Havyar, çeşitli balık türlerinin yumurtalarından elde edilen bir yiyecektir. Tıpkı tavuk yumurtası gibi hiçbir işlemden geçmeden evlerimize kadar gelir. Özellikle Hazar Denizi civarından çıkarılan mersin balıkları en kaliteli havyarların üretimini sağlar.
Rusya ile Çin sınırındaki Armur Nehri'nden çıkan bu havyar taneleri, Beluga'dan daha ufak ve koyu renkte ve ayrıca tadı da cevize benziyor.
Mersin ve çiroz balıkları canlı olarak yakalanır, içlerinden yumurtaları çıkarılır ve karınları dikilerek tekrar suya bırakılır. Bu şekilde, bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir.
Havyar yüksek besin değerine sahip olmasıyla birlikte, hayvansal olarak tüketilen sağlıklı besinlerden birisidir. Havyar hem lezzetli, hem de çok sağlıklı bir besin kaynağıdır. Bu kadar iyi olmasının yanında fiyatı biraz pahalı olmaktadır. Pek çok hastalığa iyi geldiği son yapılan araştırmalarda keşfedilmiştir.
Dişi mersin balığının yumurtası olan havyar; bol protein, yağ, B12, B6, B2, PP, C, A vitaminleri ile birçok madeni tuzları da ihtiva ettiğinden besin değeri çok yüksek bir gıdadır ve 50 gramında 1400 kilokalori vardır. Hazırlanması ve taşınmasındaki zorluklar nedeniyle havyar oldukça pahalı bir yiyecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'de ilk kez Adana'da faaliyet gösteren bir firmanın ürettiği havyarın dünyanın birçok bölgesine ihraç edileceği haberleri de bu sebeple basında oldukça yer buluyor. Satış fiyatı olarak kilogram başına 3.000 euro paha biçildiği de haberler arasında yazılıyor.
Hazar Denizi'nden çıkarılan en kıymetli ve en kaliteli havyar olarak bilinmektedir. Çiroz ve Mersin balığı gibi türlerdeki balıklardan çıkarılan havyarlar en fazla lezzetli olan kıymet içeren havyarlar arasında yer alır.
Sorularla İslamiyet - Soru: Balık yumurtası (havyar) helal midir? Cevap: Balık helal bir hayvandır. Ayrıca balık yumurtası da temizdir. Yenebilir.
Krallara, Sultanlara, Paşalara Yakışan Lezzet: Havyar
Bilinen birçok paşa, vezir ve padişahın sıklıkla havyar tükettiği kaynaklarda yer almaktadır. Geleneğimizde de güç, kuvvet, besin değeri ve keyif için tüketilen havyarı bugün farklı zamanlarda, farklı şekillerde tüketebiliyoruz.
Havyar bir kaba alınır, yumurta, un, maydanoz, tuz, karabiber konulur karıştırılır. Tavaya yağ konulur kızdırılır. Çorba kaşığıyla dökerek havyarlar arkalı önlü kızartılır.
Beluga havyarı ise 100 yılı aşkın bir süredir var olan ve 120 yıldır hemen hemen hiç değişime uğramamış bir balıktan elde edilmektedir. ABD'de bu havyarın kilosu 5 bin dolar civarındadır.
Havyar kahvaltı sofralarında tüketilen bir besindir. Kızarmış ekmeğin üzerine tereyağı sürülerek havyarla birlikte tüketilir. Bazı ülkelerde 'blini' ismi verilen minik kreplerin arasına konularak tüketilir. Öğlen yemeğinde taze soğan ve limonla birlikte servis edilir.
Kokteyl partilerinde hazır havyarlı kanepeler servis edilir. Atıştırmalık olarak hazırlandığı için elinizle alıp yiyebilirsiniz. Bu tür kanepelerle birlikte genellikle şampanya ve buzlu votka servis edilir. Özellikle de şampanya ile iyi gider.
GERÇEK HAVYAR DENİZ KOKAR
Gerçek havyar balık değil, deniz kokar. Havyar kategorisi ikiye ayrılır. Birincisi içinden çıkarıldığı balığa göre.
Lumpfish yumurtalarından elde edilen Dardanel Siyah Havyar yüksek protein değeri ve zengin lezzetiyle gurmelerin gözdesi. Özel üretim ve paketleme teknikleri sayesinde tazeliğini korur. Buzdolabında saklanmalı ve soğuk servis edilmelidir.
Havyarı kilosu 12.000 ila 14.000 dolara satılırken, Türkiye'de kilosu 85 bin ila 100.000 liraya satılıyor. Mersin balığı, havyar nereden alınır ve dünyanın en pahalı yiyeceği olarak bilinen canlı olarak satılabilir Havyarı çok pahalı olan mersin balığı canlı olarak 7 bin ile 20 bin lira arasında satılıyor.
Havyar, B12 vitamini bakımından o kadar zengindir ki günlük bir küçük kaşık havyar tüketilmesi vücudun tüm B12 gereksinimini karşılamaktadır.
Havyar denince akla hemen kaygan, minik topçuklar ve lüks sofraların resmi göz önüne gelir. Aynı zamanda bu besin maddesi çoğu kişi tarafından da adı duyulunca yüz ekşimesine neden olur. Çünkü havyar aslında dişi balık yumurtasıdır ve gastronomi alanında havyar her çeşit balık yumurtası için kullanılan bir terimdir.
İçerisinde bulunan A, C, E vitaminleri ile havyar oldukça zengin bir vitamin deposudur. Bu vitaminler kişinin daha sağlıklı gelişim göstermesine yardımcı olurken, hücre zarında oluşabilecek bozulmaların da önüne geçilmesini sağlamıştır.
Havyar, gastronomide her çeşit balıkyumurtasına verilen addır. Bazı balıkların yumurtaları özel bir yiyecek olarak ayrıca değerlidir. Bunlar özellikle Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığından ve bir mersin balığı türü olan çirozdan elde edilen yumurtalardır.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Su hayvanlarından balık dört mezhebin ittifakıyla helal kılınmıştır. Balığın içindeki pislikler temizlendikten sonra yenilmesi caizdir. Balık ve benzeri deniz hayvanları boğazlanmaz. Bazıları balıkların kafasına vurup öldürüyor.
B12 vitamini bakımından zengindir. Havyar cilde faydaları açısından da tercih edilir. Kas ve kemik gelişimini desteklediği için özellikle sporcular sıklıkla tercih eder. Kronik yorgunluk durumlarında enerji verici olarak yenebilir.
Havyar, gastronomide her çeşit balık yumurtasına verilen addır.
hem gıda hem de ilaç olarak kullanılmaktadır. balık, kokteyl ve tatlılarda sıklıkla kullanılır. pişirilmesi, meyvenin aromasını azalttığı için daha çok çiğ tüketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri