Türk alfabesinde Natık, kelimesinin anlamı, idrak eden, konuşan ve düşünen olarak ifade edilmektedir.
Natık kimdir, nedir? Nasların zâhirî mânalarını kabul etmeyen, gerçek anlamları ancak Tanrı ile ilişki kurabilen “mâsum imam”ın bilebileceği temel görüşünü savunan aşırı fırkaların ortak adı.
Türkçe zengin bir dildir ve zenginliği dünyanın pek çok alfabesinden sözcükler barındırmasından gelmektedir. Natık kelimesinin anlamı manevi olarak değerlendirilmektedir. Peygamberlere Natık-Konuşan denirken, yardımcıları, sorumluluk alan imamlara Sâmet- Susan adı verilmektedir.
Devir esası üzerine kurulan Bâtınî İsmâilî doktrininde yeni devreyi başlatan peygambere verilen ad. Nasların zâhirî mânalarını kabul etmeyen, gerçek anlamları ancak Tanrı ile ilişki kurabilen “mâsum imam”ın bilebileceği temel görüşünü savunan aşırı fırkaların ortak adı.
Natık-ı Kur'an; Konuşan Kur'an.
İlgili 25 soru bulundu
Naat, İslam Peygamberi Muhammed'i övmek veya niteliklerini aktarmak amacıyla yazılan şiirdir. Kelime anlamı olarak "övmek, methetmek" gibi anlamlara gelir. Naatları yazan kişilere na't-gü, naatları dinsel törenlerde okuyan kişilere de na't-han denir.
Buradaki nefs-i natık ibaresi bütün mahiyet-i insanı temsil ediyor. Yani sizin ifadenizle insanın kendisini ve özünü temsil ediyor. Nefsin işlenmiş hali nefsin makamlarını ifade ederken nefsin ham ve işlenmemiş hali bu nefs-i natık tabirinin bir cüzünü bir yönünü temsil eder.
natık - ناتق
[ تِ ] (ع ص) شکافنده. || بلندکننده.
Dövizi Natık Çek
Nakit taşıma riskinden kurtulmak, yurt dışında veya duruma bağlı olarak yurt içinde adınıza, üçüncü şahıslar (firmalar, okullar, resmi daireler vb) adına veya hamiline, bedelini işlem sırasında ödemek suretiyle dövizli çek düzenletebilirsiniz.
Değerli Kardeşimiz; Natık, konuşan demektir. Üstad Hazretleri On Dokuzuncu Söz'ün başında "Rabbimizi bize tarif eden üç büyük küllî muarrif" olduğunu beyan ederek, bunları kâinat kitabı, Hatemü'l-Enbiya (asm.) ve Kur'ân-ı Hakîm olarak ifade eder.
Hz.Ali , “ Kuran-ı Natık” benim diyerek ne demek istiyordu? 2- Emevi çıkarları doğrultusunda tanzim olunan Kuran'a hayır demektir.
arapça mantık kitaplarında insanın tanımı. türkçe manası konuşan hayvandır. nâtık, nutuk çekmek yani konuşmak, hayvan da bildiğin hayvan.
Buradaki nefs-i natık ibaresi bütün mahiyet-i insanı temsil ediyor. Yani sizin ifadenizle insanın kendisini ve özünü temsil ediyor. Nefsin işlenmiş hali nefsin makamlarını ifade ederken nefsin ham ve işlenmemiş hali bu nefs-i natık tabirinin bir cüzünü bir yönünü temsil eder.
BİR MU'CİZE HACER-İ NATIK
Sultanlar Sultanı Peygamber Efendimizin (asm) sayısız mu'cizeleri arasından sadece bir tanesi olan hadis-i şerifinde de geçen bir taş ile konuşma hadisesindeki dile gelen taştan bir parça.
Değerli Kardeşimiz; Natık, konuşan demektir. Üstad Hazretleri On Dokuzuncu Söz'ün başında "Rabbimizi bize tarif eden üç büyük küllî muarrif" olduğunu beyan ederek, bunları kâinat kitabı, Hatemü'l-Enbiya (asm.) ve Kur'ân-ı Hakîm olarak ifade eder.
Kâr-ı Nâtık, “kâr” ve “Nâtık” sözcüklerinin birleşiminden oluşan bir terkibdir. Kâr sözcüğü “iş, güç”, Nâtık sözcüğü ise “konuşan, söyleyen ve bildiren” anlamına gelmekte ve Kâr-ı Nâtık genel olarak “konuşan kâr, söyleyen eser” olarak tarif edilmektedir ( www.islam ansiklopedisi.com, 2018).
Nefs-i emmare kötülüğü emreden ve bundan zevk alan nefise verilen isim. Nefis tezkiyesi kademelerinden ilkidir. İlk kademede nefsin temizliğine henüz başlandığı için nefiste bütün 19 afet mevcuttur. Onun için bu kademede nefis henüz arınmadığı için kötülüğü emreder.
Tasavvuf düşüncesinde nefis, aslında bir tanedir. Ancak içinde bulunduğu durum göz önünde bulundurularak, emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, raziye, marziyye ve kâmile olarak yedi mertebede ele alınmıştır.
Kadınlarda ise yedi günahın işlenme sıralamasının tamamen farklı olması dikkati çekti. Araştırmada kadınların işlediği günahların sıralaması ise kibir, haset, kindarlık, şehvet düşkünlüğü, oburluk, cimrilik ve tembellik şeklinde belirtildi. Nefsiniz ne demek?
Türk tarihi boyunca bozkurt kutsal ve millî hayvan olarak kabul görmüştür. Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür.
Şurada Paylaş! Türklerin sembolü olan Bozkurt'un kökeni, Türeyiş Destanı ve Ergenekon Destanı'ndan geliyor. İlk defa bozkurt sembolü Göktürkler tarafından kullanıldı. Bozkurt sembolünün seçilmesinin sebebi ise kurtların özgürlüklerine düşkün olması, korumacı tavırları, kararlı olmaları ve esarete boyun eğmemeleridir.
Güç, kuvvet, hâkimiyet ve hükümdarlığı sembolize eden hayvan sembollerinin yanı sıra olumsuz özellikleri ile öne çıkan hayvan sembolleri de Türklerde kullanılmıştır.
Nefsin yaratılması, insanların yaşaması, üremesi ve dünya için çalışmaları ve ahiret için cihat sevabı kazanmaları içindir. Allahü teâlâ, nefsi böyle nice faydaları için yarattı... Allahü teâlâ bütün insanlara acıyarak, nefse hakim olup, zararlı arzularını önlemeleri için, akıl da yarattı.
Meselâ nefsin en alt mertebesi olan nefs-i emmarenin rengi mavidir. Nefs-i levvamenin rengi sarı, nefs-i raziyenin rengi yeşil, nefs-i mülhimenin rengi kırmızı, nefs-i mutmainnenin rengi beyaz, nefs-i marziye ise siyahtır. Renksizlik hâli ise nefs-i kâmileyi simgelemektedir.
Nefs-i merdiyye mertebesi, Allah'ın rızasına nail olmaktadır. Bu nedenle de razı olunmuş nefis olarak kabul edilmektedir. Nefsin son mertebesinde ise nefs-i kamile yer almaktadır. Bu noktada nefis tamamen safileşmiş ve kemale ermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri