Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Soğuklardan çok zarar görür. Sıcaklık eksi 2-3 C ye düştüğünde bitki tamamen ölebilir. Gereğinden fazla sıcaklık ve nem ise bitkide hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Seracılığın en yaygın olduğu Çandır, Yeşilyurt ve Şehlerde köylerinde toplam 206 adet sera bulunuyor. Bu seralarda yaz döneminde başta domates olmak üzere hıyar, biber, fasulye, patlıcan, çilek, kış döneminde ise marul başta olmak üzere roka, tere, maydanoz, ıspanak, pırasa gibi ürünler yetiştiriliyor.
Öte yandan, kuzey bölgelerde üreticiler genellikle yaz başı veya daha sonra dikim işlemi yaparlar. Ayrıca, oldukça geç dikilen ve sonbahar sonu – kış başı (Kasım – Aralık) gibi hasat edilen geççi domates çeşitleri de vardır.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir.
İlgili 28 soru bulundu
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Yaz Sebzeleri ile Yapabileceğin Reçeteler
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Yaz Meyveleri:
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Domates toprak asitliğine oldukça dayanıklıdır. Toprak pH'sı 5 ile 5'in altına düşmedikçe kireç verilmesi tavsiye edilmez. Domates yetiştiriciliğinde pH'nın 6-6,5 olması tavsiye edilir. Serada mevcut ürünün hasadı biter bitmez toprak hazırlıkları başlamalıdır.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Bitki 18 ila 26 °C hava sıcaklığına ihtiyaç duyar ve toprak sıcaklığı 14 °C'nin altına düşmemelidir. Büyüme döneminde soğuk hava koşulları bitkinin büyümesini engeller.
Domatesler soğuğa duyarlı ürünlerdir. Depolanma koşulları olgunluk düzeyine bağlı olarak değişir. Tam olgun domatesler, 0 °C ile 2 °C sıcaklık ve %85 bağıl nemli depolarda saklanmalıdır. Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir.
Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC'ye) düştüğünde bitki tamamen ölür. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekir.
Domates bitkisi soğuk havalarda büyümesini normal veya iyi bir şekilde sürdüremez. 14 derecenin altındaki sıcaklıklarda meyve bağlamaz. Yetiştirme devresinde sıcaklık eksi 2 dereceye düştüğü zaman bitki tamamen zarar görür.
Sebzelerin şehinşahı ise domatestir! Her şeyden evvel şunu belirtelim ki, domates yaz sebzesidir ve kışın yenilmesi istenmez. Çünkü o da yeşil fasulye, patlıcan, salatalık gibi serinletici özelliğe sahip olduğundan kış sebzesi değildir.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Kışlık konservelerin en başında ise domates konservesi yer alıyor. Domates konservelerini kış boyunca tüketebilmek için her yıl ağustos ayının sonlarına doğru hazırlıklar yapılır.
1) Domates
A ve C vitaminini karşılamanız için ideal bir yaz sebzesi olan domates girdiği her yemeği renklendirirken lezzet de katmaktadır. Kansızlığa karşı tüketiminin önem verilmesi gereken sebzeler arasında yerini alıyor.
-Domatesin ekimi tohumdan veya fideyle olabilir. Evinizde yetiştirmek isterseniz hava sıcaklığına göre nisan sonu, mayıs başı gibi işe başlamalısınız. Hasat için tohumsa 80-100, fide ise 60-80 güne ihtiyacı var. Hasat zamanı temmuz, ağustos ve eylül.
Saksının 3 te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup domates fidesini buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince, organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır.
Domates dip çürümesi, verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
Domatesler, ceviz büyüklüğüne gelene kadar sulama yapılmaz. Ardından gelen büyüme süresince ise gelişimi için sulamaya önem verilmelidir. Yağışlı iklimlerde ekim yapıldıysa iki üç kez sulama yeterli olacaktır. Hasat zamanı ise domateste verim elde edilmesi için kuru ve serin havalar tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri