Diş çekimi sonrası iltihaplanma, çekim bölgesinde şiddetli bir ağrı, lenf hassasiyeti, yüksek ateş, titreme ile kendini gösterebilir. Böyle bir durumda hekime başvurulabilir.
Ateş, şişme, kızarıklık, ağızda hoş olmayan koku ve ağrı iltihaplanma için sinyalleri oluşturmaktadır. İltihaplanma olup olmadığını kesinleştirmek için hekim tarafından onay almak gerekmektedir. Hekiminiz sürecin durumuna göre antibiyotik tedavisi veya ağrı kesici verilebilir.
Enfeksiyon: Ameliyat sonrası yara bölgesi enfeksiyon kapabilir. Bu durumda ağrı, kızarıklık, şişlik, ağız kokusu ve ateş gibi belirtiler görülür. Aşırı Kanama: Diş çekimi sonrasında oluşan yara bölgesinde aşırı kanama olabilir. Kanama uzun süre devam ederse ve kontrol altına alınamazsa doktora başvurmak önemlidir.
Eğer bunlara ek olarak kulak ve baş ağrısı, diş ağrısının azalması beklenirken daha da artması söz konusu olduysa diş çekimi sonrası enfeksiyondan şüphelenmek gerekir. Alveolit belirtileri aşağıdaki gibidir: Diş çekimini takip eden 2. veya 3. günde çene ve diş ağrısı başlaması Halsizlik ve yüksek ateş olabilir.
Daha önce dişinizin bulunduğu sokette oluşan kan pıhtısına dokunmamanız gerekir. Çoğu insan için ağrı, üçüncü günün ardından azalmaya başlar. Yaklaşık bir hafta 10 gün sonrasında, diş çekim bölgesini, kemik oluşumuna kadar koruyacak granülasyon dokusu oluşur.
İlgili 33 soru bulundu
Oysa ilk gün kanama olması normaldir. Vücut, ağız içinin hızla iyileşmesi için bu bölgeye kan pompalar ve dolayısıyla kanama görülür. Kanama olmazsa pıhtı oluşmaz ve yara kapanmaz. Bu nedenle ağzın çalkalanmaması ve kanın tükürülmemesi gerekir.
Hafif bir sızıntı şekline kanama olması normaldir. Eğer çekim bölgesinde şiddtli kanama mevcut ise size verilen yedek tamponu tekrar 30 dk. süreyle ısırın. Kanama devam ederse doktorunuzu arayın. 3. Tamponu çöpe attıktan sonra ağzınızda biriken tükürük ve kan varsa yutun, kesinlikle tükürmeyin.
Diş çekimi sonrası ateş beklenen bir komplikasyon değildir. Ateş ve titreme gibi şikayetlerin olması durumunda diş hekimine başvurmak gereklidir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Sinüs Perforasyonunun Belirtileri Nelerdir? Belirtileri arasında; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüz ağrısı, burun kanaması, kötü koku, geniz akıntısı ve öksürük bulunmaktadır.
Bu gelişim sürecinin en önemli evrelerinden biri de bebeğin siş çıkartma sırasındaki ateşlenme durumudur. Bebeklerde diş ateşi 38.5 dereceyi geçmez. Ayrıca su gibi ishal de gerçekleşmez. Eğer ateş 38.5 dereceyi geçerse ve başka rahatsızlıklar da doğarsa bunun sebebi diş ateşi değildir.
Ameliyattan sonra ağrı veya rahatsızlık her geçen gün azalmalıdır. Ağrı devam ederse,doktorunuzu arayın. Mide bulantısı: Mide bulantısı ve/veya kusma durumunda, ameliyattan sonra en az bir saat ağızdan herhangi bir şey almayınız.
Genel anesteziyle diş çekimi sonrasında bazı hastalarda bulantı, kusma, baş dönmesi gibi yan etkiler olabilir.
Bakterilerin neden olduğu diş kökü enfeksiyonu her yaşta görülebiliyor. Dişte oluşan bir kırık, çürük veya boşluktan girebilen zararlı bakteriler diş köküne ulaşarak enfeksiyona sebep olabiliyor. Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
C. Her diş çekimi sonrası veya her ağrı durumunda antibiyotik yazılmasına gerek yoktur.
Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölgeyle hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetinizle örtülecektir. 7. Diş çekiminden sonra uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyiniz.
Diş çekiminden 48 saat sonra hasta kendisini daha iyi hissetmeye başladıkça daha çeşitli yiyecekleri tüketmeye başlayabilir. Bu süreçte yumurta, yulaf ezmesi ve yumuşak tost gibi çiğnemesi kolay katı yiyecekler denenebilir. Diş çekiminden 3 gün sonra beslenme programına daha farklı yiyecekler dahil edilebilir.
Diş çekiminden sonra en az 24 saat dinlenmek ve sonraki bir iki gün boyunca gerçekleştirilecek faaliyetleri sınırlamak gereklidir. Yine diş çekiminden sonraki 24 saat süresince sokette oluşan pıhtıyı yerinden oynatmamak için bu bölgeyi suyla kuvvetli bir şekilde durulamaktan veya tükürmekten kaçınmak gereklidir.
Çekim sonrası ağrı olursa aspirin dışında bir ağrı kesici almalısınız. Aspirin, kanı sulandırıcı özelliğinden dolayı kanamayı başlatıp pıhtılaşmaya engel olabilir. Uyuşukluk geçmeye başlarken, şiddetli bir ağrı olabilir.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. 2 gün boyunca sıcak gıdalar ve içecekler tüketmemelisiniz.
Beslenme: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat boyunca sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçının. Ayrıca, yiyecekleri çekildiği tarafta çiğnemekten kaçının. İlk günlerde yumuşak ve sıvı gıdalar tercih edebilirsiniz. Doktorunuz daha detaylı beslenme talimatları verecektir.
Çekim bölgesinde tahrişe neden olabilecek sıcak, acılı yiyeceklerden kaçının. Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın. Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız. Ağrı durumunda: Diş çekimi sonrası ağrı başlangıçta tamamen normaldir. Bir ağrı kesici genellikle yardımcı olur.
Sıcak banyo yapmaktan, en az iki gün boyunca yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır. Yüksek bir kalp hızı, ameliyat sonrası kanamanın artmasına ve rahatsızlığa neden olabilir. Diş çekiminden 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edilebilir.
Ağızdaki bakteri ve iltihaplanma diş eti kanamasının ana nedeni olduğu için, ağzınızı düzenli olarak ılık tuzlu su karışımıyla çalkalamak bu bakterileri azaltabileceği için diş eti kanamasını da durdurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri