Havuz ve Su Depolarında Yosun Giderici Bakır Sülfat (Göztaşı) 250gr Havuz temizliği ve havuzda yosunla mücadele için kullanılır. Ayrıca Su depolarındaki yosunları temizleme ve önleme içinde kullanılır. Tek yapılması gereken 1 ton suya 1 kg Göztaşı hesabıyla suya atmaktır.
Havuza halk arasında göktaşı-göztaşı olarak bilinen bakır sülfat türevi ürünler atılmış ise kesinlikle havuz suyu boşaltılmalıdır. Bu ürünün toksik olması nedeniyle havuzdaki su boşaltılmalı ve havuz bol su ile iyice yıkanmalıdır. Bakır sülfatın havuzlarda kullanımı sağlık açısından uygun değildir.
Havuz için göztaşı ise havuzlarda yosun oluşumunu engeller. Tatlı suyun bulunduğu alanlarda kolaylıkla üreyen yosunların oluşturduğu kirli görüntü ve zamanla oluşturacağı bakteri yuvalarını önler.
Bu sorunu çözmenin en iyi yolu bir havuz suyu parlatıcı - topaklayıcı kullanmaktır . Havuz suyu topaklayıcı, bu küçük parçacıklar üzerine yapışarak büyümesini sağlayacak ve sonuç olarak da filtrenizde hapis olur. Ters yıkama sonucunda da filtreden uzaklaştırılmış olur.
Sıvı Havuz Suyu Parlatıcıları
Sıvı halde bulunduğu için uygulama sonrası hızlıca etkisini gösterir. Uygulama esnasında, kullanım miktarını ayarlamak biraz zahmetlidir. Sudaki organik kirlilik derecesine göre; 100 m³ havuz suyuna 30-200 ml/gün kullanılmalıdır. 100 m³ havuz suyuna 1000 ml/hafta kullanılmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Kullanım önerimiz 100 metre küp bir suya 1-1,5lt arasında karıştırılmasıdır. Parlatıcı ise yosun önleyici den bir saat sonra kullanılabilir. Daha sonra makineleri sabaha kadar çalıştırarak işlemimizi tamamlarız. Yosun önleyicinin amacı mevcut yosunları temizlemek değil, yosun oluşumunu önlemektir.
Her hafta havuz suyuna eklenen sıvı pH düşürücü kimyasalın ölçüsü 100 metre küp suya 1-1,5 litre şeklinde uygulanmalıdır. Havuz yüzeyinin temizliği için tercih edilen havuz parlatıcı kimyasallar ise yosun önleyici kimyasallardan 1 saat sonra kullanılmalıdır.
Bu rengi almalarındaki en önemli sebep ise deniz katmanının derinliğidir. Gelen ışık frekansları, derinliğe göre renk verir. Suyun derinliği arttıkça mavi renk de belirginleşir. Hal böyleyken, havuz yaptıracak olan kişiler de havuzlarında deniz suyuna benzer bir görüntüye sahip olmayı bekler.
Sudaki az miktarda tuz, yüzücülerin cildine zarar vermeden bakteri ve alglerin büyümesini önleyerek doğal bir antiseptik görevi görür. Klor, geleneksel sistemlerden çok daha iyi bir hijyenik etkiye sahiptir.
Havuz Parlatıcı Kimyasal: Güçlü bir bileşik olan havuz parlatıcı kimyasalı havuz suyu üzerinde çökmeyen yüzer halde bulunan bu nedenle kirliliğe sebep olan topaklanmaların daha rahat tutulmasını sağlayan kimyasaldır. Havuz koşullarına göre 100 m³ havuz suyu için 500-2000 gr ürün, denge tankından uygulanır.
1.uygulama: Sonbaharda çiçek tomurcukları kabarmadan önce, 2.uygulama: Çiçek tomurcukları açılmadan önce, 3.uygulama: Çiçek taç yapraklarının dökülmesinden sonra, 4.ve diğer uygulamalar 3'ncü uygulamadan hasada 20 gün kalıncaya kadar, kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır.
Ayrıca Su depolarındaki yosunları temizleme ve önleme içinde kullanılır. Tek yapılması gereken 1 ton suya 1 kg Göztaşı hesabıyla suya atmaktır.
Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
- Yosunların karşı koyamadığı tek kimyasal (havuzlar için) klordur. Havuza büyüklüğüne göre klorlama işlemi yapılmalıdır. Havuzlarda klorlama yosunlaşmayı engellemektedir. Temel klorlama işleminin ardından şok klorlama denilen işlem gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Kışın havuzun suyunu kesinlikle boşaltılmamalı ve havuz suyunun kimyasallarla dengeli şekilde tutulması gerekir. Aksi halde havuz sistemi bozulabilir. Havuz suyunun belli değerleri ve olması gereken bir sistemi vardır. Havuz kullanılmayacaksa dikkatli şekilde korunması ve bakımının yapılması önerilir.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
Havuzlarda oldukça sık rastlanan bir sorundur.Su bulanıklığının nedenleri yetersiz sirkülasyon/filtrasyon ile yetersiz ve düzensiz kimyasal madde kullanımıdır.Havuza şok klorlama uygulandığında da bir süre bulanıklık gözlenebilir. Bu durumda ilk yapılacak iş filtrasyon sistemini kontrol etmektir.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
PH değerini yükseltmek veya düşürmek için bir havuz sorumlusu suya basitçe asitler veya bazik havuz kimyasalları eklenir. Örneğin, sodyum karbonat (soda külü) veya sodyum bikarbonat ( kabartma tozu ) kostik eklenmesi genellikle pH'ı yükseltir ve hidrolorit asit veya sodyum bisülfat eklenmesi pH'ı düşürür.
Havuz Suyu Tazeleme İşlemi
Havuz suyu ne sıklıkla değiştirilir diye soranların havuz suyunu 6 ayda bir boşaltıp tekrar doldurması gerektiğini bilmesi gereklidir. Temizlik işlemi kendi içerisinde fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır.
Suyun büyük miktarda klor ile bir kereye mahsus doygunluğunu içeren basit bir prosedürdür. Pazar, çok çeşitli şok klorlama maddeleri sunmaktadır. Bunlar, granüller, tozlar, tabletler ve kapsüller şeklindeki klor dağıtıcıları içerir.
yosun önleyici kullanımı rutin olarak haftada bir defa kullanılması yeterli olacaktır markaya bağlı olarak açık havuzlar için kullanım miktarı 100 m3 havuz için haftada 1,5 lt yeterli olmaktadır kapalı yüzme havuzlarında ise haftada 1 defa 1 lt yeterli olmak ile birlikte unutulmaması gereken konuların başında uygulama ...
Açık havuzlar için :10 gr Cl2/ 1 m3 temiz su , olarak TS 11899 belirlemektedir. Bu şartlarda (TS11899) havuza sürekli yapılacak klor beslemesiyle, havuzdaki serbest klor miktarının 0.3-0.6 ppm oranında olması yeterlidir.
Toz yani granül klor günlük dezenfeksiyon için tercih edilir. Tablet klor ise genellikle skimmerli havuzların sepet bölümlerine konularak uzun süreli salınım amaçlı değerlendirilir. Klor kullanımının yaygın olmasının sebepleri arasında maliyetinin düşük olması ve dezenfekte gücünün yüksek olması bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri