Büyükbaş hayvan en fazla 7 hisseye kadar, küçükbaş hayvan ise bir kişilik kurban ibadetini yerine getirme imkanı sunuyor. O nedenle büyükbaş kaç kilo olursa olsun 7'den fazla hisseye satılamaz. Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir.
Bu nedenle hayvanın özelliklerinden bağımsız olarak kurban hisse sayısı 7 olarak belirlenmiştir. Ancak kişiler 2 ya da 3 kişiyle de hisseli bir şekilde büyükbaş kurbanlık satın alabilmektedir. Belirtilen 7 sayısı maksimum sayıdır. Minimum hisse ise 2 kişi olmalıdır.
Kurban kesecek ortakların her birinin, hayvanın en az yedide birine sahip olması gerekir. Bu itibarla bir büyükbaş hayvana hissedar olan kişiler, kendileri adına kesilen kurbandan hisselerini belirlemelidirler.
Deve Kurbanını Kaç Kişi Kesebilir? Kurban olarak deve kesmek isteyen kişiler 5-7 kişi ortak olarak deveyi kurban niyetine kesebilirler. Ancak devenin ortak kesimi için 7 kişinin daha ideal olduğu ayet ve kerimelerle belirtilmiştir. 7 kişi deveyi kesmek istediklerinde erkek veya dişi deve tercihinde bulunabilirler.
Kurban kesimi sırasında kurbanın eşi ve çocuklar için kesilmesi söz konusu olduğundan dolayı bu konuda kişiler istediği şekilde karar verebilmektedir. Bu kararda herhangi bir öncelik, sıralama ya da kısıtlama bulunmamaktadır. Eşler istedikleri takdirde birbirleri ya da çocukları için kurban kesme hakkına sahiptir.
İlgili 36 soru bulundu
"Bazı kampanyalarda 'Şu kadar et karşılığı hisse alınmaktadır' deniliyor. Onun üzerinde artan kısımlara da yeni hisseler oluşturulduğunu duyuyoruz ya da şahit oluyoruz. Bu dinen uygun değil. Büyükbaş hayvan en fazla 7 hisseye kadar, küçükbaş hayvan ise bir kişilik kurban ibadetini yerine getirme imkanı sunuyor.
Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû', VIII, 413)." Bu durumda, kurban eti anneye, babaya, kardeşlere ve akrabalara verilebilir. KURBAN ETİ KİMLERE VERİLMEZ DİYANET?
BİR KURBANA EN FAZLA KAÇ KİŞİ ORTAK OLABİLİR? Diyanet'in fetvasına göre; büyükbaş hayvana en fazla 7 kişi ortak olabilir. Küçükbaş hayvan ise tek bir kişi tarafından kesilmek zorundadır. Büyükbaş hayvan en fazla 7 hisseye kadar, küçükbaş hayvan ise bir kişilik kurban ibadetini yerine getirme imkanı sunuyor.
Kurbanlık olarak alınan bir büyükbaş hayvanın ortak sayısının yediden az olması durumunda, ortaklardan bir kısmı, sonradan ortak olmak isteyen bir kişiyi kendi hisselerine dâhil etmek isteseler; her bir hisse, hayvana verilen bedelin yedide birinden az olursa, yapılan bu işlem caiz olmaz.
Bir kişinin kurban kesebilmesi adına maddi gücü elinde bulundurması gerekmektedir. Kişi kendi parasını kazanmıyorsa ve başka bir kişi tarafından tüm ihtiyaçları karşılanıyorsa o kişi için kurban yükümlülük olmamaktadır.
Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Bu hüküm Hanefîler dahil üç mezhebe göre olup Mâlikî mezhebinde parasına ve etine iştirakle ortak kurban kesimi câiz görülmez.
Bu itibarla kişinin gerçekleşmesini istediği bir şey için kurban adağında bulunması hâlinde o şeyin gerçekleşmesine bağlı olarak adağını yerine getirmesi gerekir. Yapılan bir adaktan vazgeçilmesi adak yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Peki, Diyanet, LÖSEV, Kızılay, İHH ve Mehmetçik Vakfı 2023 kurban bağış bedeli ne kadar, kaç TL? Türkiye Diyanet Vakfı kurban bağış bedeli 2023 yılında yurt içi 5.950 TL, yurt dışı içinse 2.750 TL olarak açıklandı.
Vasiyeti yoksa, ölen kimseler için mirasçılarının kurban kesmesi gerekmez. Ancak bir kimse, sevabını ölmüş anne veya babasına yahut diğer yakınlarına bağışlamak üzere kurbanını çeşitli hayır kurumlarına veya fakir ve muhtaç kişilere bağışlayabilir.
20 ila 23 kg arasında bir et miktarına karşılık gelmektedir.
Ağırlığı ortalama 50-70 kg dır. Raf Ömrü +4° C de 5 gündür.
Niyet önemlidir. Ne kadar çok kişiye dağıtılırsa o kadar sevabı büyüktür. Adak kurbanı nasıl dağıtılır, nasıl pay edilir sorularında kısıtlama yoktur. 7 veya 10 kişi ile sınırlı değildir.
Birden fazla kişi tarafından kesilecek kurbanda uygun olan, hayvanı almadan önce ortaklık kurmaktır. Bir kimsenin tek başına kesmek üzere aldığı büyükbaş bir kurbana sonradan başkalarını ortak etmesi mekruh olmakla birlikte caizdir.
KADINLAR KURBANA ORTAK OLABİLİR Mİ? Hayvan kesimi için gerekli şartlara sahip olan her kadın ve erkek kurban kesebilir, kurbana ortak olabilir, ya da kurban vekaleti verebilir.
Kurban Bayramı, arefe günü ile beraber toplamda özel sektör için 5,5 günlük bir tatil süreci oluşturuyor. 2023 yılı içinde Kurban Bayramı tatili son verilen bilgilere göre memurlar için 9 gün sürecek. Son güncel bilgilere göre Kurban Bayramı 9 gün idari izin ilan edilmiştir.
Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.
Yeni Doğan Çocuklar İçin Akika Kurbanı Kesilmelidir - M.
Akika kurbanının etinden anne-baba dahil herkes yiyebilir.
Kurbanlık olarak alınan büyükbaş hayvana ortak olanlardan birinin, sonradan bir başkasını kendi hisselerine ortak edebilmesi için iki veya daha fazla hisseye sahip olması gerekir. Bu durumda kendi hisselerinden birini bir başkasına devredebilir.
Canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizde, İstanbul'un Avrupa yakasında 170 lira ile 185 lira, Anadolu yakasında 170 lira ile 180 lira, Ankara'da 140 lira ile 160 lira, İzmir'de 160 lira ile 170 lira arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri