyleyken, havuz yaptıracak olan kişiler de havuzlarında deniz suyuna benzer bir görüntüye sahip olmayı bekler.
Klorlu suya maruz kalmak, bazı insanlarda ciltteki melanin pigmentinin daha belirgin hale gelmesine neden olabilir. Bu durum, güneşe maruz kalmak veya bronzlaşmak sonucunda oluşan lekelerin daha belirgin görünmesine yol açabilir.
Su kütlesinin derinliği arttıkça mavi renk belirginleşir. Su molekülleri ışıkla etkileştiğinde ışık tayfının görünür bölgesindeki kırmızı dalga boyundaki (~700 nm) ışınları soğurur. Suyun renginin mavi tonlarda olmasının sebebi budur.
Sudaki az miktarda tuz, yüzücülerin cildine zarar vermeden bakteri ve alglerin büyümesini önleyerek doğal bir antiseptik görevi görür. Klor, geleneksel sistemlerden çok daha iyi bir hijyenik etkiye sahiptir.
Havuz Suyu Tazeleme İşlemi
Havuz suyu ne sıklıkla değiştirilir diye soranların havuz suyunu 6 ayda bir boşaltıp tekrar doldurması gerektiğini bilmesi gereklidir. Temizlik işlemi kendi içerisinde fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır.
Bulanık suyun ilk ve en yaygın nedeni düşük serbest klor seviyeleridir. Düşük serbest klor, suyu bulandıran, daha fazla klor kokan , yosun ve amonyağa neden olan zararlı mikropları ve bakterileri öldürerek, havuz suyunu sterilize edemeyen kloramine (bileşik klor) sahip olduğunuzu gösterir.
Suyun büyük miktarda klor ile bir kereye mahsus doygunluğunu içeren basit bir prosedürdür. Pazar, çok çeşitli şok klorlama maddeleri sunmaktadır. Bunlar, granüller, tozlar, tabletler ve kapsüller şeklindeki klor dağıtıcıları içerir.
İlk olarak bu durum, suyun kirli kalmasına ve insan sağlığına tehdit unsuru olmasına neden olur. Bu durumun yanı sıra suyun bulanık bir hal almasına ve koku yapması gibi sonuçları da beraberinde getirir. Bu yüzden en az haftada iki kez klor atılması gerekir.
Sıvı Klor (NaOCL) yüzde 10 'luk olduğu kabul edilirse, 100 tonluk havuza 14 lt verilmesi gerekir. Kalsiyum hipoklorit Ca(OCL)2 yüzde 65-75 'lik , 100 tonluk havuza 1800 gr verilmesi gerekir. %56 toz klor sonyundiklora izosiyonurat ile 100m3 havuz suyu için 1600 gr verilmesi gerekmektedir.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Bu süreç içerisinde yüzme havuzunda kimyasal oranları yüksek olacağı için havuzun kullanılması kesinlikle yasaktır. Havuzun, 48 saat sonra yapılacak ölçüm neticesinde kullanıma açılması kesinlikle yasaktır. Havuzun, 48 saat sonra yapılacak ölçüm neticesinde kullanıma açılması en doğru yöntemdir.
Saf tuz hücrenin ömrünü ve kapasitesini olumlu yönde etkiler. Saflığı en az %99.8 olan saf NaCl tuzu kullanın. Tercih edilen tuz susuz,granül halde,yemeklik tuz kalitesinde ,iyotsuz özelliklerini taşımalıdır.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
Havuz pompası kullanılırken 1 litrelik su ve sirke karışımında temizleme yapılır. Filtre ve havuz pompası sirkeli suyla temizlenir. Havuz yeniden doldurulurken sürekli asitlik değeri ölçülmelidir. Eğer değer 7,8 pH üzerine çıkarsa yaklaşık 5 ton Su için 1 litre sirke kullanılarak havuza karıştırılabilir.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle mavi bir renge sahiptir.
İçinde okyanus suyu, çözünmüş tuzlar, mineraller, organik maddeler ve diğer kimyasal bileşenler bulunuyor. Su içinde bulunan bu maddeler, ışığın emilimini ve dağılımını etkileyerek suyun renginin değişmesine neden oluyor.
Kaplıca havuzundan sonra duş alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez aksine mineraller vücutta daha uzun süre kalacağı için termal sudan faydalanma oranı artmaktadır.
Genel bir kural olarak, yüzme havuzlarında bulunan klor rengi kaldıracağı için boyalı saçları kapatmak her zaman tavsiye edilir.
Bu renk değişimi oldukça rahatsız edicidir. Havuz suyunda ağır metaller bulunması Berrak kristal olan bir havuz suyuna kor ve klor bileşikleri atıldığı zaman havuz su rengi berrak yeşil tonları ile kahve rengi su görünümünde olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri