Havuz suyu ne sıklıkla değiştirilir diye soranların havuz suyunu 6 ayda bir boşaltıp tekrar doldurması gerektiğini bilmesi gereklidir. Temizlik işlemi kendi içerisinde fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Havuz temizliğinin kaç günde bir yapılması gerektiği kadar yüzme havuzu suyu ne kadar zamanda değişir sorusunun cevabı da önemlidir. Bu sorunun cevabı havuzun kullanım sıklığına bağlı olarak değişebilir ancak genel olarak havuz suyunun 3 günde bir değiştirilmesi önerilir.
Havuzların suyunun değiştirilmesi zor bir işlemdir. Özellikle de bu 2 veya 3 bin tonluk havuzlarda yapılması mümkün olmaz. Bu sebeple de havuzun ve suyunun periyodik bakımları ile havuz suyu değiştirilmeden temizliği ve hijyeni sağlanır. Havuz bakım ve temizlikleri belli periyotlara göre yapılır.
Haftalık olarak havuz dip süpürgesi ile havuz fayansları temizlenmelidir. Kimyasal yöntem olarak havuz suyu içerisine klor veya ozon gibi kimyasallar kullanılır. Yine pH düşürücü, yosun giderici, sıvı topaklayıcı gibi kimyasal maddeler ile havuz temizliği sağlanır.
İlgili 28 soru bulundu
Bu yüzden suya atılan sıvı klor miktarına dikkat etmek gerekir. 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
Havuz bakımı ile alakalı en önemli konu temizlik ve bakım aralığıdır. Havuzun yaz sezonu öncesinde en az 1 defa iyice temizlenmesi gerekir. Öte yandan havuz kullanımı devam ederken suyun kalitesini stabil tutmak adına da haftalık ya da 10 günde 1 olmak üzere bakımlar yapılmalıdır.
Hava şartları, kullanım yoğunluğu ve kirlilik durumuna bağlı olarak çalışma süreleri değişebilir. Eğer filtrasyon sistemi yukarıdaki hesaplanan sirkülasyon hızına uygun ise, villa havuzlarda yazın günde 10-12 saat çalışmalıdır. Ortak havuzlar günde 24 saat çalışmalıdır.
Havuz suyunda bulunması gereken serbest klor miktarı 1-3 ppm aralığındadır. Serbest kloru ölçmek için DPD1 hapı kullanılır. Test kiti klor ölçüm gözüne atılır. Eriyen hap klor ölçüm gözünde koyu pembe bir renk oluşturur.
Havuz filtrenizi günde EN AZ sekiz saat çalıştırarak suyu devir daim ettirmelisiniz. Havuzunuzun boyutuna bağlı olarak, bu, tüm suyun filtreden geçmesi için yeterli bir zamandır ve havuz suyunuzu daha temiz tutmanıza yardımcı olur.
Kışın havuzun suyunu kesinlikle boşaltılmamalı ve havuz suyunun kimyasallarla dengeli şekilde tutulması gerekir. Aksi halde havuz sistemi bozulabilir. Havuz suyunun belli değerleri ve olması gereken bir sistemi vardır. Havuz kullanılmayacaksa dikkatli şekilde korunması ve bakımının yapılması önerilir.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Aslında sıcak yaz günlerinde havuzda kullanılan klor saatler içerisinde tüketilebilir. Bu durum ise probleme dönüşüp havuz suyuna daha fazla bakteri, kir ve güneş yağı olarak bulaşabilir. Misafirlerden sonra havuz iyice temizlenmezse suda yosun oluşumu gözlenebilir.
Hava ve iklim koşullarına direk maruz kalırlar. Kış ayarında biriken sular havuz suyuna karışabilir. Açık havuzlarda birçok nedenden suda yosunlar oluşabilir. Havuz suyu kesinlikle boşaltılmamalıdır.
Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
En iyi şekilde çalışması için, tüm su hacmini kışın yaklaşık 2 saat ve yazları yaklaşık 6-8 saat filtrelemesi gerekir.
Havuzun kloru kontrollü bir cihaz yardımıyla sağlanıyorsa böyle bir havuzda gebelerin yüzmesinde hiçbir sakınca yoktur. Hatta klorlanmamış bir havuzda yüzmekten daha iyidir. Aksi halde enfeksiyon kapma şansı yükselir.
Bu rengi almalarındaki en önemli sebep ise deniz katmanının derinliğidir. Gelen ışık frekansları, derinliğe göre renk verir. Suyun derinliği arttıkça mavi renk de belirginleşir. Hal böyleyken, havuz yaptıracak olan kişiler de havuzlarında deniz suyuna benzer bir görüntüye sahip olmayı bekler.
Havuza girenlerin sağlığını korumak için, klor genellikle mikropları öldürmek için kullanılır. Klorun aynı zamanında irrite edici etkisi olup nefes darlığına da neden olabilir. Serbest klora karşı bakteriler zamanla direnç kazanabilirler.
Yaz sezonunda sıcaklıkların mevsim normallerinin üstüne çıktığı durumlarda min.14-18 saat, mevsim normallerinde min.12-14 saat çalıştırılması uygundur. Havuz kullanılamasa bile sağlıklı, temiz ve hijyen olabilmesi için çalışması gerekmektedir.
Filtre vanası üzerindeki cam tüpten suyun önce bulanıklaştığını sonra da tekrar berraklaştığını göreceksiniz. Tam berraklaşana kadar bekleyin (3-4 dakika) Havuz sirkülasyon pompasını tekrar kapatın.
Su geçmediği takdirde, pompanın motoru ısı oluşturan sürtünme oluşturmaya başlayacaktır. Bu, contanın aşırı ısınmasına ve erimesine neden olur. Çok uzun süre susuz çalışırsa ve pompanın kendisi aşırı ısınırsa, ısı ona bağlı PVC borulara ve ayrıca tesisat sistemindeki diğer bileşenlere zarar verebilir.
Yüzme Havuzu ve Süs Havuzlarında havuz yüzeyine uygun bir su yalıtımı yapıldıktan sonra su sızdırmazlığını kontrol etmek ve kaplama malzemesi yapılmadan önce muhtemel bir su kaybı varsa bunu engellemek amacı ile havuzun içine su doldurulur ve beklenir. Havuzun su dolu olarak 15 gün beklemesi gerekmektedir.
Havuz Suyunda Köpürme
Havuz suyunda köpürmenin olası sebebi sudaki organik madde fazlalığıdır. Uygulama: pH 7,2-7.6 aralığında ayarlanır, havuz suyunun bir kısmını değiştirilir, şok klorlama yapılır.
Havuz pompası kullanılırken 1 litrelik su ve sirke karışımında temizleme yapılır. Filtre ve havuz pompası sirkeli suyla temizlenir. Havuz yeniden doldurulurken sürekli asitlik değeri ölçülmelidir. Eğer değer 7,8 pH üzerine çıkarsa yaklaşık 5 ton Su için 1 litre sirke kullanılarak havuza karıştırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri