Havuz pompası kullanılırken 1 litrelik su ve sirke karışımında temizleme yapılır. Filtre ve havuz pompası sirkeli suyla temizlenir. Havuz yeniden doldurulurken sürekli asitlik değeri ölçülmelidir. Eğer değer 7,8 pH üzerine çıkarsa yaklaşık 5 ton Su için 1 litre sirke kullanılarak havuza karıştırılabilir.
Havuza girerseniz enfeksiyonlu alanı su geçirmez bandajla örtün. - Mayonuzu sudan çıktıktan sonra yıkayın sabunlayın. Yeterince temiz olmayan havuz sularından; mide ve bağırsak enfeksiyonları gelişebilir. İshale neden olan mikroplar dakikalarca veya günlerce havuz suyunda yaşayabilir ve uzun süre ishale neden olabilir.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
Sudaki klora bağlı gelişen konjoktivitlerde bu derece çapaklanma görülmez, kızarıklık ve gözlerde yanma ön planda olur. Bu hastaların tedavisi için basit yöntemlerden; ılık çay pansumanı uygulamaları, ileri olgularda da antibiyotikli göz damlası ve pomatlar kullanabilir.
Toz granül sıvı klor ve türevleri havuzdaki zararlı mikropların ortadan kaldırılması ve havuzun temizlenmesi amacıyla kullanılır. Bu sayede yüzmek isteyen kişilerin havuzlarda güvenle yüzmelerini sağlamak amaçlanır.
İlgili 41 soru bulundu
Sudaki az miktarda tuz, yüzücülerin cildine zarar vermeden bakteri ve alglerin büyümesini önleyerek doğal bir antiseptik görevi görür. Klor, geleneksel sistemlerden çok daha iyi bir hijyenik etkiye sahiptir.
Haftalık olarak havuz dip süpürgesi ile havuz fayansları temizlenmelidir. Kimyasal yöntem olarak havuz suyu içerisine klor veya ozon gibi kimyasallar kullanılır. Yine pH düşürücü, yosun giderici, sıvı topaklayıcı gibi kimyasal maddeler ile havuz temizliği sağlanır.
Havuz pompası kullanılırken 1 litrelik su ve sirke karışımında temizleme yapılır. Filtre ve havuz pompası sirkeli suyla temizlenir. Havuz yeniden doldurulurken sürekli asitlik değeri ölçülmelidir. Eğer değer 7,8 pH üzerine çıkarsa yaklaşık 5 ton Su için 1 litre sirke kullanılarak havuza karıştırılabilir.
Havuzun bulunduğu kısma girmeden ayakların antiseptik solüsyonlar ile yıkandığı, havuza girmeden duş almanın ve bone kullanımının zorunlu olduğu tesisleri tercih edin. Havuzdan çıktıktan sonra hemen duş alarak üzerinizdeki olası mikrop ve fazla klordan temizlenin ve temiz çamaşırlar giyin.
Havuz sularının dezenfeksiyonu için suda hızlı çözünen organik yapıda ve stabilizörlü klor kullanılır. Bu tip klorlar şok klorlama için de idealdir.
Yüzme havuzu suyunun dezenfeksiyonu için çoğu zaman 0,4 - 0,6 mg/l'lik bir klor konsantrasyonu ayarlanır ve genellikle kalsiyum hipoklorit ve sodyum hipoklorit (klorlu beyazlatıcı) kullanılır.
Unutmayın, serbest klor seviyeleriniz tutulsa bile hiç kimse berrak olmayan bir havuzda yüzmemelidir. Su berraklığı havuzun dibini görmenizi engelliyorsa, havuza geri dönmemenizi öneririz. Güvenlik açısından önerilmez.
İlk olarak bu durum, suyun kirli kalmasına ve insan sağlığına tehdit unsuru olmasına neden olur. Bu durumun yanı sıra suyun bulanık bir hal almasına ve koku yapması gibi sonuçları da beraberinde getirir. Bu yüzden en az haftada iki kez klor atılması gerekir.
Klorla asitlerin ya da klorla çamaşır suyunun birlikte kullanılması sonucu zehirli gaz çıkması, hepatit, mantar, alerjik hastalıklar, havuz giysilerinin ağarıp yıpranması en sık görülen sorunlardır.
Havuz bakımı ile alakalı en önemli konu temizlik ve bakım aralığıdır. Havuzun yaz sezonu öncesinde en az 1 defa iyice temizlenmesi gerekir. Öte yandan havuz kullanımı devam ederken suyun kalitesini stabil tutmak adına da haftalık ya da 10 günde 1 olmak üzere bakımlar yapılmalıdır.
Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
Havuza İdrar Yapmak Zararlı Mı? Yapılan bir araştırmaya göre idrarın bir parçası olan ürik asitle havuzlardaki klor elementi uyumlu olmamaktadır. Klor ve ürik asit arasındaki tepkimeden trikloramin ve siyanojen klorid gibi iki zararlı bileşen meydana gelir. Bu kimyasallar pek çok nedenle oluşabilir.
Kaplıca havuzundan sonra duş alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez aksine mineraller vücutta daha uzun süre kalacağı için termal sudan faydalanma oranı artmaktadır. Fakat umumi kaplıca havuzu kullanımından sonra duşlarda kaplıca suyu kullanımı mümkünse duş alınması herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
Islak ve nemli ortamlar bakterilerin, mantarların en sevdikleri ortamlardır. Bu nedenle olası enfeksiyonlara karşı denizden / havuzdan çıkılır çıkılmaz mayo değiştirilmeli, yerine kuru ve temiz bir mayo giyilmelidir.
Elma sirkesi, yemeklere eklenerek veya su ile seyreltilerek tüketilebilir. Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir. Sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir.
Sirkeli su, bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı kadar sirke eklenerek hazırlandığında ideal bir orana kavuşarak kolaylıkla tüketilebiliyor.
Bulanık suyun ilk ve en yaygın nedeni düşük serbest klor seviyeleridir. Düşük serbest klor, suyu bulandıran, daha fazla klor kokan , yosun ve amonyağa neden olan zararlı mikropları ve bakterileri öldürerek, havuz suyunu sterilize edemeyen kloramine (bileşik klor) sahip olduğunuzu gösterir.
Havuz Suyu Tazeleme İşlemi
Havuz suyu ne sıklıkla değiştirilir diye soranların havuz suyunu 6 ayda bir boşaltıp tekrar doldurması gerektiğini bilmesi gereklidir. Temizlik işlemi kendi içerisinde fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır.
Kışın havuzun suyunu kesinlikle boşaltılmamalı ve havuz suyunun kimyasallarla dengeli şekilde tutulması gerekir. Aksi halde havuz sistemi bozulabilir. Havuz suyunun belli değerleri ve olması gereken bir sistemi vardır. Havuz kullanılmayacaksa dikkatli şekilde korunması ve bakımının yapılması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri